5 βήματα για να αναστήσεις την επιχείρηση σου

5 βήματα για να αναστήσεις την επιχείρηση σου

του Ευστάθιου Λιακόπουλου, Founder & CEO BSS

Το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεγάλο μέρος εξ αυτών είναι αυτό-απασχολούμενοι επαγγελματίες οι οποίοι επιχειρούν να επιβιώσουν σε ένα όλο και πιο σύνθετο περιβάλλον. Είναι βέβαιο ότι για να έχουν φτάσει ως εδώ σήμερα είναι ικανοί και μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα οι μικρότερες οφείλουν να ακολουθήσουν ορισμένα απλά και πρακτικά βήματα για να ξεχωρίσουν και να αλλάξουν επίπεδο.

5 ΤΟΜΕΙΣ MUST HAVE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

• Στρατηγική
• Νοοτροπία
• Ηγεσία
• Ομάδα
• Δικτύωση

Και πρέπει να δημιουργήσουν μέγεθος. Το μέγεθος συμβάλει στην βιωσιμότητα.

Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση με τον εαυτό μας. Ποια είναι η στρατηγική μας και ποιο το όραμα; Μην σας ανησυχήσει αν δεν έχετε ξεκάθαρη απάντηση. Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών, αλλά μην συνεχίσετε να το έχετε θολό μέσα σας. Αποδεχθείτε την κατάσταση και θεωρήστε την χωρίς ενοχές μια ευκαιρία να κάνετε ένα σημαντικό βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή στην νοοτροπία. Στόχος σας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι να είστε τέτοιοι, να τα κάνετε όλα με τον καλύτερο τρόπο και να τα γνωρίζετε όλα. Αυτό είναι αδύνατο και είναι μεγάλο εμπόδιο στην απόφαση σας να εξελιχθείτε. Δε μπορούμε να τα ξέρουμε όλα, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε οι καλύτεροι σε όλα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από το να έχουμε στην ομάδα μας ικανότερα άτομα από εμάς σε επιμέρους τομείς.

Το τρίτο βήμα είναι η διαμόρφωση ενός πραγματικού και πρακτικού επιχειρηματικού πλάνου. Με βήματα, στόχους και τρόπο δράσης. Όχι θεωρητικές μακρόπνοες ιδέες, αλλά με πολλά μικρά και εφικτά βήματα. Μικρές νίκες έναντι μεγάλων πολέμων. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Το τέταρτο βήμα είναι η διαμόρφωση ομάδας. Είναι δεδομένο ότι η ύπαρξη συνεργατών και ομάδας έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ακόμα και την τέλεια δράση του ενός. Εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψευδαίσθηση ότι το μέγεθος μας εμποδίζει να έχουμε συνεργάτες ή ότι το κόστος θα είναι τόσο μεγάλο που δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Είναι προφανές ότι μια μικρή επιχείρηση, δε μπορεί να έχει πλήρως στελεχωμένα τμήματα όπως, πιστοδοτικής πολιτικής, εμπορικής διεύθυνσης, οικονομικής διεύθυνσης, αλλά είναι επίσης απολύτως βέβαια ότι αυτά τα κενά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας συνεργασίας με μια καλή συμβουλευτική επιχείρηση όπως και η δική μας. Ακόμη και αν υπήρχαν οι πόροι για να έχει κάποια μικρή η μικρομεσαία επιχείρηση στελέχη σε τέτοιες θέσεις δεν είναι το μέγεθος τέτοιο που να δικαιολογεί μια σταθερή και πλήρη απασχόληση ενός σημαντικού στελέχους.

Με εξωτερικό συνεργάτη όμως αξιοποιούμε την γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχειρήσεως μας.

Το πέμπτο βήμα είναι η δικτύωση. Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο η σημασία της ύπαρξης δικτύωσης. Το να είμαστε μέσα στα πράγματα και το να συναντούμε τους κατάλληλους ανθρώπους είναι ανάγκη. Η κάλυψη της ανάγκης μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο ακόμη και να μας αλλάξει την ζωή.

Όταν καλύψουμε τα ανωτέρω οφείλουμε να κάνουμε τάχιστα τις κινήσεις εκείνες που θα:

1. Καλύψουν τα προβλήματα της τεράστιας κρίσης
2. Διαμορφώσουν μια ικανή πιστοληπτική διαβάθμιση
3. Θα δώσουν την απαιτούμενη ικανότητα εύρεσης κεφαλαίων. Cash is King.
4. Θα μεγιστοποιήσουν την δυνατότητα άντλησης επιχορηγήσεων.
5. Διαμορφώσουν ένα πλαίσιο διαδικασιών ικανό να προστατεύει τον οργανισμό.

Πρωτό-δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα Today Press

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό