Υπομονή για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας στο λιμάνι Φαναρίου

Υπομονή για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας στο λιμάνι Φαναρίου

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Υπομονή για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας στο λιμάνι Φαναρίου

Οι παρεμβάσεις που αφορούν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών γύρω από την πλατεία θα ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου

Υπομονή συστήνεται για την ανάπλαση της πλατείας στο λιμάνι Φαναρίου, με το έργο να είναι πρακτικά αδύνατο να παραδοθεί ολοκληρωμένο το φετινό καλοκαίρι, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Περισσότεροι από ένας είναι οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την ομαλή εξέλιξη του έργου και ουδεμία ευθύνη φέρει η ανάδοχος Κατερίνα Πουρνάρα-Παξινού, που εκτέλεσε κανονικά τις εργασίες μέχρι στιγμής. Η καθυστέρηση μετακίνησης του περιπτέρου από την πλατεία σε άλλο σημείο στο λιμάνι και η καθυστέρηση εκταμίευσης χρημάτων προς την ανάδοχο από το Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα από το οποίο συγχρηματοδοτείται το έργο, είναι από τους βασικούς λόγους μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της ανάπλασης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρη Καρασταύρου.

Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, όμως η ανάπλαση της πλατείας δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι οι παρεμβάσεις που αφορούν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών γύρω από την πλατεία θα τελειώσουν εγκαίρως ενόψει της αύξησης της τουριστικής κίνησης τους θερινούς μήνες. Παράλληλα συνέστησε υπομονή και τόνισε ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την αναμονή.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση & βελτίωση της ελκυστικότητας και προσβασιμότητας του κοινόχρηστου χώρου στον οικισμό Φαναρίου”, προϋπολογισμού 385.889,54 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), υπεγράφη τον Ιούλιο του 2023 μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και αναδόχου εταιρείας. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής και από το Πράσινο Ταμείο, και ο  χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι δώδεκα μήνες. Οι εργασίες ανάπλασης εκκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 προκειμένου να μην διαταραχθεί η τουριστική σεζόν το περασμένο έτος.

Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας δίπλα στο λιμάνι του Φαναρίου, ώστε να διευκολύνεται κάθε είδους δραστηριότητα παρέχοντας άνετη πρόσβαση  και ασφάλεια στους χρήστες της.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του σχεδιασμού της πλατείας, είναι:

  • η περιμετρική πρόσβαση στην πλατεία από όλους τους πολίτες.
  • η πρόσβαση σε ΑμεΑ, τόσο στο κεντρικό κομμάτι της πλατείας όσο και στις διαμορφωμένες επιφάνειες που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα λόγω της υψομετρικής διαφοράς.
  • η δημιουργία επισκέψιμων και ανοικτών προς τους κατοίκους χώρων στο πλαίσιο της συναναστροφής στον δημόσιο χώρο.
  • η δημιουργία προστατευμένων από την περιμετρική κυκλοφορία οχημάτων, χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • η δημιουργία μόνιμων χώρων αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής και τουριστικής κουλτούρας της περιοχής.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό