ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ – 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ – 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ – 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, έχοντας την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, διοργανώνει για συνεχόμενη χρονιά το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του Φεστιβάλ Φιλίππων το 2017, επιστρέφει και φέτος με ένα εργαστήριο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μήτρα μέσα στην οποία θα γεννηθούν νέα πρωτότυπα έργα.

Έχοντας ως διδάσκοντες τέσσερις νέους αλλά ήδη καταξιωμένους δημιουργούς (σκηνοθέτες και συγγραφείς) μια 20μελής ομάδα σπουδαστών η οποία θα προκύψει απο ανοιχτό κάλεσμα, θα εξερευνήσει τα αρχέτυπα που ενυπάρχουν στα έργα του αρχαίου δράματος και μέσω της καθοδήγησης των διδασκόντων θα προσεγγίσουν κοινά νέους τρόπους αφήγησης με γνώμονα το σήμερα.

Με εργαλεία αντλημένα από το θέατρο documentο και σύγχρονα αφηγηματικά υλικά θα δουλέψουν συλλογικά για δώδεκα μέρες με στόχο να συν-δημιουργήσουν νέες εκδοχές των γνωστών ιστοριών τοποθετώντας αυτή τη φορά στον πυρήνα της έρευνάς τους όχι τους πρωταγωνιστές αλλά όσους τους περιβάλλουν. Πρόσωπα που ως τώρα βρίσκονται συνήθως στη σκιά, στο περιθώριο. Αφανείς ήρωες που εμφανίζονται περισσότερο ως συλλογικότητες, ως μέρη ενός συνόλου και όχι ως μεμονωμένες οντότητες. Ο έτερος, ο άλλος, ο κανονικός, αυτός που στέκεται απέναντι από τον ήρωα και με τον τρόπο του τον κάνει να ξεχωρίζει θα γίνει για μια φορά ο ίδιος πρωταγωνιστής. Αναλύοντας στοιχεία της ταυτότητας αυτών των χαρακτήρων, η ομάδα θα δημιουργήσει νέους τρόπους επαφής των έργων με το σήμερα φωτίζοντας την διαχρονικότητα των ιστοριών που μας περιβάλλουν.

Στο 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα διδάξουν οι: Δανάη Λιοδάκη, Μάρθα Μπουζιούρη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χάρης Πεχλιβανίδης

Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε: τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών, σχολών σκηνοθεσίας και θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων (πρακτικής κατεύθυνσης).

Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου 2023 ενώ την Παρασκευή 23 Ιουνίου θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση (με τη μορφή work in progress) των παραστάσεων που θα έχουν προκύψει, με ελεύθερη είσοδο.

Το κόστος συμμετοχής στο 7ο εργαστήριο Αρχαίου Δράματος ανέρχεται σε 50 ευρώ/άτομο και καλύπτει δίδακτρα, διαμονή (σε τροχόσπιτο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των λασπόλουτρων) και ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό). Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά και θα περιλαμβάνουν τόσο πρακτικές ασκήσεις όσο και masterclasses με όλους τους διδάσκοντες.

ΔΑΝΑΗ ΛΙΟΔΑΚΗ

 Σκηνοθέτης, δραματουργός

 Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολος Κουν, καθώς και της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ από το 2021 εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στην Αθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Έχει εργαστεί ως performer στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας b.p.m. theater group που παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα από το 2018. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολιτικό θέατρο και το θέατρο ντοκυμαντέρ. Έχει σκηνοθετήσει τα θεατρικά ντοκυμαντέρ «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», βασισμένο στην αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το «Ζαπατίστας- Μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα» με θέμα το ταξίδι μελών της κοινότητας των Ζαπατίστας στην Ευρώπη. Τα θεατρικά της έργα «Hyperspace ή αλλιώς…» και «Αυτές που δεν προλάβατε» έχουν εκδοθεί από την Κάπα Εκδοτική και έχουν ανέβει με δική της σκηνοθεσία σε θέατρα της Αθήνας.

 

ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΖΙΟΥΡΗ 

 Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής PLAYS2PLACE

 Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού (Πολιτισμικές Σπουδές & Επικοινωνία – ΕΚΠΑ) και διδακτορικού τίτλου (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών). Εργάζεται στο θέατρο ως σκηνοθέτης θεάτρου ντοκιμαντέρ, δραματουργός και εκπαιδεύτρια. Οι παραστάσεις που δημιουργεί (Η Μνήμη του Νερού – Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός, Belle Equipe – Θέατρο ΕΛΕΡ, Τα Ταξίδια της Πηνελόπης – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Πράσινη Γραμμή – Onassis Youth Festival, Cooked in the Belly of Stars – Warsaw Biennale/Warsaw Museum of Modern Art, Αμάρυνθος – Φεστιβάλ Αθηνών, Traces – DOME EVENT/Athens Biennale, Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το Δίκαιο του Νερού – Φεστιβάλ Αθηνών/Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου κ.α.), είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εθνογραφικής έρευνας, εφορμώνται από πραγματικά γεγονότα/σύγχρονα ζητήματα και διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο και το πολιτικό. H δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς οργανισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Φεστιβάλ Δημήτρια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μπιενάλε της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, AUB, Warsaw Museum of Modern Art, Warsaw Biennale, Razem Pamoja Foundation, Chantiers d’ Europe – Theâtre de la Ville, Festival of New Dramaturgies κ.α).

 

 ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος υποκριτικής

 Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ΒΕΑΚΗ (1996). Από το 1999 εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2012 έκανε την πρώτη του επαγγελματική, θεατρική σκηνοθεσία και έκτοτε μοιράζεται μεταξύ σκηνοθεσίας και διδασκαλίας καθώς αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου (Υποκριτική) καθώς και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (μάθημα: «Δραματοποίηση Λογοτεχνίας»).

Μερικές από τις δουλειές του (σκηνοθεσίες): «Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλ. Παπαδιαμάντη (Θέατρο Αλκμήνη, Θέατρο Altera Pars & περιοδεία), «Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ (Θέατρο Σημείο, Θέατρο Από Μηχανής & περιοδεία), «Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη (Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Θέατρο 104 & περιοδεία), «Εμείς, οι άλλοι» για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κινητή παράσταση), «Αυτόχειρ» του Μιχαήλ Μητσάκη (Θέατρο ΑCT/ Πάτρα, Θέατρο Vault & περιοδεία), «Το σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα (Εθνικό Θέατρο/ Νέα Σκηνή), «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (Θέατρο Cartel), «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γεωργίου Βιζυηνού (καλοκαιρινή περιοδεία & Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, (θέατρο Olvio), «Βόυτσεκ» του Γκεόργκ Μπύχνερ (θέατρο Σημείο),«Γάμος» του Μ. Ποντίκα (θέατρο Σταθμός), «Με την πένα σπαθί» του Μ. Πιτένη (Δη.Πε.Θε. Κοζάνης)

 

ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

 Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Θεάτρου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

 Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχοντας λάβει υποτροφία απο το Ι.Κ.Υ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο “MA in Theatre: Devised Theatre” στο Dartington College of Arts (UK). Έχει βραβευτεί απο την ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Π.Θ. με το “Βραβείο Αριστείας – Διεθνείς Διακρίσεις Αποφοίτων”. Έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης και ηθοποιός με: το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Διεθνές Φεστιβαλ Δημητρίων, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Ως μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας influx έχει παρουσιάσει δουλειές στη Νορβηγία, Γερμανία και ΗΠΑ. Έχει εισηγηθεί σεμινάρια σκηνοθεσίας Θεάτρου Ντοκουμέντο. Επίσης συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διακρατικό πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από το θεσμό Creative Europe. Το Σεπτέμβριο του 2021 εκλέχθηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τέλος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. έχοντας τίτλο της έρευνας: «Όψεις του πολιτικού στο θέατρο ντοκουμέντο: Αναζητώντας τη “φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας” στη σύγχρονη δραματουργία». Το χειμώνα του 2023 σκηνοθέτησε την παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο 801,5m η οποία παίρνει αφορμή από τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό