«Καζάνι» που βράζει τα χωριά με τα τρακτέρ να στήνονται για μπλόκα

«Καζάνι» που βράζει τα χωριά με τα τρακτέρ να στήνονται για μπλόκα

Χτυπήματα από κάθε κατεύθυνση δέχεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας, με το κλίμα στα χωριά της Ελλάδας να έχει τελευταία βαρύνει ιδιαίτερα και πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια που ωθεί στους δρόμους και τις εθνικές οδούς τους αγρότες.

Τρακτέρ και μπλόκα στις εθνικές οδούς περιλαμβάνει το καλεντάρι των αγροτικών συλλόγων και των οργανώσεων αγροτών για τις αρχές του 2022, όσο ενέργεια, κόστος εισροών, κακές πληρωμές και η επερχόμενη μείωση των ενισχύσεων της ΚΑΠ που δρομολογείται για το 2023 εξαντλούν ανεπανόρθωτα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Οι πληροφορίες της Agrenda τοποθετούν για τις αρχές με μέσα Ιανουαρίου την πρώτη έξοδο των αγροτών στο εθνικό οδικό δίκτυο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμετοχή στα μπλόκα θα είναι μεγάλη.

Από τις συνομιλίες με ανθρώπους της παραγωγής φαίνεται ότι οι κάμποι «υπερθερμαίνονται» επικίνδυνα όσο την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί ή αδιαφορεί να πιάσει τον παλμό.

Η φθηνή λύση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου στο 1/3 των αγροτών και αυτό το 2023 και για μια φορά, σε συνδυασμό με την επιτηδευμένη σιωπή αναφορικά με το κόστος του ρεύματος δείχνουν ότι το χάσμα ανάμεσα στους αγρότες και τη Βάθη είναι σχεδόν αγεφύρωτο. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές που σωρευτικά απορροφούν κάθε περιθώριο κέρδους που άφησε η φετινή συγκυρία των αγορών σε ορισμένες καλλιέργειες. Ωστόσο, αν και βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι διαμόρφωσαν ακριβοθώρητες κορυφές, δεν ισχύει το ίδιο για μια σειρά αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα υπαίθρια κηπευτικά, το αγελαδινό γάλα ή το χοιρινό κρέας. Παρ’ όλα αυτά οι αυξήσεις είναι οριζόντιες και ωθούν στην χρεοκοπία εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται σε κακοπληρωμένους από την αγορά τομείς.

To  κλίμα αυτό επιβαρύνει και η κακοδιαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ αγροτών και του επιτελείου της Βάθη. Η κακή πληρωμή του Οκτώβρη και των προγραμμάτων την περασμένη εβδομάδα αναμένεται ότι θα επαναληφθεί σε δυο εβδομάδες με την εξόφληση του τσεκ, σαν μια σταγόνα που έρχεται να πέσει σε ένα ποτήρι που ήδη ξεχειλίζει.

Η προβληματική διαχείριση του τρόπου κατανομής των ενισχύσεων εντείνεται με την υποχρέωση των αγροτών να συλλέξουν μέσα σε μικρό διάστημα ψηφιακά ενοικιαστήρια για τα αγροτεμάχια τους ενόψει των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, με το ζήτημα να εντάσσεται στις διεκδικήσεις προς επίλυση που προβάλει ο κλάδος στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

Οι συσκέψεις στα χωριά διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ήδη ακούγονται οι πρώτες κόρνες, με τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην επαρχεία να υποδέχονται από βδομάδα τρακτέρ και πλήθη αγροτών που διαμαρτύρονται για τον διπλασιασμό στον λογαριασμό του ρεύματος εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που εκτροχιάζει για τα καλά τα οικονομικά των εκμεταλλεύσεων.

Να σημειωθεί ότι, η πανδημία είχε εμποδίσει τη συλλογική έκφραση των αγροτών όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που μάλλον ανέγνωσαν λάθος στο υπουργείο, που δύσκολα πλέον μπορεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή της χώρας.

AgroNews/Πέτρ. Γκόγκος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό