
Έγκριση για τον αγωγό Καρπερής–Κομοτηνής ύψους 310 εκατ. ευρώ
Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο ενεργειακό έργο κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού υψηλής πίεσης Καρπερή Σερρών – Κομοτηνή, μετά τις διαδοχικές θετικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 310,56 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζεται από τον ΔΕΣΦΑ και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2027, εφόσον η τελική επενδυτική απόφαση, όπως αναφέρει το ypodomes.com, ληφθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.
Ένας αγωγός 215 χλμ. με βλέμμα στο μέλλον
Ο νέος αγωγός μήκους 215 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί παράλληλα με την υφιστάμενη υποδομή φυσικού αερίου στην περιοχή και θα ξεκινά από τον νέο σταθμό ξέστρου αποστολής (SCL) U-9510, στο αγρόκτημα Καρπερής του Δήμου Ηράκλειας Σερρών. Η διαδρομή του αγωγού θα διασχίσει συνολικά 13 δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταλήγοντας στο νέο βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου SCR Κομοτηνής U-9660, στο Πάμφορο, κοντά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Τεχνολογικά προηγμένος και «πράσινος»
Το έργο δεν αφορά μόνο τη μεταφορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για έναν τεχνολογικά εξελιγμένο αγωγό, σχεδιασμένο να υποστηρίζει μελλοντικά και τη μεταφορά υδρογόνου, είτε καθαρού (100%) είτε σε μορφή μίγματος με φυσικό αέριο.
Στο αρχικό στάδιο θα εξυπηρετεί την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ωστόσο η κατασκευή του είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, χωρίς να απαιτούνται μελλοντικές παρεμβάσεις για τη μεταφορά υδρογόνου.
Περιβαλλοντική συμμόρφωση και ευρωπαϊκοί στόχοι
Η δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου δίνει στον αγωγό έναν ιδιαίτερα στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων στην αγορά ενέργειας.
Το έργο δεν περιορίζεται σε τεχνικό επίπεδο, αλλά αποτελεί και αναπτυξιακό μοχλό για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τις επενδυτικές προοπτικές.