Ξάνθη: 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Ξάνθη: 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Την αποκαλούν «πόλη με τα χίλια χρώματα» -και όχι άδικα- αλλά μια ομάδα νέων ανθρώπων έχει βάλει στόχο να την αναδείξει και σε «πόλη με τις χίλιες γλώσσες».

Ο λόγος για την Ξάνθη, που στις 20 και 21 Οκτωβρίου φιλοξενεί το 1ο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media, το οποίο διοργανώνουν οι Glossonauts (Γλωσσοναύτες).

Το διήμερο αυτό, οι Glossonauts -μια εταιρεία startup με έδρα την Ξάνθη που δραστηριοποιείται στον χώρο της γλωσσικής εκπαίδευσης, της παραγωγής ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών βίντεο αλλά και της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών, προώθησης και καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας- μας καλούν να εξερευνήσουμε τη γλωσσική ποικιλομορφία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε ένα φεστιβάλ που συνδυάζει τον πολιτισμό και τη γλώσσα με τη …γαστρονομία!

Πρώτος στόχος του φεστιβάλ, με θέμα «Εκπαίδευση, πολυγλωσσία και media: Το μέλλον αρχίζει εδώ!», είναι η προβολή της τοπικής πολυπολιτισμικότητας και πολυγλωσσίας αλλά και η ανάδειξη της Ξάνθης ως μιας πολύγλωσσης πόλης της Ευρώπης, όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Κωνσταντίνος Βλάχος, γλωσσολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος των Glossonauts. Ορμώμενοι από τον πολύμορφο γλωσσικό καμβά της Ξάνθης, οι Glossonauts θεωρούν πως μέσα από τις δράσεις με τοπικά σχολεία και φορείς της κοινωνίας ενισχύεται η συνείδηση της πολύγλωσσης κοινότητας σε θέματα γλωσσών και πολιτισμού.

Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχουν εντάξει -μεταξύ άλλων- ένα ειδικό Εργαστήρι Γλωσσών, μέσα από το οποίο οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους ώστε να βελτιστοποιήσουν τη διδασκαλία τους. Δεύτερος στόχος του φεστιβάλ είναι η εξοικείωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παραγωγή περιεχομένου. Μέσα από το ειδικό Εργαστήρι Social Media για ενήλικες, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν πώς να κάνουν δικό τους λογαριασμό και να παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο για να προβάλουν το έργο τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι βασικοί συνεργάτες, όπως και η δημοφιλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό κοινότητα των Easy Greek.

Το φεστιβάλ έχει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική πτυχή, με σύντομες εισηγήσεις και δύο εργαστήρια αντίστοιχα, ενώ περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Απευθύνεται, δε, τόσο στη μαθητική κοινότητα της πόλης (μαθητές όλων των βαθμίδων και εκπαιδευτικοί), σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διδασκαλία γλωσσών και με τον πολιτισμό, σε όσους ενδιαφέρονται για τη γλωσσική τεχνολογία και την ενασχόληση με τα social media όσο και σε όλους τους φιλόμουσους κατοίκους κι επισκέπτες της Ξάνθης.

Κι επειδή (και) η γλώσσα περνάει από το …στομάχι, στο φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση της γλώσσας του τοπικού παραδοσιακού φαγητού, με αναφορές στην ιστορία του καβουρμά, της καριόκας, παραδοσιακών ζυμαρικών και κρασιών της περιοχής, με παράλληλη γευσιγνωσία. Αυτή η μεγάλη γιορτή της πολυγλωσσίας δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενηθεί σε ένα εμβληματικό κτίριο, που δεν είναι άλλο από τον πολυχώρο σκέψης και τέχνης «Οικία Μάνου Χατζηδάκι», στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για το αρχοντικό στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος, με το μουσικό του έργο και τον στοχασμό του, ανέδειξε την παιδευτική αξία του ζωντανού πολύγλωσσου πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του είναι διαθέσιμες στα social media των Glossonauts (https://www.facebook.com/Glossonauts κ.ά).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό