Ανακοινώνονται οι νέες τιμές των λογαριασμών ρεύματος ανά κιλοβατώρα

Ανακοινώνονται οι νέες τιμές των λογαριασμών ρεύματος ανά κιλοβατώρα

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές ρεύματος και σύμφωνα με πληροφορίες τα τιμολόγια των παρόχων για τον μήνα Οκτώβριο θα είναι αρκετά χαμηλότερα. Επιπλέον η επιδότηση στο ρεύμα θα είναι κλιμακωτή, όσοι δηλαδή μειώσουν την κατανάλωση τους θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη «έκπτωση» στην πληρωμή του λογαριασμού.

Οι τιμές ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένονται να κυμανθούν από τα 0,599 με 0,680 ευρώ.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο «μοντέλο» επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα δίνει «μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% -σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο-.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα νοικοκυριά αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις, όμως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιδοτήσεις σε τρία κλιμάκια. Αυτά θα ξεκινούν από α) τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση, β) περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και γ) τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τρεις κλιμακωτές επιχορηγήσεις που θα αντιστοιχούν στις εξής κατηγορίες για την κατανάλωση ρεύματος:

  • Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο
  • Η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο
  • Η πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες

Επιπλέον οι καταναλωτές που ανήκουν στην τρίτη επιδότηση αλλά κάψουν κατά 15% λιγότερο ρεύμα από πέρσι την ίδια εποχή θα παίρνουν έξτρα επιδότηση, η οποία θα φτάνει στο ύψος της δεύτερης κατηγορίας (β).

Αντίστοιχα εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης (β) και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου (α).

Όσον αφορά αυτούς που καταναλώνουν για πρώτη φορά ρεύμα -δηλαδή φέτος έχουν πάρει ρεύμα και μετρητή και δεν υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης- τότε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους επιδοτεί τους λογαριασμούς με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που έχουν καταγράψει οι μετρητές.

Για παράδειγμα όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. Άρα, θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Δηλαδή το νέο μοντέλο της επιδότησης θα έχει τα εξής:

  • Κλιμακωτή επιδότηση (επιβάρυνση από 400 KWh και άνω)
  • Μπόνους επιδότησης (εξοικονόμηση 15% και άνω)
  • Σύστημα βαθμοημερών (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες)

dikaiologitika.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό