Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου – Σκέψεις για αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου – Σκέψεις για αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου 2022, μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις 13 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία έως τις 23 Δεκεμβρίου που έκλεισαν για τις γιορτές, μόλις 200 σχολικά τμήματα από τα 81.000 έκλεισαν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Την ίδια περίοδο 32 εκατομμύρια self test διατέθηκαν στους μαθητές μέσω των οποίων εντοπίστηκε το 84% των διαγνωσμένων κρουσμάτων στις ηλικίες 5 εως 18 ετών.

Ωστόσο, την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών. Αυτό σημαίνει πως το 22% των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού την εβδομάδα αναφοράς προέρχεται από αυτές τις ηλικίες και παρουσιάζει μείωση 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών όλων των ηλικιών ήταν 2.222, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.129. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.04.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους “αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου”.

Την ίδια στιγμή, μέρος της επιστημονικής κοινότητας προτείνει τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εξήγησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Τι είχε πει πριν λίγες μέρες η Υπουργός Παιδείας για τα σχολεία

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ανέφερε στο ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως,

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλα τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά», τόνισε η Υπουργός αναφέροντας πως τα σχετικά πρωτόκολλα εστιάζουν στην προστασία της δημόσιας υγείας με ανοιχτά τα σχολεία.

Η προτεραιότητα του να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία εν μέσω πανδημίας κορονοϊού δεν επιφέρει εφησυχασμό δήλωσε η κα Κεραμέως και εξ αυτού του λόγου ο σχολικός πληθυσμός στην Ελλάδα ελέγχεται 2 φορές την εβδομάδα και αν υπάρξει κρούσμα έχουμε 7 τεστ την εβδομάδα.

Τα σχολεία έχουν ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα στην Ευρώπη που κοστίζει αρκετά χρήματα, τόνισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με αναφορές από  newsit και newsme

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό