Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον ΥΠΑΑΤ: «Να εντάξετε τους μηλοπαραγωγούς της Ροδόπης στους δικαιούχους ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία»

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον ΥΠΑΑΤ: «Να εντάξετε τους μηλοπαραγωγούς της Ροδόπης στους δικαιούχους ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει τους μηλοπαραγωγούς της Ροδόπης στους δικαιούχους ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σημειώνει ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την στήριξη των μηλοπαραγωγών όλης της επικράτειας βάσει της αριθμ. 516/100039/2023 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2129/τευχ.Β/31-3-2023), από αυτήν εξαιρέθηκαν άδικα και αναιτιολόγητα οι μηλοπαραγωγοί της Ροδόπης αν και πληρούσαν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, αφού έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες που είχε η Ρωσική εισβολή και ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και διαταράχτηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα εισοδήματά τους και να μην διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα ενόψει καλλιεργητικής περιόδου.

Γι’ αυτό ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ισότιμα τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης με αυτούς όλης της χώρας, ώστε να ξεπεραστεί η αδικία σε βάρος τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 20 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Θα εντάξετε τους μηλοπαραγωγούς της Ροδόπης στους δικαιούχους ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Στις 9 Μαρτίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και την μετάβαση, την στήριξη των μηλοπαραγωγών της επικράτειας με το ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψουν από  την ζημία που υπέστησαν εξαιτίας των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συνακόλουθης αύξησης του κόστους της ενέργειας, της φυτοπροστασίας και της θρέψης των φυτών. Η εν λόγω ενίσχυση έλαβε την μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, με τις προϋποθέσεις και  την διαδικασία που όρισε η  αριθμ. 516/100039/2023 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2129/τευχ.Β/31-3-2023).

Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε, οι μηλοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας της Ροδόπης δεν περιλήφθηκαν  στους δικαιούχους και αποκλείστηκαν αν και πληρούσαν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, αφού έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες που είχε η Ρωσική εισβολή και ο παρατεταμένος  πόλεμος στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και διαταράχτηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα εισοδήματά τους και να μην διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα ενόψει καλλιεργητικής περιόδου.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την στήριξη των μηλοπαραγωγών όλης της   επικράτειας για την ζημία που υπέστησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επειδή  η  εισβολή  έβλαψε εξίσου τους  μηλοπαραγωγούς  των Περιφερειακών Ενοτήτων  που έλαβαν την σχετική ενίσχυση με τους μηλοπαραγωγούς της Π. Ε. Ροδόπης, που αποκλείστηκαν αναιτιολόγητα.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πληγέντες παραγωγούς όλης της χώρας και να διαμοιράζει ισότιμα τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Τι μέτρα θα πάρει ώστε και οι μηλοπαραγωγοί της Ροδόπης να ενταχθούν στους δικαιούχους ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό