Ανακοινώθηκε η επιχείρηση «θερμοστάτης» από την Κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε η επιχείρηση «θερμοστάτης» από την Κυβέρνηση

Την «Eπιχείρηση θερμοστάτης» ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στην Ελλάδα –όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της Ευρώπης- στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέτρο αυτό έχει να κάνει με την εισαγωγή ενός “κόφτη” ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Το σχέδιο θα αφορά δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές κατοικίες.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι φωτογράφισε ένα τέτοιο μέτρο, αν δεν το προανήγγειλε κιόλας κάνοντας λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» και λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο θα υιοθετεί πολλά σημεία σχεδίων που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επίκεντρο, όπως είπαμε, τη χρήση κλιματιστικών.

Επίσης, αναμένεται να προβλέπει κίνητρα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τοποθέτηση ηλιακών κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Δεν αποκλείεται επίσης να γίνει σύσταση για τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει γίνει ήδη σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και κίνητρα για χρήση από τους εργαζόμενους των Μέσων Μεταφοράς.

Με τα μέτρα έχουν ως στόχο να επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση κόστους σε δημόσιο και ιδιώτες, ενώ θα συμβάλλουν και στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό