Ανοίγει η Μονάδα Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Ανοίγει η Μονάδα Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ορίζεται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ ως χρονικός ορίζοντας για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανατολικού τομέα της ΑΜΘ.

Αυτό αναφέρεται στον επίσημο, ετήσιο απολογισμό του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος έχει αποσταλεί σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας, για την ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων στον Έβρο, η ΔΙΑΑΜΑΘ σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Αλεξανδρούπολη «συνάντησε εμπόδια λόγω καθυστερήσεων στην αποκατάσταση του όμορου ΧΑΔΑ» και η απόφαση που ελήφθη στα τέλη του 2021 ήταν να γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση του «έτοιμου κυττάρου» του ΧΥΤΥ, όπου έχουν ξεκινήσει να φτάνουν τα υπολείμματα από τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής και το ΚΔΑΥ της Αλεξανδρούπολης.

Για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ του βορείου Έβρου, που θα γίνουν στην Ορεστιάδα, η ενημέρωση αναφέρει ότι τον Μάιο του 2021 υποβλήθηκε αίτημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου και η έκδοσή της αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας, είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων όπου θα γίνουν τα έργα και επίκειται η υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησής τους (εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Κοινός στόχος του Φορέα και του δήμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να μη χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το τρέχον ΕΣΠΑ, αφού στο επόμενο δεν προβλέπονται κονδύλια για υποδομές διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων.

Στη Σαμοθράκη, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, βρέθηκε τελικά και χωροθετήθηκε η έκταση για τη Μονάδα Επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστούν στο νησί, υποβλήθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες και αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους η έκδοση της απόφασης έγκρισής τους. Όσον αφορά το ΚΔΑΥ Διδυμοτείχου, η ΔΙΑΑΜΑΘ αναφέρει στον ετήσιο απολογισμό της ότι αποκαταστάθηκαν μέσα στο 2021 τα προβλήματα που υπήρχαν και λειτουργεί κανονικά πλέον η διαλογή του ρεύματος χαρτιού/χαρτονιού του βορείου Έβρου.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό