ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΩΤΙΑ  ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ COP27 ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΩΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ COP27 ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

O πρώτος από χιλιάδες δρομείς ξεκίνησε από τη Γλασκόβη (που φιλοξένησε την COP26) στη RunningOutofTime,μια μοναδική σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα συνεργασίας που θα διανύσει 7.767 χλμ. σε 18 χώρες για να μεταφέρει το μήνυμα για την κλιματική εκπαίδευση,από τη νέα γενιά στους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 στο SharmElSheikh στην Αίγυπτο.

Η εναρκτήρια τελετή στη Γλασκόβη, σε συνεργασία με το Δήμο της Γλασκόβης και άλλους φορείς και οργανισμούς, περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες από τους βασικούς εταίρους, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FoundationforEnvironmentalEducation- FEE) και την CarbonCopy και την παρουσίαση του Οργανισμού GlasgowFoodPolicyPartnership. Ένας μαθητής και ένας δάσκαλος του βραβευμένου Δημοτικού Σχολείου Sunnyside (Οικολογικό Σχολείο και Πρωταθλητής σε Περιβαλλοντικό Διαγωνισμό για τη Δεκαετία) θα διαβάσουν το μήνυμαπου μετά θα σφραγιστείστη σκυτάλη για το ταξίδι των 7.767 χλμ.

H σκυτάλη θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Γλασκόβης από το Πάρκο GlasgowGreen και θα αλλάζει συνεχώς χέρια, μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόωνεπί 38 ημέρες και νύχτες ώστε να φθάσει στο SharmEl-Sheikh στις 5 Νοεμβρίου 2022, εγκαίρως για την COP27, που θα πραγματοποιηθεί 6-18 Νοεμβρίου 2022. Τους συμμετέχοντες θα συνοδεύει στη διαδρομή η επιλεγμένη, έμπειρη ομάδα υποστήριξης με τους J. Levelle, E. Scott, A. Lim και M. Borgen. Είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει επιχειρηθεί έως τώρα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του FEE, Νίκος Πέτρου, λέει:«Από σήμερα,το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στους χιλιάδες ανθρώπους που θαμεταφέρουν χέρι με χέρι τη σκυτάλη, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα βιώσιμο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας. Ο χρόνος περνά, δεν έχει όμως ακόμη τελειώσει και οι επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις που αδρανούν, για να απαιτήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα με αυστηρές δεσμεύσεις, για να κάνουμε την κλιματική γνώση κτήμα όλων μας μέσα από ποιοτική εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε και να κατανοήσουμε την ανάγκη για ριζική αλλαγή συμπεριφορών και τρόπου ζωής. Τρέξτε μαζί μας! Στηρίξτε τη σκυταλοδρομία και το μήνυμά της!».

Η Επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκόβης, SusanAitken, λέει: «Η COP26 ανέδειξε πόσο δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και παράλληλα ότι μόνο με συλλογική και εσπευσμένη δράση μπορεί η ανθρωπότητα να σωθεί από την επικείμενη παγκόσμια καταστροφή. Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, όμως είναι οι πόλεις όπως η Γλασκόβη,που υλοποιούν έργα για κλιματικά ουδέτερο και αειφόρο μέλλον και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο μελλοντικών πολιτικών και δράσεων. Είναι η στιγμή, που θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις σε ηγέτες και κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δεσμεύσεων της Συμφωνίας της Γλασκόβης για το Κλίμα. Είμαι βέβαιη ότι το μήνυμα στη σκυτάλη θα μεταλαμπαδεύσει τα ισχυρά αισθήματα που είδαμε πέρυσι εδώ στη Γλασκόβη. Η συμμετοχή στη RunningOutofTime είναι άλλη μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους και να δείξουν τη σταθερή δέσμευσή τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Οι συμμετοχές θα ενισχύσουν περιβαλλοντικά προγράμματα του FEE μέσα από τον μηχανισμό GlobalForestFund και της CarbonCopy.

Η διαδικτυακή Ημέρα Δράσης Σχολείων(https://running-out-of-time.com/schools/),στις 3 Νοεμβρίου, αποτελεί δομικό μέρος της διοργάνωσης και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους να συμμετέχουνσε ένα εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή και συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Μέχρι τώρα,έχουν εγγραφεί περίπου434.000 μαθητέςαπό 736 σχολεία σε 82 χώρες.

Όσοι δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή στο όνομα της κλιματικής δράσηςμπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη, σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (GlobalVirtualRelay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα.

ΗRunningOutofTime διοργανώνεται από την TheWorldRelayLtdκαι γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών (partnersandsupporters). Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως εκπρόσωπος του FEEhttps://eepf.gr/el/.

Εγγραφές για συμμετοχή στην Ελλάδα: https://runningoutoftime.com/route/greece/

Διαβάστε και ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΤΕ το ΜΗΝΥΜΑτης «RunningOutofTime»: https://runningoutoftime.com/message/

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό