240 ευρώ το χρόνο βγάζει η διαίρεση της ενίσχυσης λιπασμάτων

240 ευρώ το χρόνο βγάζει η διαίρεση της ενίσχυσης λιπασμάτων

Εκ μεταφοράς… η ειδική ενίσχυση των αγροτών για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους αγοράς των λιπασμάτων, δεν καλύπτει ούτε στο 10% την πρόσθετη δαπάνη που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν οι αγρότες στη διάρκεια της χρονιάς,  έρχεται τουλάχιστον με ένα χρόνο καθυστέρηση και προορίζεται μόνο για έναν στους τρεις αγρότες, καθώς, όπως διευκρίνισαν οι υπουργοί Οικονομικών, του μέτρου πρόκειται να επωφεληθούν 250.000 αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τους αγρότες στη ΔΕΘ περιορίζονται σε δύο μέτρα, δηλαδή 89 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους (αγορά ζωοτροφών) και 60 εκατ. ευρώ για καλλιεργητές (προμήθεια λιπασμάτων) τα οποία, αφενός δεν είναι καινούργια, αφετέρου, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος προέρχονται από ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από πόρους οι οποίoi έτσι κι αλλιώς προορίζονται για τους αγρότες.

Σύμφωνα με την πρώτη εξειδίκευση του μέτρου, από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Απ. Βεσυρόπουλο και Θ. Σκυλακάκη, τα ποσά θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Τα 60 εκατ. των λιπασμάτων σε 250.000 αγρότες (η διαίρεση βγάζει 240 ευρώ ανά δικαιούχο). Αν υποθέσει κανείς ότι η μέση ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων αγγίζει τους 1 εκατ. τόνους, τότε με κόστος 1 ευρώ το κιλό που πλήρωσαν οι αγρότες τους προηγούμενους μήνες, η συνολική δαπάνη διαμορφώνεται στα 1 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες αγρότες πλήρωσαν δηλαδή φέτος για λίπασματα περίπου 600 εκατ. ευρώ παραπάνω, με την ενίσχυση των 60 εκατ. που ανακοινώθηκε να αφορά στο 10% της αύξησης.
  • Τα 89 εκατ. των ζωοτροφών σε 50.000 κτηνοτρόφους (η διαίρεση βγάζει 1.780 ευρώ ανά δικαιούχο)

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εξαγγελίες δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον αγροτικό κόσμο, πρώτον γιατί είχαν λίγο πολύ προεξοφληθεί, δεύτερον γιατί δεν καλύπτουν σε αξιόλογο βαθμό τα πρόσθετα κόστη και τρίτον γιατί δεν πρόκειται να βγάλουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, μέτρα αυτής της μορφής, χαρακτηρίζονται από πελατειακή αντίληψη, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και καθυστερούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας.

AgroNews/Γ. Πανάγος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό