ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα»

ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα»

Σε άμεση απάντηση των παραληρηματικών δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την υπογραφή της νέας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις της χώρας μας συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».

«Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα». «Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, καταλήγοντας πως η Ελλάδα απορρίπτει «στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μαξιμαλιστικές αξιώσεις από την Αθήνα»
Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στην υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με την οποία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλίτς, κάνει λόγο για ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας», για «χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αλλά και για «προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος», που κατά την Άγκυρα είναι μια «μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιχειρώντας να «ερμηνεύσει» την ακατανόητη στον ίδιο και «παράνομη» κατά την Άγκυρα στάση της Ελλάδας, την αποδίδει στο ότι θέλει να συγκαλύψει το… «σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη» (!), αναφερόμενος προφανώς στην προσπάθεια παγίδευσης του Νίκου Δένδια κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη από την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό