
Αν συνηθίζεις να περπατάς με τα χέρια πίσω, οι ψυχολόγοι λένε πως διαθέτεις αυτά τα τρία βασικά χαρακτηριστικά.
Η στάση του σώματος αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά μέσα μη λεκτικής έκφρασης. Το περπάτημα με τα χέρια πίσω από την πλάτη έχει τραβήξει την προσοχή ειδικών στην ψυχολογία και στη γλώσσα του σώματος. Πίσω από αυτή την απλή αλλά χαρακτηριστική στάση, αποκαλύπτονται ουσιαστικές πληροφορίες για την προσωπικότητα και την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, τρεις βασικές πτυχές χαρακτηρίζουν όσους περπατούν με τα χέρια πίσω από την πλάτη:
1.Αυτοπεποίθηση και κύρος
Η στάση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με ανθρώπους που έχουν ηγετικό ρόλο ή εξουσία: δάσκαλοι, αξιωματικοί, στρατιωτικοί, ηλικιωμένοι. Με το στήθος ελαφρώς προτεταμένο και το βλέμμα στραμμένο ψηλά, εκπέμπουν μια αίσθηση ελέγχου, σταθερότητας και σιγουριάς. Το σώμα υποδηλώνει πως το άτομο αισθάνεται πως «έχει τον έλεγχο», τόσο του εαυτού του όσο και του περιβάλλοντός του. Είναι επίσης μια στάση που εμπνέει σεβασμό, ακριβώς επειδή συσχετίζεται με σταθερότητα και πειθαρχία.
2.Εσωστρέφεια και περισυλλογή
Η συγκεκριμένη στάση έχει παρατηρηθεί και σε ανθρώπους που διανύουν στιγμές βαθιάς σκέψης. Είναι συνήθης σε όσους έχουν την τάση να αναλύουν, να διαλογίζονται, ή να «χάνεται στην σκέψη του». Το να έχει κάποιος τα χέρια πίσω από την πλάτη του επιτρέπει να περιορίσει τα εξωτερικά ερεθίσματα και τις παρορμητικές κινήσεις, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Η εικόνα ενός ανθρώπου να περπατά ήρεμα με αυτή τη στάση, απορροφημένος στις σκέψεις του, έχει συνδεθεί με διανοούμενους, φιλοσόφους ή άτομα με έντονη ανάγκη εσωτερικής επεξεργασίας.
3.Άνεση και απλότητα
Για αρκετούς, ιδίως για ηλικιωμένους, είναι απλώς μια συνήθεια, μια κίνηση που έρχεται φυσικά. Μπορεί να είναι ένδειξη άνεσης με το σώμα και το περιβάλλον τους. Δεν πρόκειται απαραίτητα για συνειδητή επιλογή, αλλά για μια στάση που έρχεται αβίαστα όταν κάποιος αισθάνεται ασφαλής.
Το πλαίσιο είναι το «κλειδί»
Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να ερμηνεύει κανείς αυτή τη στάση σε σχέση με το περιβάλλον και τις εκφράσεις του προσώπου. Για παράδειγμα, αν τα χέρια είναι σφιγμένα ή το βήμα είναι επιτηδευμένα αργό και βαρύ, μπορεί να υποδηλώνει στρες, πίεση ή συναισθηματική ένταση.Η ίδια στάση, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ηρεμία, αυτοπεποίθηση ή ψυχική ένταση ,ανάλογα με το πλαίσιο, τις λεπτομέρειες και τη συνολική γλώσσα του σώματος.
Πηγή:real.gr/Επιμέλεια: Μαυρομάτη Μαριλένα