Α. Φιλιππίδης : Στο 1,4 τρισ. ευρώ οι ενεργειακές πρώτες ύλες της Ελλάδας

Α. Φιλιππίδης : Στο 1,4 τρισ. ευρώ οι ενεργειακές πρώτες ύλες της Ελλάδας

Την επιτακτική ανάγκη να συνεχισθούν οι έρευνες για τις Ενεργειακές πρώτες ύλες στην Ελλάδα, οι οποίες από τις 500 και πλέον μελέτες, που έχουν γίνει και έχουν ανακοινωθεί επίσημα σε συνέδρια, αγγίζουν το 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ(!!!) κατέθεσε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Ομότιμος Καθηγητής Κοιτασματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανέστης Φιλιππίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μη επιβεβαιωμένος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας φτάνει -και ίσως είναι και παραπάνω- τα 2,3 τρις εκ ευρώ!!!

«Η αξιοποίηση της χώρας μας των ενεργειακών της πόρων είναι κάτω από το 1%, ποσοστό τραγικά μικρό… Άσχετα με το αν θα εκμεταλλευθείς το κοίτασμα ή όχι οι έρευνες θα πρέπει να συνεχίζονται και μάλλον να επιταχύνονται για να βεβαιώνεις τα κοιτάσματα και να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι διαθέτεις σαν χώρα και τι μπορείς να κάνεις και… για τους συμμάχους σου. Βέβαια αυτό που καταγράφουμε στα θετικά είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας. Ναι, η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμισθεί είναι, πως οι ενεργειακοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και θα πρέπει να κάνουμε σοβαρή ανακύκλωση αυτών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες είναι οι χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινότητά μας, αυτά που μας διασφαλίζουν την προστασία στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Στο θέμα της ανακύκλωσης, ίσως να φταίμε και εμείς οι Καθηγητές, που δεν ενημερώσαμε εγκαίρως για την σοβαρή προσπάθεια της ανακύκλωσης των ορυκτών, καθώς δεν είναι ανεξάντλητοι ως πόροι. Αυτό που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι πως λέμε ΝΑΙ στην αξιοποίηση των πόρων, αλλά με τα αυστηρότατα κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, η οποία ειδικά η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, διαθέτει το πιο πυκνό γεωθερμικό πεδίο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πληγή το γεγονός πως κάτω από το 3% είναι η αξιοποίησή της.

«Πέρα από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την θέρμανση, θα μπορούσε να βοηθήσει και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Φιλιππίδης.

ΕΡΤ Κομοτινισ/ΒΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό