Αγροτικά: Αρχίζουν οι διορθώσεις ΟΣΔΕ, πληρώνονται τα «χαμένα» 88 εκατ. ευρώ

Αγροτικά: Αρχίζουν οι διορθώσεις ΟΣΔΕ, πληρώνονται τα «χαμένα» 88 εκατ. ευρώ

Με τους αγρότες να παραµένουν στα µπλόκα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τους διαµηνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειµένος να τους συναντήσει στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας, πιέζουν πολύ τα πράγµατα και στο µέτωπο των πληρωµών ως τρόπος κατευνασµού των «πνευµάτων».

Μετά το θετικό «µήνυµα» του πρωθυπουργού για επιστροφή αγροτικού πετρελαίου και το 2024 – αν και θα εξαρτηθεί και από τα δηµοσιονοµικά της χώρας- το επόµενο πιο «εύκολο» θέµα προς τακτοποίηση, όπως διαρρέεται, είναι το ζήτηµα των υπόλοιπων 88 εκατ. ευρώ από την περσινή ενιαία. Ο αρχικός προγραµµατισµός και οι ανακοινώσεις των αρµοδίων τοποθετούν τη σχετική πίστωση πριν το Πάσχα, ωστόσο οι πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις ανοίγουν το δρόµο για ταχύτερη πληρωµή της εκκρεµότητας αυτής.

Η συνθήκη αυτή διευκολύνεται από το γεγονός ότι την ερχόµενη Πέµπτη 15 Φεβρουαρίου -αν δεν αλλάξει κάτι από όσα έχουν ανακοινωθεί- ανοίγει το σύστηµα για την υποβολή αφενός των eco-schemes και αφετέρου των διορθώσεων επί της ενιαίας ενίσχυσης του 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα παραµείνει διαθέσιµη στους παραγωγούς το αργότερο µέχρι το τέλος του µήνα. Βέβαια, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και οι σχετικοί έλεγχοι, που σηµαίνει ότι η όποια σχετική πληρωµή θα µπορούσε να γίνει µετά τα µέσα Μαρτίου. Το ζητούµενο είναι η διαδικασία να µη γίνει όπως-όπως, προκειµένου απλά να µην χαθεί «το χρονοδιάγραµµα», γιατί ενδέχεται να βγουν λάθη και να µείνουν απλήρωτοι παραγωγοί, µε αποτέλεσµα άλλη µία «παρτίδα» από υπόλοιπα για…. αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι µετά από όποιου είδους πληρωµή αποφασιστεί να γίνει,  θα υπάρξει περίοδος ενστάσεων, προκειµένου να γίνουν εκ νέου διορθώσεις, µε την εξόφληση όσων προκύψουν να µεταφέρεται πλέον για τον Ιούνιο.

Σε αυτά που αναµένεται να δροµολογηθούν είναι και η εκκαθάριση των 16.000 δεσµευµένων ΑΦΜ σε συνδυασµό µε την αποδέσµευση και πληρωµή όσων παραγωγών έχουν δικαιωθεί δικαστικά και όσων δεν έχουν ευρήµατα, µε κατεύθυνση τα υπόλοιπα να οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη, όπως άλλωστε έχει επανειλληµένως ανακοινωθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά τα λοιπά, στις δεσµεύσεις του υπουργού και η πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ εντός του Απριλίου, αλλά και η ειδική ενίσχυση βάµβακος 183 εκατ. ευρώ και η πληρωµή των οικολογικών σχηµάτων 425 εκατ. ευρώ έως το Πάσχα.

Παραστατικά συµµόρφωσηs για Νιτρικά και Κοµφούζιο έως τις 16 του µήνα

Εν τω µεταξύ, περιθώριο για διορθώσεις θα έχουν το επόµενο διάστηµα οι παραγωγοί και όσον αφορά τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µε στόχο να ακολουθήσουν οι σχετικές διασταυρώσεις και όποιοι δικαιωθούν να λάβουν τη σχετική συµπληρωµατική πίστωση. Επ’ αυτού, από τον Οργανισµό Πληρωµών καλούνται οι παραγωγοί που συµµετέχουν στις δράσεις Νιτρορύπανση και Κοµφούζιο να προσκοµίσουν παραστατικά συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων µέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η παράταση της σχετικής προθεσµίας αφορά για το έτος εφαρµογής 2023 τους δικαιούχους της 3ης πρόσκλησης της ∆ράσης 10.1.08 «Κοµφούζιο» και τους δικαιούχους της 2ης και 3ης πρόσκλησης της ∆ράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική προέλευση».

Αιτήσεις ή τροποποιήσεις στον β’ κύκλο της πρώτης αρωγής µέχρι τις 19 του µήνα

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές µονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πληµµυρικά φαινόµενα του Σεπτεµβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, µε την πλατφόρµα arogi.gov.gr να δέχεται τροποποιήσεις ή εκ νέου αιτήσεις µέχρι τη ∆ευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι δικαιούχοι αγρότες θα µπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτηµα για επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και οι κτηνοτροφικές µονάδες για επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ.

Εν ευθέτω χρόνο τακτοποίηση υπολοίπων παλαιών ετών

Λακωνική, χωρίς ουσιαστική ενηµέρωση, είναι η απάντηση του νέου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη, σε σχετικό έγγραφο που διαβίβασε ο ίδιος στη Βουλή, σχετικά µε τις πληρωµές παλαιότερων ετών. Ειδικότερα, ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Βάσει της σύµβασης που υπεγράφη στις 24/11/2023 µε την ανάδοχο ένωση εταιρειών, διευθετούνται οι εκκρεµότητες των ετών 2014-2020 που αφορούν την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις εκκρεµότητες της µεταβατικής περιόδου 2021-2022». Σύµφωνα, λοιπόν, µε τον πρόεδρο του Οργανισµού Πληρωµών, διευθετούνται οι εκκρεµότητες των ετών 2014-2020 και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις εκκρεµότητες των ετών 2021-2022. Ωστόσο, στην απάντησή του δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραµµα. Το µόνο που έχουν οι αγρότες, είναι οι δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη από την Agrotica ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειµένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 µε βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την περίοδο 2020-2022».

Πηγή: agronews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό