Βιωματική δράση με «Το MobileSchool Ταξιδεύει»

Βιωματική δράση με «Το MobileSchool Ταξιδεύει»

Με την συμμετοχή ενενήντα μαθητών από το 1ο δημοτικό Δράμας

Βιωματική δράση με «Το MobileSchool Ταξιδεύει»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Στο 7ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας συμμετείχε το τριετές έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ «Το MobileSchool Ταξιδεύει», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, από τις 9:30 το πρωί και για τρεις ολόκληρες ώρες η ομάδα έργου επισκέφτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια βιωματική δράση με τα παιδιά της Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης, έπειτα από πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου, κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή.

Η βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε ήταν το παιχνίδι ρόλων κατά το οποίο ενενήντα συνολικά παιδιά που συμμετείχαν, υποδύθηκαν μαθητές δύο σχολείων, ενός στο οποίο επικρατεί φιλικό κλίμα με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αγάπη και την ευγένεια και ενός που το κλίμα που επικρατεί είναι πιο δυσάρεστο με κύρια χαρακτηριστικά τον εκφοβισμό και την απουσία του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα. Αφού τα παιδιά χωριστήκαν σε δύο ομάδες και το καθένα πήρε στα χέρια του από ένα μπαλόνι, κλήθηκαν να γράψουν πάνω σε αυτό ένα συναίσθημα που τους προκαλεί το εκάστοτε σχολικό περιβάλλον στο οποίο φοιτούν. «Αγάπη», «χαρά», «γαλήνη» ήταν μερικά από τα συναισθήματα που γράφτηκαν πάνω στα μπαλόνια της πρώτης ομάδας, ενώ στα μπαλόνια της δεύτερης κυριάρχησαν συναισθήματα όπως «θυμός», «φόβος», «απόγνωση». Ως συμβολική κίνηση, τα παιδιά της πρώτης ομάδας χάρισαν τα μπαλόνια τους στα παιδιά της δεύτερης και όλα μαζί έδιωξαν τα μπαλόνια με τα δυσάρεστα συναισθήματα μακριά, χορεύοντας στο ρυθμό του τραγουδιού “MobileSchoolishereforyou”.

Τέλος, τα 90 συνολικά παιδιά που συμμετείχαν στη δράση, κλήθηκαν να αφήσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας πάνω στο mobileschool: «Λέμε όχι στη βία, ναι στη φιλία», «Όλοι μαζί για έναν καλύτερο κόσμο», «Όλοι είμαστε μαζί σου», «Όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη», ήταν μερικά από αυτά.

Η δράση είχε ως στόχο να αναδειχθεί η σημασία της φιλίας, της αγάπης και του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και ο ρόλος που διαδραματίζει η ύπαρξη υγιούς κοινωνικού περιβάλλοντος για την ψυχοσύνθεση του ατόμου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το mobileschool, να ενημερωθούν για το έργο «Το MobileSchool Ταξιδεύει» και να λάβουν έντυπο υλικό και αυτοκόλλητα του έργου.

Έπειτα από τρία χρόνια παρεμβάσεων μόνο εντός της Δράμας, το Mobile School από το 2020 έως και σήμερα βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά που είτε για κοινωνικούς είτε για οικογενειακούς λόγους είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες και δεν μπορούν να έχουν κανονική φοίτηση.

Το έργο «Το MobileSchool Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό