Ξάνθη: Ξεκινά  το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής –  Πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων  και συναυλιών

Ξάνθη: Ξεκινά το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής – Πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων και συναυλιών

Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε  συνεργασία με το Δημιουργικό Μουσικό Νησί – Creative Music Island, διοργανώνουν το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής με τίτλο “Ο δρόμος του Ουτιού”.

Σχετικά με το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής.

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για δέκατη έκτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.

Το ούτι αποτελεί το πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο όργανο στους λόγιους και λαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Με μακραίωνη παρουσία σε ποικίλους χώρους μουσικής δράσης, αποτέλεσε το μέσο έκφρασης και δημιουργίας Αράβων, Τούρκων, Αρμενίων, Ελλήνων, Περσών κ.ά.

Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μικρασιατικής καταγωγής ουτίστες θα συνεχίσουν τη δράση τους τουλάχιστον μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτυπώνοντας τον ήχο τους και στη δισκογραφία των 78 στροφών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το Ούτι επανήλθε στο
προσκήνιο της «παραδοσιακής», ethnic και εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής,
αναδεικνύοντας εξαίρετους δεξιοτέχνες, συνθέτες και δασκάλους.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης και ώρα 21:15

“Ο δρόμος του ουτιού

Τέσσερις δεξιοτέχνες ουτίστες, φέρνουν στο 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής τους ήχους της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το ταξίδι θα έχουμε μαζί μας τον Haig Yazidjan , τον Κυριάκο Ταπάκη, τον Ταξιάρχη Γεωργούλη και τον Παναγιώτη Κάιτατζη.

Θα αποδώσουν ο καθένας ξεχωριστά σε σόλο πρόγραμμα αλλά και όλοι μαζί, παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα,

την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες συνθετικές προτάσεις και δικές τους συνθέσεις …

Είσοδος με προσκλήσεις, διαθέσιμες στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

20:30 Αρχοντικό Παμουκτσόγλου – Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης

21:00 Συναυλία στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου Άβδηρα

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια του φετινού φεστιβάλ συνοδεία των καθηγητών τους Haig Yazidjan, Κυριάκο Ταπάκη, Ταξιάρχη Γεωργούλη και Παναγιώτη Κάιτατζη θα αποδώσουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες συνθετικές προτάσεις και δικές τους συνθέσεις.

Πηγή: xanthinea.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό