Βασίλης Ζιάκας : «Τα πάντα είναι τραγούδι και μουσική»

Βασίλης Ζιάκας : «Τα πάντα είναι τραγούδι και μουσική»

Βασίλης Ζιάκας – Συνέντευξη στην Θρακική Αγορά

 

Βασίλης Ζιάκας : «Τα πάντα είναι τραγούδι και μουσική»

 

Ο Βασίλης Ζιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 με καταγωγή από την Ήπειρο.  Έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, ΤΕΙ Αθηνών) και μεταπτυχιακό Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας (Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο).

Είναι αυτοδίδακτος μουσικός (ακορντεόν) και εργάζεται επαγγελματικά από το 1990 σε πολλούς και διάφορους χώρους εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει παίξει με πολλούς μουσικούς και συγκροτήματα στο χώρο του ρεμπέτικου, λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού με ποιο γνωστά ονόματα: Ιορδάνης Τσομίδης, Ρεπάνης, Μπέμπα Μπλανς, Κατερίνα Σκορδαλάκη, El Meya (Αλγερία) Έχει συμμετοχή ως μουσικός και τραγουδιστής στο cd «15 Αδέσποτα Ρεμπέτικα» και ως μουσικός σε cd των: Μανώλη Αγγελάκη, Νικολέτα Αναστασίου, Νίκου Ζουρνή καθώς και σε διάφορες ανεξάρτητες παραγωγές.

Επίσης, δουλεύει ως μουσικός από το 1996, με διάφορες θεατρικές ομάδες και σε διάφορες παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομάδες όπως: Όμμα Στούντιο, Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, Modus Viventi, English Theater club, Cirko Cacivache, Inventis, Pasoumi Team, Bijoux de Kant,MAERZ BUEHNE, Dourgouti Island Hotel Project. Έχει συμμετοχή στην τηλεόραση στο σήριαλ «Σ’ αγαπώ Μ’ αγαπάς» και στον κινηματογράφο στις ταινίες «Μια υπέροχη μέρα», «Γαμήλια νάρκη», “Φαντασια” (σε μικρό ρόλο), “Πίσω από τις θημωνιές“, “Greek salad” (Γαλλική ταινία), “Μιας πεντάρας νειάτα-Τα νεοκλασσικά” “Greek wedding 3“.

Γράφει δικά του τραγούδια, στίχους και μουσική, και τα τραγουδάει με συγκροτήματα σε διάφορους χώρους από το 1988.

Κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο “Μουσικές φωτογραφίες και ιστορίες μουσικές” Ιούλιος 2022, Μια συλλογή τραγουδιών με ηχογραφήσεις από το 2013 μέχρι και το 2022.

Μέσα στο cd συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι «Με απειλείς».
(Η εισαγωγή που ακούγεται είναι από το κομμάτι «Γύρισε κοντά μου» των Γ. Πάριου και Θ. Πολυκανδριώτη).

Καλώς ήρθατε. Μιλήστε μας για το βιβλίο/cd “”Μουσικές φωτογραφίες και ιστορίες μουσικές” . Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την κυκλοφορία;

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να σας μιλήσω για την δουλειά μου!

Είναι μια παλιά ιστορία που ξεκινάει από το 1988 που πρωτόπαιξα δικά μου τραγούδια σε κοινό. Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω και να παίζω(όχι πολύ συχνά είναι η αλήθεια..) τραγούδια μου. αλλά φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να κυκλοφορήσω κάποια από αυτά. Δυο τραγούδια του άλμπουμ γραφτήκανε λαιβ σε στούντιο τον Απρίλιο του 2022 αλλά είχαν πρωτοπαιχτεί το 1988. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι ηχογραφήσεις από το 2013 μέχρι το 2016.

Γιατί βιβλίο μαζί με  cd; Πως φτάσατε σε αυτή την επιλογή;
Μιλάω και εκφράζομαι μέσα από τα τραγούδια μου, αλλά δεν μου έφτανε αυτό. Ήθελα να μοιραστώ με τους ακροατές και την ιστορία πίσω από κάθε τραγούδι. Βέβαια, έμπλεξα έτσι λίγο την προσπάθεια του όλου εγχειρήματος γιατί δεν είναι ούτε βιβλίο κανονικό αλλά ούτε και σιντι μόνο μουσικής δυσκολεύοντας έτσι την ταξινόμηση και την προώθηση του… Αλλά πολύ χαίρομαι που τελικά έκανα αυτό που ήθελα και ελπίζω να το χαρούν τόσο και όλοι όσοι ακούσουν τα τραγούδια μου και διαβάσουν τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

 

Πρώτο single το “Με απειλεις”. Πείτε μας 2 λόγια για το συγκεκριμένο τραγούδι. Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση;

Το τραγούδι περιγράφει καταστάσεις που έζησα σα μουσικός, όπως πιστεύω έχουν ζήσει και οι περισσότεροι μουσικοί. Το αφιερώνω πάντα σε όλους τους μουσικού που ήταν, είναι και θα είναι σε σχέση. Δεν το έγραψα περιμένοντας ανταπόκριση, απλά ήθελα να περιγράψω την κατάσταση που βίωνα.

Με απειλείς. You threaten me. Vasilis Ziakas.

Το συναίσθημα ή η λογική, κυριαρχούν στην μουσική και καλλιτεχνική ζωή σας;

Το συναίσθημα κυριαρχεί στη ζωή μου, αλλά ευτυχώς, που και που, επικρατεί και η λογική και με βοηθάει έτσι κάπως να επιβιώσω οικονομικά.

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι καλλιτέχνες είναι αρκετά μοναχικοί άνθρωποι. Συμφωνείτε με αυτήν την διαπίστωση; Πώς κυλάει η δική σας καθημερινότητα;

Η μοναχικότητα χρειάζεται. Πολλές φορές σε βοηθάει να εκφραστείς, να γίνεις δημιουργικός όταν απομονώνεσαι και έχεις να κάνεις μόνο με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου. Άλλα χρειάζεται ένα μέτρο. Δεν θα ήθελα να θυσιάσω την κοινωνικότητα μου για να μπορέσω για να δημιουργήσω περισσότερο και καλύτερο υλικό. Προσπαθώ, πάντα, να λειτουργώ και να εκφράζομαι ζώντας μέσα στον κόσμο και όχι έξω από αυτόν καθότι είναι και η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης μου.

 

Υπάρχετε μέσα στα τραγούδια σας;

Απόλυτα, μπορώ να πω. Κάποιες φορές είναι και ένα είδος φαρμάκου για μένα. Με έχουνε σώσει από καταστάσεις που δεν μπορούσα να αντιδράσω αλλιώς παρά μόνο μέσα από το τραγούδι. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας ευχαρίστηση. Μου αρέσει να παίζω και να τραγουδάω και να μοιράζω τις σκέψεις μου.

 

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες του σήμερα, κι ιδίως η νέα γενιά, έχει στενές σχέσεις με τη μουσική;
Οι Έλληνες είχαν και θα έχουν στενή σχέση με τη μουσική. Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας, την ιστορία μας το ταπεραμέντο μας. Τα πάντα είναι τραγούδι και μουσική. Όλοι οι λαοί έχουν τη μουσική τους πόσο μάλλον εμείς, με τον τεράστιο και ποικίλο μουσικό πλούτο που υπάρχει από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και που η νέα γενιά δείχνει να τον ανακαλύπτει και να τον αναπαράγει όλο και περισσότερο.

 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας πλάνα για τη σεζόν που ήδη τρέχει;

Δεν ακολουθώ κάποια σεζόν. Κυκλοφόρησα την έκδοση μου τέλος Ιουλίου… Αλλά στόχος μου για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μουσικού σχήματος και εμφανίσεις σε διάφορους χώρους παίζοντας τα τραγούδια μου και όχι μόνο. Επίσης, παράλληλα, να κυκλοφορήσω όσο ποιο σύντομαγίνεται το επόμενο άλμπουμ μου.

Πως θα ορίζατε την επιτυχία; Τι θα θεωρούσατε εσείς προσωπικά καλλιτεχνική επιτυχία;
Ο καθένας μπορεί να ορίσει διαφορετικά την επιτυχία. Για μένα επιτυχία θα είναι να μην χάσω την έμπνευση μου και να καταφέρω να εμπνέω τους άλλους δίνοντας τους χαρά κ ευχαρίστηση στην ζωή τους ακούγοντας τα τραγούδια μου ή και να τους βοηθήσω να εκφραστούν μέσα από αυτά. Όπως κάποιοι καλλιτέχνες με «βοήθησαν» και με «βοηθάνε» ακόμα με τη μουσική τους στη ζωή μου, το ίδιο θα ήθελα να κάνω και εγώ σε άλλους ανθρώπους και αν το καταφέρω και πραγματοποιηθεί θα νιώσω ευτυχία και επιτυχημένος.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Το κλείσιμο δικό σας με όποιο τρόπο θέλετε!
Η συνέντευξη με βρήκε στην Σικελία στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ που έχει να κάνει με τακτικές θεάτρου. Συμμετέχουν άτομα από 9 χώρες. Αυτό που ένιωσα και πάλι έντονα είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας και δε παλεύουμε μόνοι μας. Όλοι οι άνθρωποι στο πλανήτη έχουν προβλήματα και ανάγκες και η μουσική είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Σε ερώτηση μου, ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη μουσική, δέχτηκα τις ακόλουθες απαντήσεις από τη κάθε χώρα, τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

Κανταδόρος-Ιταλία, Θαυμαστό – Πακιστάν, Χορός-Τουρκιά, Ζωή-Ισπανία, Μελαγχολία-Πορτογαλία, Ρυθμός-Πολωνία, Τραγούδια-Κύπρος, Γιορτή-Γαλλία, Παράδοση-Λετονία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό
ΝΕΟΤΕΡΑ