Αναφορά Ι.Αχμέτ σε Κ. Πιερρακάκη: “Όχι στην Κεντρικοποίηση – κλείσιμο περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.)”

Αναφορά Ι.Αχμέτ σε Κ. Πιερρακάκη: “Όχι στην Κεντρικοποίηση – κλείσιμο περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.)”

Κατατέθηκε αναφορά από τον βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη με θέμα:

“Όχι στην Κεντρικοποίηση – κλείσιμο περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.)”.

Ο κ.  Αχμέτ δέχθηκε το Σάββατο στο πολιτικό του γραφείο στην Κομοτηνή τον σύλλογο εργαζομένων στη ΔΟΥ Κομοτηνής και έγινε κοινωνός των προβλημάτων τους και των αιτημάτων τους. Κεντρικό ζήτημα , όπως τέθηκε από τους ίδιους είναι η εναντίωση τους στην κεντρικοποίηση των υπηρεσιών τους και η διατήρηση της υπάρχουσας δομής τους, πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αχμέτ ανταποκρινόμενος στην βούληση των εργαζομένων κατέθεσε σήμερα την κοινοβουλευτική του αναφορά προς τον κ. Πιερρακάκη.

Με αυτήν ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από τον υπουργό να επιδείξει πολιτικά αντανακλαστικά προκειμένου να διατηρηθούν οι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) με την υπάρχουσα δομή – και να μην υπάρξουν κεντρικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Παράλληλα, κοινοποιήθηκε προς τον υπουργό το σύνολο των αιτημάτων τους όπως αυτά κατατέθηκαν με σχετικό τους υπόμνημα προς τον κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Να σημειωθεί, τέλος ότι και πριν ακριβώς έναν χρόνο είχε και πάλι ο κ. Αχμέτ υποβάλει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση για το ίδιο θέμα που αποτέλεσε αφορμή κινητοποιήσεων των εργαζομένων με τον υπεύθυνο τομεάρχη οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρη Κουκουλόπουλο.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της αναφοράς και φωτό από την συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ του συλλόγου των εργαζομένων.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη   

Θέμα: Όχι στην Κεντρικοποίηση – κλείσιμο περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.)

Κύριε Υπουργέ,

Σε επιστολή που έλαβα από ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ, παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες τους και οι προτάσεις τους απέναντι στην εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ να προωθήσει το οργανωτικό μοντέλο των κεντρικοποιημένων δομών που εφαρμόζεται ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική-Θεσσαλονίκη) και στην υπόλοιπη Επικράτεια εντός του 2025. Εξέλιξη, που αφορά άμεσα και την Περιφέρεια μας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δομών, ακόμη και ενδεχόμενη κατάργηση τους.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους,  «η πρακτική αυτή, που εφαρμόζεται ήδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο (ΕΛΚΕ, ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ) έχει οδηγήσει, όχι σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η Διοίκηση ευαγγελίζεται αλλά σε ταλαιπωρία και απουσία εξυπηρέτησης των πολιτών και επαγγελματιών».

Μια αντίστοιχη ενδεχόμενη υλοποίηση  του μοντέλου των κεντρικοποιήσεων στην επαρχία θα έχει αναπόφευκτα επιζήμιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στην Περιφέρεια μας, όσο και στην Π.Ε. Ροδόπης ειδικότερα.

Παραθέτω συνοπτικά τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής του Υπουργείου σας στο συγκεκριμένο ζήτημα:

  • Αποψίλωση, κατάργηση των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ., υποβάθμιση των παρεχόμενων φορολογικών – οικονομικών υπηρεσιών σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος .
  • Δυσκολία πρόσβασης/επικοινωνίας με τις «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες. Η αποτυχία της «κεντρικοποίησης», άλλωστε, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από επαγγελματίες του χώρου (λογιστές, φοροτεχνικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους).
  • Αδυναμία διεκπεραίωσης των φορολογικών υποθέσεων αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Η πολυπλοκότητα των φορολογικών ζητημάτων, στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο), στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα καθιστά δύσκολη την παραμετροποίηση και την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
  • Κατάργηση της διοικητικής και χωροταξικής διαίρεσης της χώρας. Με την κεντρικοποίηση, ο κάθε νομός θα πάψει να έχει μία ενιαία φορολογική υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση, οι Δ.Ο.Υ. είναι «παρωχημένο» μοντέλο.
  • Αύξηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και επιβάρυνση των φορολογουμένων και επαγγελματιών. Η υπερσυγκέντρωση φορολογικών αντικειμένων σε μεγάλες φορολογικές υπηρεσίες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών.
  • Καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των αιτημάτων. Στο κεντρικοποιημένο μοντέλο, παρατηρείται επί μηνών καθυστέρηση στη διεκπεραίωση υποθέσεων, καθώς για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των απομακρυσμένων νέων υπηρεσιών, ακόμα και με την αποστολή δι΄ αλληλογραφίας εγγράφων σε φυσική μορφή.

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάργηση των περιφερειακών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) αντίκειται στις έννοιες της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο στόχος της Διοίκησης για εξοικονόμηση προσωπικού, το οποίο αντιμετωπίζει διαρκώς όχι ως κεφάλαιο αλλά ως βαρίδι, μεταφράζεται σε μείωση των κατά τόπους οργανικών θέσεων εργασίας με αντίστοιχες βαριές συνέπειες και στην τοπική οικονομία.

Με την παρούσα αναφορά μου, σάς κοινοποιώ την επιστολή του συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ Ν. Ροδόπης και σας ζητώ να επιδείξετε τα μέγιστα δυνατά πολιτικά αντανακλαστικά σας προκειμένου να διατηρηθούν οι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) με την υπάρχουσα δομή – και να μην υπάρξουν κεντρικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Ο αναφέρων βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Λ.Δημοκρατίας 1 Τ.Κ : 69133

Τηλέφωνο: 2531353119 , 6997039809

e-Mail: s.e.doyrodopis@gmail.com

 Κομοτηνή, 16/5/2025 Αριθμ. Πρωτ.: 11

Προς: Αχμέτ Ιλχάν, βουλευτή Ροδόπης (ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ)

[Θέμα: Κεντρικοποίηση – κλείσιμο περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.)

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομού Ροδόπης πραγματοποιήθηκαν αφενός την Τετάρτη 2.4.2025 συναντήσεις του Δ.Σ. με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων του Νομού μας, που συναλλάσσονται καθημερινά  με τις φορολογικές υπηρεσίες. Αναλυτικότερα συναντηθήκαμε με εκπροσώπους του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου (περιφερειακό τμήμα Θράκης), του Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών νομού Ροδόπης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Α.Μ.Θ. και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και αφετέρου την Παρασκευή 7.5.2025 συνάντηση με το Δήμαρχο Κομοτηνής.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ να προωθήσει το οργανωτικό μοντέλο των κεντρικοποιημένων δομών που εφαρμόζεται ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική-Θεσσαλονίκη) και στην υπόλοιπη Επικράτεια εντός του 2025. Εξέλιξη, που αφορά άμεσα και την Περιφέρεια μας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δομών, ακόμη και ενδεχόμενη κατάργηση τους. Σε πρώτη φάση , φαίνεται ότι σημείο αναφοράς για τις προωθούμενες αλλαγές θα αποτελέσουν οι γεωγραφικές Περιφέρειες όπου, σχηματικά, στον έναν νομό θα υπάρχει το ένα αντικείμενο, πχ. Εισόδημα (με αρμοδιότητα για όλη την Περιφέρεια), στον άλλο νομό θα συγκεντρωθεί το άλλο αντικείμενο, πχ έσοδα-δικαστικό, κοκ.

Η πρακτική αυτή, που εφαρμόζεται ήδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες ανά αντικείμενο (ΕΛΚΕ, ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ) έχει οδηγήσει, όχι σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η Διοίκηση ευαγγελίζεται αλλά σε ταλαιπωρία και απουσία εξυπηρέτησης των πολιτών και επαγγελματιών. Άλλωστε, η λειτουργία του ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ Θεσσαλονίκης ανεστάλη, λόγω ακριβώς των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Αττική, π.χ. τα συσσωρευμένα χιλιάδες εκκρεμή ηλεκτρονικά αιτήματα στις εν λόγω κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής μεταφέρθηκαν για διεκπεραίωση στις Δ.Ο.Υ. της επαρχίας με τεχνικές αποσπάσεις υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές.

Μια αντίστοιχη ενδεχόμενη υλοποίηση  του μοντέλου των κεντρικοποιήσεων στην επαρχία θα έχει αναπόφευκτα επιζήμιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στην Περιφέρεια μας, όσο και στον Νομό μας:

  • Αποψίλωση, κατάργηση των υφιστάμενων Δ.Ο.Υ., υποβάθμιση των παρεχόμενων φορολογικών – οικονομικών υπηρεσιών, που μειώνει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και αναχαιτίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.
  • Δυσκολία πρόσβασης/επικοινωνίας με τις «κεντρικοποιημένες» υπηρεσίες. Η αποτυχία της «κεντρικοποίησης» έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από επαγγελματίες του χώρου (λογιστές, φοροτεχνικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους). Στις συναλλαγές τους με τις παραπάνω υπηρεσίες της Αττικής η επικοινωνία με τον υπάλληλο που χειρίζεται την υπόθεση είναι αδύνατη, δεν προβλέπεται η είσοδος των συναλλασσόμενων σε αυτές, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται μέσω call center (τηλεφωνικά κέντρα), όπου υπάρχει απλή ενημέρωση του σταδίου, που βρίσκεται ένα αίτημα και όχι τηλεφωνική εξυπηρέτηση για επίλυση της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται προθεσμίες (εξωδικαστικού μηχανισμού, κοινωνικών επιδομάτων, κλπ), επιδοτήσεις, διαγωνισμοί και προγράμματα, δημιουργώντας προβλήματα στο «επιχειρείν» και στην οικονομική ανάπτυξη.
  • Αδυναμία διεκπεραίωσης των φορολογικών υποθέσεων αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Η πολυπλοκότητα των φορολογικών ζητημάτων, στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο), στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα καθιστά δύσκολη την παραμετροποίηση και την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι εφαρμογές τίθενται σε λειτουργία βεβιασμένα και χωρίς επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υποστήριξη προκαλεί «αστοχίες» στο σύστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η φυσική προσέλευση των φορολογουμένων στις υπηρεσίες, μπροστά στο κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων και εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθυστέρησης στις διακοπές εργασιών επιχειρήσεων κ.α..
  • Κατάργηση της διοικητικής και χωροταξικής διαίρεσης της χώρας. Με την κεντρικοποίηση, ο κάθε νομός θα πάψει να έχει μία ενιαία φορολογική υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση, οι Δ.Ο.Υ. είναι «παρωχημένο» μοντέλο. Τουναντίον, οι Δ.Ο.Υ. είναι μοντέλο δοκιμασμένο, που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα και στο διοικητικό και γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (νησιωτικότητα, ορεινότητα, παραμεθόριες περιοχές, απομόνωση, δύσκολη πρόσβαση).
  • Αύξηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και επιβάρυνση των φορολογουμένων και επαγγελματιών. Η υπερσυγκέντρωση φορολογικών αντικειμένων σε μεγάλες φορολογικές υπηρεσίες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται να μετακινηθούν από νομό σε νομό, αυξάνοντας την ταλαιπωρία και επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον κόστη μετακίνησης, ή ακόμα και να απευθύνονται σε τρίτο για διαμεσολάβηση έναντι αμοιβής. Ενδεικτικά, στη Χαλκίδα οι δικαστικοί επιμελητές αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά από την έδρα τους για την επίδοση δικογράφων στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής ή σε άλλες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες.
  • Καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των αιτημάτων. Στο κεντρικοποιημένο μοντέλο, παρατηρείται επί μηνών καθυστέρηση στη διεκπεραίωση υποθέσεων, καθώς για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των απομακρυσμένων νέων υπηρεσιών, ακόμα και με την αποστολή δι΄ αλληλογραφίας εγγράφων σε φυσική μορφή. Ενδεικτικά, καθυστερήσεις σημειώνονται στο ΚΕ.ΦΟ.Κ (Δηλώσεις My Property μέσω Δ.Ο.Υ., Πιστοποιητικά αρ.105 Ν.2961/01, αντίγραφα Δηλώσεων παλαιών ετών κλπ), έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ένταξη σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιστροφές φόρων (Φ.Π.-Ν.Π.) για τις επιχειρήσεις, έπειτα από έλεγχο (καθώς ο έλεγχος διενεργείται από κάποιο Ελεγκτικό Κέντρο της Αττικής, ενώ η επιστροφή διενεργείται ταμειακά από το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής). Άξιο αναφοράς είναι ότι ακόμα και μέρος του φυσικού αρχείου (πχ των ΚΕ.Β.ΕΙΣ και ΚΕ.ΦΟ.Κ Αττικής), στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο, όπου μάλιστα φυλάσσεται από ιδιώτη.

Οι Δ.Ο.Υ. είναι περιφερειακές φορολογικές υπηρεσίες με κάθετη δομή, περικλείουν όλα τα φορολογικά και εισπρακτικά αντικείμενα και έχουν τμήματα τα οποία αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους εύκολα και γρήγορα. Οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις υποθέσεις τους, γιατί έχουν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των ιδιαίτερων οικονομογεωγραφικών χαρακτηριστικών και των επιχειρήσεων στην περιοχή τους. Οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, ακόμη και δια ζώσης, ανά πάσα στιγμή. Οι επαγγελματίες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υποθέσεις τους, προς άμεση διόρθωση ή συμπλήρωση, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την ομαλότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση αυτών.

Οι Δ.Ο.Υ. στεγάζονται συνήθως σε δημόσια κτίρια χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρογκα κόστη μίσθωσης.

Η κατάργηση των περιφερειακών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) αντίκειται στις έννοιες της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο στόχος της Διοίκησης για εξοικονόμηση προσωπικού, το οποίο αντιμετωπίζει διαρκώς όχι ως κεφάλαιο αλλά ως βαρίδι, μεταφράζεται σε μείωση των κατά τόπους οργανικών θέσεων εργασίας με αντίστοιχες βαριές συνέπειες και στην τοπική οικονομία .

Εν κατακλείδι, η διοίκηση της ΑΑΔΕ οφείλει να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, επικεντρωμένη στην επίλυση των δυσλειτουργιών και των τυχόν υπαρχόντων προβλημάτων, στην ενίσχυση, πλήρη στελέχωση και βελτίωση των υπαρχόντων υπηρεσιών και όχι στην κατάργηση ή υποβάθμισή τους.

Ενόψει όλων των ανωτέρω, ζητούμε:

Να υποστηρίξετε με κάθε δυνατό τρόπο τη διατήρηση των περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών μας (Δ.Ο.Υ.) με την υπάρχουσα δομή – όχι στις κεντρικοποιήσεις και την υποβάθμιση των υπηρεσιών μας.

Να απευθυνθείτε στη Βουλή, πιέζοντας για περαιτέρω ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος                                                                                        Η Γραμματέας

Στόικου Στυλιανή                                                           Παπακωνσταντίνου Ελισάβετ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό