Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “Σε λίγους μήνες η πλήρης λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης”

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “Σε λίγους μήνες η πλήρης λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης”

Σε λίγους μήνες θα λειτουργεί πλήρως το FSRU Aλεξανδρούπολης (ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου), σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην έναρξη της διαδικτυακής του παρέμβασης στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit.

«Δεν είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Μετά την εισβολή ωρίμασε γρήγορα το σχέδιο για το FSRU της Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργεί πλήρως σε λίγους μήνες και θα μας επιτρέπει να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών μας», τόνισε.

Για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως «θέλουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα προς την εξηλεκτρισμό. Αυτό είναι το κύριο στρατηγικό θέμα στην ΕΕ», ασκώντας παράλληλα κριτική στην ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα αυτό να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Έχουμε διαφορετικά συστήματα και διαφορετικά συμφέροντα σε πολλές αγορές ηλεκτρισμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κοιτάξει περισσότερο προς την περιφέρειά της. Για παράδειγμα η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση με τις ΑΠΕ, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια. Η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει και ως διάδρομος για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τρίτες χώρες, αλλά χρειαζόμαστε δίκτυα που θα συνδέονται με τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς», υποστήριξε δίνοντας μεγάλη βάση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

«Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα και στη δική μας ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, με παράλληλες κινήσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Πιστεύουμε πως αν θες να έχεις ισχυρή οικονομία στο μέλλον πρέπει να έχεις ισχυρές ΑΠΕ. Είναι απολύτως κρίσιμο γιατί σου προσφέρει γεωπολιτικά, οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Πηγή: makthes.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό