
Τι ακριβώς συμβαίνει στο φαγητό σας όταν το θερμαίνετε μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων;
Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία για να ζεστάνουν ή να μαγειρέψουν τρόφιμα. Η ακτινοβολία αυτή δεν είναι επικίνδυνη· απλώς προκαλεί τα μόρια των τροφίμων να δονηθούν, παράγοντας έτσι θερμότητα.
Παρά τη μακρόχρονη παρουσία τους στα νοικοκυριά, πολλοί εξακολουθούν να απορούν πώς λειτουργούν και αν επηρεάζουν την ασφάλεια ή τη θρεπτική αξία των τροφίμων.
1. Παραγωγή μικροκυμάτων
Στο εσωτερικό του φούρνου υπάρχει μια συσκευή που ονομάζεται μάγνητρο, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτά διεισδύουν στο φαγητό, προκαλώντας την κίνηση των μορίων του και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη θερμότητας.
2. Ρόλος του νερού στα τρόφιμα
Τα μόρια νερού απορροφούν πιο εύκολα την ενέργεια των μικροκυμάτων, κάτι που εξηγεί γιατί τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ζεσταίνονται ταχύτερα. Ωστόσο, και συστατικά όπως τα λίπη και τα σάκχαρα μπορούν επίσης να απορροφήσουν μέρος αυτής της ενέργειας.
3. Μετάδοση της θερμότητας
Η θερμότητα διαχέεται από τα εξωτερικά, πιο ζεστά στρώματα προς το εσωτερικό του φαγητού μέσω αγωγιμότητας, με αποτέλεσμα το μαγείρεμα να γίνεται σταδιακά.
4. Μεταβολές στην υφή
Καθώς το νερό μετατρέπεται σε ατμό, επηρεάζεται η υφή των τροφίμων. Τα λαχανικά και άλλα υδαρή τρόφιμα γίνονται πιο μαλακά, ενώ όσα έχουν λιγότερη υγρασία μπορεί να στεγνώσουν αν ζεσταθούν υπερβολικά.
5. Διατήρηση θρεπτικών στοιχείων
Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων, όταν γίνεται σωστά, συμβάλλει στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ενισχύει την παρουσία ανθεκτικού αμύλου και αντιοξειδωτικών, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Επιπτώσεις στη θρεπτική αξία
Ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τη διατροφική αξία του φαγητού. Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται πιο ήπια μέθοδος σε σχέση με το βράσιμο ή το τηγάνισμα, αφού χρησιμοποιεί χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο χρόνο μαγειρέματος. Έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που μαγειρεύονται με μικροκύματα διατηρούν περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι όταν βράζονται.
Αν και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β) είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και μπορεί να μειωθούν με την υπερθέρμανση, συνολικά οι απώλειες είναι μικρές.
Ασφάλεια στη χρήση
Οι φούρνοι μικροκυμάτων θεωρούνται απολύτως ασφαλείς, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ελέγχει την παραγωγή τους ώστε να πληρούν όλα τα πρότυπα ασφαλείας. Παρότι η λέξη «ακτινοβολία» προκαλεί συχνά ανησυχία, η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν είναι επιβλαβής για την υγεία.
πηγή Dnews/επιμέλεια Π&Π
