Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένεις το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα – Ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένεις το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα – Ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

Μην ξεπλένεις ποτέ το κοτόπουλο πριν το ψήσεις – Ο λόγος θα σε εκπλήξει

Υπάρχουν συνήθειες στην κουζίνα που μας ακολουθούν από γενιά σε γενιά – και όμως, κάποιες από αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα. Αν και πολλοί το κάνουν θεωρώντας πως καθαρίζουν το κρέας, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Drexel, όταν ξεπλένεις το κοτόπουλο κάτω από το νερό, μικροσταγονίδια γεμάτα παθογόνα όπως σαλμονέλα ή καμπυλοβακτήριο εκτοξεύονται και μολύνουν τον νεροχύτη, τα σκεύη και τις γύρω επιφάνειες. Έτσι, κάτι που γίνεται με πρόθεση καθαριότητας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Αν και η σαλμονέλα προκαλεί εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως κάθε χρόνο, πολλοί συνεχίζουν να αγνοούν αυτό τον κίνδυνο, είτε από συνήθεια είτε από δυσπιστία για την ποιότητα του κρέατος. Αν δεις κάτι πάνω στο κοτόπουλο που θέλεις να απομακρύνεις, καλύτερα να το σκουπίσεις απαλά με χαρτί κουζίνας και να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.

Το κοτόπουλο δεν χρειάζεται νερό – χρειάζεται θερμότητα.
Η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος (τουλάχιστον 74°C στο εσωτερικό του) σκοτώνει κάθε επικίνδυνο βακτήριο. Χρησιμοποίησε θερμόμετρο τροφίμων για να είσαι σίγουρος/η. Όσο για τις επιφάνειες, καθάρισέ τες σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κοτόπουλου.

Με αναφορές:theissue.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό