Αγροτικά: Εντατικοί έλεγχοι για  την πληρωμή πρώτης  δέσμης συνδεδεμένων  με πακέτο 250 εκατ. στις 31 Μαρτίου

Αγροτικά: Εντατικοί έλεγχοι για  την πληρωμή πρώτης  δέσμης συνδεδεμένων  με πακέτο 250 εκατ. στις 31 Μαρτίου

Στο φουλ δουλεύουν αυτές τις µέρες οι διοικητικοί της ∆οµοκού, προκειµένου να προφτάσουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις και τους απαιτούµενους ελέγχους έγκαιρα, ώστε να βγει η πληρωµή των πρώτων συνδεδεµένων µέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της Ελένης Δούσκα στο agronews.gr

Όπως αποδεικνύεται ο όγκος της εν λόγω πληρωµής δεν επέτρεψε να βγει ο αρχικός στόχος για πίστωση την Παρασκευή 24 του µήνα, δεδοµένου ότι υπάρχουν ακόµα εκκρεµότητες. Μια εξ αυτών αφορά τον έλεγχο των παραστατικών για την ειδική ενίσχυση βάµβακος, που δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω της παράτασης της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου µέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, όπως λένε οι αρµόδιοι. Εν τω µεταξύ, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα θα πρέπει να βγουν και οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος της συνδεδεµένης ανά προϊόν. Πρόκειται για µια πληρωµή που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ και αφορά µεγάλο κοµµάτι του αγροτικού κόσµου, αφού οι συνδεδεµένες που δροµολογούνται είναι σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρποί µε κέλυφος, µήλα, αλλά και η ειδική ενίσχυση βάµβακος. 

Σηµειωτέον µέχρι τις 31 Μαρτίου έχει δεσµευθεί ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ότι θα πληρωθούν και περίπου 93 εκατ. ευρώ για ουκρανόµετρα και de minimis. Εν τω µεταξύ, σε δεύτερη φάση, στο πλάνο προς πληρωµή βρίσκονται και κάποια από τα υπόλοιπα της περσινής ενιαίας ενίσχυσης, του Κοµφούζιο και περιπτώσεις των βιολογικών από τα προγράµµατα του 2022, χωρίς ωστόσο κάποιο επίσηµο χρονοδιάγραµµα. Μάλιστα, ότι αφορά το τσεκ του 2022, δεν αποκλείεται η τακτοποίηση όποιων εκκρεµοτήτων να ακολουθήσει την «τακτική» των σταδιακών και µεµονωµένων πιστώσεων για όσους από τους παραγωγούς περνούν τον διασταυρωτικό έλεγχο, µε ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και θα πρέπει -βάσει κοινοτικού κανονισµού – να έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των δικαιούχων.

Πηγή: agronews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό