Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Σε ποια ακίνητα αναμένεται  πτώση τιμών και γιατί

Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Σε ποια ακίνητα αναμένεται πτώση τιμών και γιατί

Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: «69,1% θεωρεί παράλογη την άνοδο, αλλά το 71,7% πιστεύει ότι θα συνεχιστεί».

Ηλίας Παπαγεωργιάδης: «Σε ποια ακίνητα περιμένω πτώση τιμών και γιατί»

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη μεγάλη έρευνα «Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων. Τι
περιμένουν οι Έλληνες» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο OTE Academy από τον επιχειρηματία και σύμβουλο Ηλία Παπαγεωργιάδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα 2024. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις».

Την έρευνα ετοίμασε η Opinion Poll για  λογαριασμό του blog για επενδύσεις iliaspapageorgiadis.com.

Τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν επί σκηνής από τον εκπρόσωπο της εταιρείας ερευνών κ. Ζαχαρία Ζούπη και σχολιάστηκαν από τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Κούτρα και τον κ. Παπαγεωργιάδη.

Το νέο αυτό concept εκδήλωσης έλαβε χώρα σε μία κατάμεστη αίθουσα και ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο ήταν ένα masterclass του οργανωτή για το «πώς θα καταλάβεις τον πελάτη σου για να μπορέσεις να τον κερδίσεις», όπου εξήγησε με απλά και
πρακτικά παραδείγματα πόσο σημαντικό είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να εμβαθύνουν περισσότερο στην κατανόηση των πελατών τους. Το δεύτερο μέρος είχε την παρουσίαση της έρευνας, την ανάλυσή της και τις προβλέψεις του Ηλία Παπαγεωργιάδη για την αγορά ακινήτων, τις στρεβλώσεις της, τα AirBnB, τα εκτός σχεδίου ακίνητα, την golden visa και την παραθεριστική κατοικία. Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκαν ο βαθμός ρίσκου στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων, τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, η επένδυση σε ιστιοπλοϊκά σκάφη στην Ελλάδα και άλλες επενδυτικές επιλογές.

«Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων» της Opinion Poll και του blog iliaspapageorgiadis.com είναι η πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα να ανιχνευτούν οι τάσεις της αγοράς για το επόμενο διάστημα και οι προσδοκίες των πολιτών. Μεταξύ των αποτελεσμάτων που ξεχώρισαν είναι τα παρακάτω:

 Το 69,1% των ερωτηθέντων θεωρεί «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών των τελευταίων ετών, όμως την ίδια στιγμή το 71,7% περιμένει πως το επόμενο εξάμηνο οι τιμές θα ανέβουν λίγο ή πολύ και το 18,1% αναμένει να μείνουν σταθερές! Την ίδια ώρα το 56,7% βρίσκει θετικές τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ακινήτων και μόλις το 48,7% θεωρεί πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού
επηρεάζουν την αγορά.

 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι πιο «αμυντικοί» απέναντι στην αγορά φαίνεται να είναι οι… πωλητές ακινήτων, με το 47% εξ’ αυτών να περιμένουν μικρή άνοδο και περίπου το 25% να περιμένουν σταθερότητα στις τιμές. Την ίδια ώρα το 73,4% των αγοραστών αναμένουν μικρή (40,5%) ή μεγάλη (32,9%) άνοδο των τιμών.

 Το 60% των πολιτών περιμένει πως οι τιμές των παλιών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν λίγο ή πολύ (72,2% το περιμένει αυτό για τα ακίνητα που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Το Σπίτι μου»). Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξήγησε την πρώτη του διαφωνία με την αίσθηση της κοινής γνώμης: «Τα ακίνητα που αφορούσαν το πρόγραμμα αυτό κατέγραψαν πολύ μεγάλη άνοδο τιμών, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος πέραν του πλεονεκτήματος της άτοκης δανειοδότησης. Με το πρόγραμμα να μη συνεχίζεται για το 2024 το λογικό είναι πως οι τιμές τους θα υποχωρήσουν σε σχέση με την 01.10.2023, από 10% ως και πάνω από 20%, ανάλογα με την περιοχή».

 Το 61,7% των πολιτών περιμένουν να συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων (54% οι πωλητές ακινήτων), την ώρα που το 40,9% ζητά μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων για να ανοίξουν τα 750.000 κλειστά σπίτια (42,4% οι ιδιοκτήτες). Το 33,7% προκρίνει την επιδότηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση (27,1% οι ιδιοκτήτες), το 15,6% ζητάει μέτρα για την καλύτερη προστασία του ιδιοκτήτη (22,4% οι ιδιοκτήτες) και το 5,3% ταχύτερη επίλυση διαφορών.

 Το 28,4% των πολιτών περιμένει ότι τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB θα οδηγήσουν πολλούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά, ενώ το 47,7% περιμένει πως λίγοι ιδιοκτήτες θα το πράξουν. Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης διατύπωσε τη δεύτερη διαφωνία του με τις προσδοκίες των πολιτών: «Ελάχιστοι ως κανένας θα αποσύρουν τα ακίνητά τους, μιας και εξακολουθεί να συμφέρει τους ιδιοκτήτες η βραχυχρόνια ενοικίαση σε σχέση με τη μακροχρόνια, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

Το πλήρες «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων» είναι διαθέσιμο δωρεάν στο blog iliaspapageorgiadis.com και περιλαμβάνει τις προσδοκίες των πολιτών για πολλές και διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων και άλλων θεμάτων του χώρου, με παραμετροποίηση για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τους αγοραστές, τους πωλητές, τους επαγγελματίες του χώρου και τους απλά ενδιαφερόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Touchpoint Strategies: Θοδωρής Καλαμάκης, τηλ: 210 66 60 852, thodoris.kalamakis@touchpoint.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό