Έρχονται μέτρα στήριξης από το 2026…! Αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη !

Έρχονται μέτρα στήριξης από το 2026…! Αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη !

Πακέτο μέτρων που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2026, λίγο πριν η χώρα εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές του 2027. Η προσήλωση του οικονομικού επιτελείου αφενός στη δημοσιονομική σταθερότητα, αφετέρου σε μέτρα που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή αποτελούν τον οδηγό για τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρά όλες τις πιθανές «ζημιές» που μπορούν να προκληθούν από τον εμπορικό πόλεμο, τόσο τις άμεσες όσες και αυτές που θα προκύψουν δευτερογενώς.

Πάντως το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περνούν τις τελευταίες μέρες επαγγελματικοί φορείς καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις για μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησης για το 2026, κάποια από τα οποία έχουν μεγάλο κόστος και κάποια άλλα μικρότερο και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα πάντα. Αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα, καθώς εκκρεμούν: Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με μία πρώτη εικόνα να αναμένει η κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου, τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, και τα αποτελέσματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι ανωτέρω συνθήκες θα κρίνουν εν πολλοίς το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Κάτι να στραβώσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες μπορεί να «τιναχθεί στον αέρα» όλος ο σχεδιασμός για το 2026.

Τα σενάρια που εξετάζονται

1. Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη μεσαία τάξη, η οποία «σήκωσε» και τη δημοσιονομική προσαρμογή τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για τους πολίτες με εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

  • Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
  • Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

2. Περιορισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

3. Παρεμβάσεις- ελαφρύνσεις στον τρόπο προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος (τεκμαρτό) για τους ελευθέρους επαγγελματίες.

4. Ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια. Μέχρι τώρα, οι όποιες αλλαγές έγιναν δεν είχαν αποτελέσματα

5. Μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Με πληροφορίες από το Powergame.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό