Απολογισμός της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς

Απολογισμός της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιουλίου. Η αναγγελία της πυρκαγιάς στην περιοχή του φράγματος της Λύρας είναι ένα ακόμα περιστατικό σε έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων συμβάντων. Πάντα μια πυρκαγιά σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπως της Δαδιάς μπορεί να είναι ανησυχητική όμως υπάρχει η ελπίδα ότι όπως τόσες και τόσες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια θα κατασβεστεί γρήγορα. Δυστυχώς οι ελπίδες γρήγορα διαψεύδονται. Το δεύτερο μέτωπο που προκύπτει στα νότια του φράγματος της Λύρας προκαλεί αναγκαστικά διάσπαση των δυνάμεων κατάσβεσης. Ήδη τις αμέσως επόμενες ώρες υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό το περιστατικό θα λάβει διαστάσεις.
Οι αγωνιώδεις προσπάθειες
Σύντομα η φωτιά εξαπλώνεται απειλητικά. Το μέτωπα προοδευτικά παίρνουν διαστάσεις χιλιομέτρων παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών και των υλοτόμων, του στρατού, της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, του δήμου Σουφλίου και πλήθους άλλων φορέων και εθελοντών της περιοχής. Παρά τις συνθήκες άπνοιας, οι αδηφάγες φλόγες όλες αυτές τις ημέρες καταπίνουν το δάσος της πεύκης. Οι αρχικές προσπάθειες περιορισμού δυστυχώς αποτυγχάνουν και όλα καταδεικνύουν ότι η πυρκαγιά θα λάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι στόχοι περιορισμού του πύρινου μετώπου και οι γραμμές άμυνας μεταβάλλονται συνέχεια προς το χειρότερο.
Ο εφιάλτης προ των πυλών
Το πρωί της Κυριακής 23 Ιουλίου, σχεδόν 72 ώρες μετά την εκδήλωση της είναι εμφανές ότι αυτή η πυρκαγιά θα είναι ιστορική. Το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών, ένας χώρος εμβληματικός όπου περισσότεροι από 700.000 επισκέπτες έχουν επισκεφτεί και έχουν αναμνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια έχει κατακαεί την προηγούμενη ημέρα. Οι εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης έχουν μετατραπεί σε συντονιστικό κέντρο των αρμόδιων υπηρεσιών για την κατάσβεση της φωτιάς και κέντρο διαμοιρασμού προμηθειών στους 300 και πλέον Πυροσβέστες από όλην την Ελλάδα, αλλά και στους υλοτόμους που ήδη επιχειρούν στο μέτωπο. Οι βασικοί στόχοι είναι πλέον να διασωθεί το χωριό της Δαδιάς στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς και η ζώνη Α1 με την μεγάλη πυκνότητα φωλιών αρπακτικών στο νότιο.
Η μεγάλη μάχη για το χωριό
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η πύρινη λαίλαπα κατευθύνεται στη Δαδιά. Η υπάρχουσα αντιπυρική ζώνη που φυλάσσει το χωριό έχει διευρυνθεί από τις δυνάμεις της περιφέρειας, του στρατού και των υλοτόμων. Παρά την εντολή προληπτικής εκκένωσης του χωριού φυλάσσεται όχι μόνο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και από τους ντόπιους. Ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν το δάσος και δουλεύουν με αγάπη χρόνια μέσα σ’ αυτό. Μέχρι βράδυ έρχεται το αίσιο τέλος. Το μοναστήρι και το ιστορικό χωριό της Δαδιάς που έδωσε το όνομα του στο φημισμένο δάσος έχουν πλέον σωθεί.
Η δεύτερη μάχη για τη διάσωση του Μαυρόγυπα είναι εξίσου δύσκολη. Έχει γίνει μια υπερπροσπάθεια από ανθρώπους και μηχανήματα. Μια αντιπυρική ζώνη μήκους 2 περίπου χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή Αεροδρόμιο με το πυροφυλάκειο Λευκίμης έχει ανοίξει σε λίγες μόνο ώρες. Τελικά ύστερα από 24ωρα αγωνίας με τοπικές ανησυχητικές εξάρσεις της πυρκαγιάς και ο δεύτερος στόχος κατακτιέται. Οι φωλιές του Μαυρόγυπα είναι ασφαλείς. Τις επόμενες ημέρες παρά τις κατά τόπο αναζωπυρώσεις η φωτιά τίθεται σε πλήρη έλεγχο.
Ο απολογισμός
Η καταστροφή είναι τεράστια και εμφανής ωστόσο δεν είναι ολοκληρωτική. Ακριβής απολογισμός και συζήτηση για συμπεράσματα και για απόδοση ευθυνών είναι ανεύθυνο να γίνεται σε τόσο πρώιμο στάδιο. Με βάση τον πρώτο απολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σχεδόν 45.000 στρέμματα έχουν πληγεί. Μεγάλο μέρος της καμένης έκτασης περιέχει νησίδες βλάστησης με άτομα που είναι ζωντανά και θα αποτελέσουν τους σπορείς του μέλλοντος.
Η φύση έχει τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς να επουλώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις πληγές της και οι άνθρωποι έχουν την επιστημονική γνώση να την υποβοηθήσουν όπου χρειάζεται. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές που αποτελούν οικολογικούς παράγοντες για την ανανέωση και την αναγέννηση τους. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι γύπες είναι και πάλι εκεί. Η τροφοδοσία στο χώρο τροφικής ενίσχυσης τους φέρνει και πάλι στον γνώριμο χώρο της ταιστρας.
Από το ΥΠ.ΕΝ έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα βήματα μιας μακράς διαδικασίας αποκατάστασης και βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Ευχαριστίες
Οι προσπάθειες εκατοντάδων ανθρώπων ήταν πραγματικά συγκινητικές, καθένας με τις δυνάμεις του από τη δική του σκοπιά. Η συμπαράσταση με όλους τους τρόπους και οι μικρές καθημερινές προσπάθειες και το διαρκές ενδιαφέρον τους έκαναν πολλούς από μας να βουρκώσουμε. Ευχαριστούμε θερμά τους θεσμικούς φορείς, επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα καθώς και επιχειρήσεις από την περιοχή του Έβρου. Επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που με την συνεχή κάλυψη τους βοήθησαν να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους απλούς πολίτες που ήταν εκεί και βοήθησαν ηθικά αλλά και υλικά. Τους είμαστε ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε θερμά από τα βάθη της καρδιάς μας.
Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς ένα προτεινόμενο πρόγραμμα ξεναγήσεων και οικοπεριηγήσεων στο Εθνικό Πάρκο. Το Κέντρο Ενημέρωσης συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00. Τα δρομολόγια στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών δεν θα πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα. Το μονοπάτι του παρατηρητηρίου θα είναι κλειστό. Το μονοπάτι της Γκίμπρενας έχει μείνει ανέπαφο από την πυρκαγιά και μπορεί να χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες της περιοχής με τους ισχύοντες περιορισμούς της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2554032202 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό