Βλαντιμίρ Πούτιν: Η πυρηνική απειλή στον Μακρόν με το παράδειγμα της Χιροσίμα

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η πυρηνική απειλή στον Μακρόν με το παράδειγμα της Χιροσίμα

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν «έριξε βόμβα» τους δυτικούς ηγέτες αναφερόμενος στις πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί -που προκάλεσαν την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες πάνω από τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα.

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους συμμάχους στις 15 Αυγούστου.

Οι ανησυχίες ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί όλο και περισσότερες απώλειες μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.

Θορυβημένος ο Μακρόν

Μια πηγή δήλωσε: «Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».

Κυβερνητική πηγή των Γάλλων δήλωσε στη «dailymail»: «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει «πυρηνικός» μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα «ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή» και θα προκαλούσε την «ημέρα της κρίσης».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ότι υπήρχε «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι μπλόφα».

Τι είπαν Μακρόν -Ζελένσκι

Ο Μακρόν μίλησε για τελευταία φορά με τον Ζελένσκι την Τρίτη, όταν συμφώνησε να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας. Η τελευταία δημοσιευμένη τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Πούτιν ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο Μακρόν «απαίτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Η αποκάλυψη σχετικά με τα σχόλια για τη Χιροσίμα/Ναγκασάκι ήρθε την ώρα που ο Πούτιν προειδοποιούσε τους κατοίκους της ουκρανικής πόλης Χερσόνα να φύγουν ή αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τη βίαιη απέλασή τους σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Πηγή: Protothema.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό