Αιμοσφαιρίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της και 7 τροφές που την ανεβάζουν φυσικά

Αιμοσφαιρίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της και 7 τροφές που την ανεβάζουν φυσικά

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ωστόσο, μία από τις πιο κοινές καταστάσεις από την οποία συχνά υποφέρουν πολλοί άνθρωποι είναι η ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης.

Όταν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης μειώνεται, μπορεί να προκληθεί κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια, πονοκεφάλους, κ.ά., και εάν τα επίπεδα πέσουν σημαντικά, μπορεί να διαγνωστεί αναιμία.

Σύμφωνα με πολλές πρόσφατες έρευνες, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την πάθηση. Σε αντίθεση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, ο αριθμός της αιμοσφαιρίνης στα κορίτσια είναι πολύ μικρότερος.

Η βασική λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα του σώματος. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μια πρωτεΐνη γνωστή ως αιμοσφαιρίνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν ομαλά. Λέγεται ότι το 97% του οξυγόνου που μεταφέρεται από το αίμα από τους πνεύμονες μεταφέρεται μέσω της αιμοσφαιρίνης και το υπόλοιπο 3%  διαλύεται στο πλάσμα.

Πόση αιμοσφαιρίνη χρειάζεται ένας ενήλικος άνθρωπος;

Σύμφωνα με τη Sujetha Shetty, διατροφολόγο στο Gympik.com, «Ιδανικά ένας άνδρας χρειάζεται 13,5 έως 17,5 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο και η γυναίκα χρειάζεται 12,0 έως 15,5 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αιμοσφαιρίνης που θεωρείται φυσιολογική». Στην περίπτωση των παιδιών, το εύρος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την αιμοσφαιρίνη σας και να διασφαλίσετε ότι τα κύτταρα του σώματός σας λειτουργούν καλά, προτείνουμε ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sujetha Shetty, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β-12 βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μερικές από τις πηγές τροφίμων που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή είναι ζωικά κρέατα, ψάρια, πουλερικά, κοτόπουλο , αυγά, φασόλια, φακές και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα και βρίσκονται πιο συχνά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως γκουάβα, πιπεριές, μούρα, πορτοκάλια, ντομάτες και όσπρια.

Οι τροφές που την αυξάνουν

  1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
  2. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας
  3. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο
  4. Ρόδι
  5. Χουρμάδες
  6. Παντζάρια
  7. Όσπρια

1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Ο σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από το σώμα, γι’ αυτό χρειάζεται ένα μέσο για να τον βοηθήσει να απορροφηθεί καλά. Ως εκ τούτου, εδώ είναι που η βιταμίνη C μπαίνει στο παιχνίδι. Τρώτε περισσότερα πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, ντομάτες, γκρέιπφρουτ, μούρα κ.λπ. καθώς είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C.

2. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα  για το σίδηρο είναι:
Για ενήλικες άνδρες (19 έως 50 ετών), είναι οκτώ χιλιοστόγραμμα. ενώ για τις ενήλικες γυναίκες (19 έως 50 ετών), είναι 18 χιλιοστόγραμμα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φορτώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, τόφου, σπανάκι, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φασόλια, κρέας, ψάρι, αποξηραμένα φρούτα κ.ά..

3. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που απαιτείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό επίπεδο αιμοσφαιρίνης. Καταναλώστε πιο συχνά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φύτρα, φασόλια, φιστίκια, μπανάνεςμπρόκολο, συκώτι κ.ά.

4. Ρόδι

Το ρόδι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου και σιδήρου μαζί με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης. χάρη στην εξαιρετική διατροφική αξία που έχει. Πίνετε χυμό ροδιού καθημερινά για να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας είναι στα ίδια επίπεδα.

5. Χουρμάδες

Αυτό το έντονα γλυκό αποξηραμένο φρούτο είναι γεμάτο ενέργεια και είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Οι χουρμάδες παρέχουν άφθονη ποσότητα σιδήρου που αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους διαβητικούς να αποφεύγουν την κατανάλωση χουρμάδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

6. Παντζάρια

Το παντζάρι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αύξησης των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Δεν έχει μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά και φυλλικό οξύ μαζί με κάλιο και φυτικές ίνες. Πίνετε χυμό παντζαριού κάθε μέρα για να εξασφαλίσετε υγιές αίμα.

7. Όσπρια

Όσπρια όπως οι φακές, τα φιστίκια, τα μπιζέλια και τα φασόλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και φολικό οξύ συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό