Αναγεννάται το Μετάξι στον Έβρο

Αναγεννάται το Μετάξι στον Έβρο

– Ώθηση σε Σηροτρόφους για ποιοτικό μετάξι

Και Δεύτερη Μονάδα Μεταξουργίας 600.000 ευρώ από το Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής της ΕΕ

Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα του μεταξιού, δηλαδή, καλλιεργητές, παραγωγοί, βιοτέχνες, συν φυσικά τους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ανιχνεύσουν την προοπτική ανάπτυξης και τις λύσεις στα προβλήματα της Σηροτροφίας και της Μεταξουργίας.

Ήδη έχει συσταθεί μία ομάδα παραγωγών που αριθμεί 10 άτομα, η οποία προέκυψε από συζητήσεις και τηλεδιασκέψεις λόγω του κορονοϊού, μαζί με την συμμετοχή της ΥΦΥΠΑΑΤ, Φωτεινής Αραμπατζή.  Πιλότος είναι ο Έβρος και το …μεταξωτά Σουφλίου και οι προτάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για το Ελληνικό μετάξι υπάρχουν στο τραπέζι.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση των καλλιεργητών και συνεπώς την αύξηση της ποιοτικής  παραγωγής Μεταξιού. Κάποτε η παραγωγή έφτανε τους 300 τόνους και τώρα μόλις μετά βίας τους 2 τόνους.

Στόχος να είναι να μπει  πιο δυναμικά στον κύκλο των αγορών στην Ελλάδα και από κει να   κατακτήσει αγορές της Ευρώπης, το Ελληνικό Μετάξι, που είναι και το μοναδικό που παράγεται και φτιάχνεται στην Ευρώπη! Ωστόσο έχει έναν καλό ανταγωνιστή την Κίνα.

 

«Η Κίνα φτιάχνει και καλό και όχι τόσο καλό ποιοτικώς μετάξι.

Εμείς μπορούμε και φτιάχνουμε πολύ καλό μετάξι και αυτό οφείλεται στο κλίμα και στο τελικό φινίρισμα που γίνεται με σαπούνι από  ελιά. Το γεγονός πως είμαστε στην κορυφή της ποιότητας το αποδεικνύει   το γεγονός πως το έχουν  εμπιστευθεί οίκοι μόδας γνωστοί στην Ευρώπη. Επίσης ενθαρρυντικό είναι πως νέοι Έλληνες Σχεδιαστές Μόδας, εμπιστεύονται το Ελληνικό μετάξι ολοένα και περισσότερο

Στους στόχους είναι ο τριπλασιασμός της ποσότητας που παράγεται τώρα. Δηλαδή από τους 2 τόνους μετάξι να πάμε στους 6», τόνισε ο ένας από τους στυλοβάτες Βιοτέχνες του Μεταξιού, Γιώργος Τσιακίρης.

Σχεδιάζεται να λειτουργήσει άλλη μία Μονάδα Λειτουργίας αναπηνιστηρίου. Σημειώνεται πως Ανάπνιση είναι η διαδικασία κατά την οποία ξετυλίγεται η κλωστή από το κουκούλι και τυλίγεται σε ανέμες.

Τα κουκούλια τοποθετούνται σε ειδικές  λεκάνες με ζεστό νερό 50 έως 60 βαθμούς Κελσίου για να διαλυθεί η μεταξόκολλα και να ξετυλιχθεί ευκολότερα η ίνα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιακίρης, ήδη με τον σύλλογο Χρυσαλλίδα,  που έχει συσταθεί, γίνεται μια προώθηση ανάδειξης και προβολής της παραδοσιακής τέχνης του μεταξιού, μέσω δράσεων για τους μαθητές,  όπου την χρονιά μέχρι πριν την πανδημία-2019-, επισκέπτονταν μαθητές και στο πλαίσιο του Επαγγελματικού προσανατολισμού, προσπαθούσαν να μυήσουν τα παιδιά στην τέχνη του μεταξιού.

Από την πλευρά του  ο άλλος στυλοβάτης του Μεταξιού στο Σουφλί,  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της SILK Line, Κώστας Μουχταρίδης, το μετάξι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και μπορεί να αντικαταστήσει υδροβόρες καλλιέργειες και κυρίως αυτές  που χρειάζονται πολλά χημικά για να έχουν παραγωγή,  όπως το Βαμβάκι.

«Ειδικά φέτος το βαμβάκι είχε πολύ χαμηλή τιμή. Αν προσθέσει κανείς τα ποτίσματα, τους ψεκασμούς και τα λιπάσματα, η τιμή δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, αλλά βάζει μέσα και τον παραγωγό.

Ενώ οι μουριές χρειάζονται απλά ένα κλάδεμα, νερό όσο δώσει ο Θεός και καθόλου φυτοφάρμακα,  που σημαίνει  ανάσα μεγάλη για το περιβάλλον. Η τιμή δε για τον παραγωγό σηροτρόφο βγαίνει 20 με 30 φορές πιο υψηλή από το Βαμβάκι.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν  νέοι άνθρωποι  που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον θησαυρό της περιοχής, ωστόσο, δεν είναι εκείνη η κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να αποτελέσει την καρδιά της ανάπτυξης στον Έβρο, με την καθετοποίηση της παραγωγής και την αύξηση των πωλήσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό. Αυτό που ίσως να χρειάζεται είναι κάποια επι πλέον επιδότηση  η οποία είναι καλύτερα  να πάει στο κουκούλι, λόγου χάρη 25 ευρώ το κουκούλι  και όχι 300 ευρώ το κουτί με τα κουκούλια. Οι επιδοτήσεις στους Σηροτρόφους   να πάνε βάσει παραγωγής και όχι βάσει δήλωσης, ώστε να δοθεί κίνητρο για τη βελτίωση της παραγωγής.

Από τη στιγμή που υπάρχει το κορυφαίο προϊόν, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και είναι γνωστό στον κόσμο, γιατί να μην γίνουν επι πλέον επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα;

«Μια καλή πρόταση θα ήταν η υιοθέτηση της τέχνης του Μεταξιού από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Ακόμα καλύτερα η ίδρυση και λειτουργία στο πλαίσιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τμήματος  Σηροτροφίας.  Επίσης  ζητάμε   την επιτάχυνση των δασώσεων με μουρεώνες, την εκπαίδευση γεωπόνων που με τη σειρά τους θα κάνουν σεμινάρια στους σηροτρόφους, την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης της κατασκευής σηροτροφείων (είτε με επανένταξη της σηροτροφίας στις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος Leader,  είτε με άλλο πρόγραμμα)» τόνισε ο κ. Μουχταρίδης.

Αναφερόμενος δε  και στην δεύτερη Βιοτεχνική  μονάδα Μεταξουργίας, η οποία θα έχει το όνομα Silk Line-Γραμμή Μεταξιού, η οποία  είναι της τάξης των 600.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» του Ταμείου Κοινωνικής και Πολιτικής Συνοχής και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τις εξελίξεις για την νέα μονάδα την έχει φρενάρει η πανδημία, ωστόσο πιστεύει πως θα λειτουργήσει μέσα στο 2021. Θα περιλαμβάνει  ένα  σύγχρονο αναπηνιστήριο, που θα «ξετυλίγει» άριστης ποιότητας κουκούλια. Για το λόγο αυτό η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με ντόπιους σηροτρόφους για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα της παραγωγής τους.

Η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021, με προοπτική ολοκλήρωσής της σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξή της και αναμένεται να δώσει  μεγάλη ώθηση  στην καλλιέργεια (σηροτροφία) στην περιοχή, η οποία κινείται ήδη ανοδικά και οι Σηροτρόφοι στον Έβρο αριθμούν 50 και πλέον.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό