Αιθυλενοξείδιο / Ουσία στις μπατονέτες των rapid tests; – Το διαψεύδουν…

Αιθυλενοξείδιο / Ουσία στις μπατονέτες των rapid tests; – Το διαψεύδουν…

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το οξείδιο του αιθυλενίου, ή οξιράνιο, είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για την αποστείρωση περίπου των μισών ιατρικών συσκευών της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να αποστειρωθούν αλλιώς. Σκοπός είναι η προστασία των χρηστών από μόλυνση με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ενώ η έκθεση στην ουσία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκινογένεση και άλλα προβλήματα υγείας, σχετικός κίνδυνος έχει επαληθευτεί μόνο μετά από έκθεση σε σημαντικές ποσότητες της ουσίας σε περιβάλλον εργασίας και σε βάθος χρόνου (π.χ. βιομηχανική εργασία), και δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση που έχει ο μέσος πολίτης είναι επικίνδυνη.

Όσον αφορά τους κοινούς χρήστες, λαμβάνουν χώρα αυστηροί έλεγχοι που εξασφαλίζουν ότι μετά την χρήση της ουσίας για την αποστείρωση των εν λόγω συσκευών, η ουσία αυτή αφαιρείται μέχρι να παραμείνουν υπολείμματα της που βρίσκονται αρκετά κάτω από τα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας.

Στην πιο πρόσφατη υγειονομική ανασκόπηση του οξιρανίου (Νοέμβριος 2020), ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, δε σημείωσε ουσιαστικούς κινδύνους για τους κοινούς καταναλωτές λόγω έκθεσης στην ουσία, και αντίθετα έγραψε πως τη «θεωρεί ουσιώδη για την αποστείρωση ιατρικού εξοπλισμού και απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο Alexander Edwards, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στο AP ότι το οξιράνιο «δεν πρόκειται να βρίσκεται με κανέναν ουσιαστικό τρόπο στο τεστ την ώρα που θα το ανοίγεις».

Τέλος, σε σχετικό ερώτημα του Reuters, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου, απάντησε:

Τα τεστ πλευρικής ροής έχουν εξεταστεί σχολαστικά και είναι ασφαλή για χρήση σε συχνή βάση. Οποιαδήποτε διαφορετική υπόδειξη είναι ανακριβής και επικίνδυνη παραπληροφόρηση. Το οξιράνιο χρησιμοποιείται μόνο για την αποστείρωση των στειλεών και είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι τα αυτοτέστ κορωνοϊού περιλαμβάνουν οξείδιο του αιθυλενίου, που είναι επικίνδυνο για την υγεία των χρηστών, συνιστά διαστρέβλωση των πραγματικών επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια της εν λόγω ουσίας. Το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται ώστε να αποστειρωθούν τα τεστ και να προστατευτεί η υγεία των χρηστών τους, ενώ έπειτα η ουσία αφαιρείται, με αυστηρούς ελέγχους να εξασφαλίζουν ότι τυχόν υπολείμματα βρίσκονται αρκετά κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης.

CnA News

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό