
9 Μύθοι για τη διατροφή που πρέπει να αγνοήσουμε!
Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγεία μας, όμως γύρω από το φαγητό κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι και παρανοήσεις. Η πληθώρα πληροφοριών –από τα social media, influencers και αυτόκλητους «γκουρού» της ευεξίας– συχνά μπερδεύει περισσότερο, αντί να βοηθά. Η επιστήμη της διατροφής, ωστόσο, εξελίσσεται συνεχώς και καταρρίπτει αντιλήψεις που για χρόνια θεωρούνταν αλήθεια. Ας δούμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από το φαγητό και τι πραγματικά ισχύει σύμφωνα με την επιστημονική γνώση.
Μύθος 1: Τα αυγά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη
Πρόσφατη έρευνα κατέρριψε την ιδέα ότι τα αυγά αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης όπως θεωρούσαν κάποτε. Επιπλέον τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα που είναι ευεργετικά στην υγεία μας.
Μύθος 2: Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για να έχουμε γερά οστά
Τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα για πρόληψη αλλά τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D. Υπάρχουν αποδείξεις ότι γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που χρειάζονται γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη.
Μύθος 3: Οι πράσινες σκόνες μπορούν να αντικαταστήσουν τα ολόκληρα λαχανικά
Αν και μπορούν να είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες που χάνονται κατά την επεξεργασία των λαχανικών. Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και βοηθούν στην διαχείριση του βάρους. Οι σκόνες ποικίλουν σε σύνθεση και ποιότητα και ορισμένες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και σάκχαρα.
Μύθος 4: Τα σπορέλαια είναι τοξικά
Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλουν το κακό από την χρήση σπορέλαιων η επιστήμη δεν έχει υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο μύθος προήλθε από τα πολλά προπαρασκευασμένα σνακ, τα έτοιμα φαγητά, τα τηγανιτά και τα υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα που παρασκευάζονται με σπορέλαια. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο δεν είναι τόσο επιβλαβή. Η χρήση ακόρεστων λιπαρών στο μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των χρόνιων ασθενειών όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Μύθος 5: Αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε κακά αποτελέσματα για την υγεία. Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα όμως, μπορούν να είναι μέρος της διατροφής μας όπως τα κονσερβοποιημένα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι. Αντίθετα τα συσκευασμένα μπισκότα περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.
Μύθος 6: Να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες
Η σωστή διατροφή επικεντρώνεται στη σωστή ισορροπία λίπους, πρωτεϊνών, υδατανθράκων. Η διατροφή με υψηλές πρωτεΐνες εις βάρος των υδατανθράκων δεν συνιστάται από την επιστήμη. Ένας ακόμη μεγαλύτερος μύθος για τις πρωτεΐνες ότι αποτελούν τον μαγικό τρόπο για να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε μυϊκή μάζα και ότι δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη αν είστε vegan. Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει.
Μύθος 7: Τα φρούτα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα
Οι δίαιτες που συνιστούν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες συνιστούν απομάκρυνση από τα φρούτα λόγω γλυκαιμικών ανησυχιών. Ωστόσο η φρουκτόζη των φρούτων δεν εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα όπως άλλοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα. Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της φρουκτόζης στο έντερο. Τα φρούτα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας με τα θρεπτικά συστατικά τους , τα αντιοξειδωτικά και τις χαμηλές θερμίδες.
Μύθος 8: Αλάτι Ιμαλάιων
Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαγγειακά προβλήματα ειδικά όταν καταναλώνεται σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και στο γρήγορο φαγητό (σνακ). Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί διάφορα είδη αλατιού όπως των Ιμαλάιων επειδή έχει μεγάλους κρυστάλλους και είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Δεν φαίνεται όμως να είναι μια πιο υγιεινή λύση. Το μη επεξεργασμένο αλάτι μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλά και μικροπλαστικά από τους ωκεανούς και είναι πιο επιβλαβές από το κανονικό αλάτι.
Μύθος 9: Τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα παχαίνουν
Την δεκαετία του 1990 η επιστήμη της διατροφής συνέδεσε τη μείωση των διαφόρων λιπών με τη βελτίωση των καρδιοαγγειακών παθήσεων και έτσι προκάλεσε ένα κύμα από δίαιτες και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελέτησαν τους τύπους των λιπών και διαπίστωσαν ότι τα υγιή λίπη μπορούν να είναι ευεργετικά. Τώρα γνωρίζουμε τα οφέλη από την μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των κορεσμένων λιπαρών, ενώ τα ακόρεστα λίπη προσφέρουν την υγιεινή πλευρά στην διατροφή που θέλουμε.
Ο Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης (Παθολόγος) εξηγεί για τα λιπαρά:
- Κορεσμένα λίπη ( ανθυγιεινά) είναι τα ζωικά, τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα βούτυρα, τα τυριά, πολλά έτοιμα φαγητά, πίτσες, λουκάνικά , είδη ζαχαροπλαστικής κλπ. Ορισμένα φυτικής προέλευσης λίπη είναι κορεσμένα όπως το λάδι καρύδας και το φοινικοπυρηνέλαιο.
- Ακόρεστα λίπη ανευρίσκονται στα ψάρια και στα φυτά.
- Υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα συνήθως είναι τα έτοιμα και γρήγορα φαγητά(snack), τα μπισκότα, τα παγωτά, τα ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα πατατάκια, πολλά είδη κονσέρβας, τα δημητριακά πρωινού με πρόσθετα αλάτι και ζάχαρη, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, ρούμι), γιαούρτι με γεύσεις φρούτων κλπ.
Συμπέρασμα
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη προσέγγιση πλήρους διατροφής, οι κλασσικές συμβουλές παραμένουν βασικές. Εστίασε την διατροφή σου σε φρέσκα τρόφιμα με ένα ισορροπημένο μίγμα συστατικών ( πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) με μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να παρέχουν τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργεί καλά το σώμα μας. Όταν ενθαρρύνουμε να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι ο φυσικός τρόπος είναι η προσθήκη κάποιου αλλού συστατικού όπως το κάλιο από τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα πλήρη τρόφιμα δηλαδή αυτά που δεν τα έχουμε επεξεργαστεί καταπολεμούν τα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και παρέχουν ένα τρόπο να απομακρυνθείτε από μια διατροφή πλούσια σε αλάτι , σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.
Carolyn Crist, 31 Jan, 2025, Medscape
nosilia.org.gr