Αυγενάκης από Κομοτηνή: “Υπάρχουν ομάδες εργασίας που εργάζονται για τα προβλήματα των αγροτών και θα δοθούν λύσεις!”».

Αυγενάκης από Κομοτηνή: “Υπάρχουν ομάδες εργασίας που εργάζονται για τα προβλήματα των αγροτών και θα δοθούν λύσεις!”».

Τρίωρη ήταν η χθεσινή (11/2) σύσκεψη των Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων της ΑΜ-Θ, με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή.

Όπως διαβάζουμε στο ertnews.gr, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «επ’ ουδενί αυτή την ώρα δεν γίνεται μπρα ντε φερ μεταξύ ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την κυβέρνηση, γίνεται διάλογος, υπάρχουν ζητήματα που κατατάσσονται ως τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά, υπάρχουν ομάδες εργασίες που εργάζονται για αυτά και θα δοθούν λύσεις».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και «στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, διευκρινίζοντας πως ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο κ. Αυγενάκης συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενημερώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες έχουν, όπως είπε, εγκριθεί. Αναφέρθηκε στον συντονισμό από το ΥΠΑΑΤ της κοινής δράσης των χωρών του Νότου «ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες καθώς επίσης και στο μέλι και στο κρέας. Ειδική αναφορά έκανε και στις 161 υποθέσεις, όπως είπε, «που βρέθηκαν στο “συρτάρι” του υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι δράσεις-τομές του υπουργείου αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση». Αναφερόμενος σε κάποιες εξ αυτών μίλησε για την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη. Τέλος, τόνισε ότι «η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο θα «τρέξει» τις διαδικασίες «εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν».

Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και το κόστος της Ενέργειας παρέπεμψε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες που γίνεται την Τρίτη. Για δε το θέμα των Σχεδίων βελτίωσης και τα παράπονα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων,  των νομών της ΑΜ-Θ πλην Έβρου, πως μειώθηκαν οι δικαιούχοι (ζητούν να γίνει υπερδέσμευση για να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι και από τους υπόλοιπους νομούς), δήλωσε γνώστης του θέματος και πως θα βρεθεί λύση.

Τέλος τόσο ο κ. Αυγενάκης, όσο και ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης,  ξεκαθάρισαν πως το πλέγμα των μέτρων και των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων, αφορά και τις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης.

Μετά την Κομοτηνή ο υπουργός έφυγε μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για την σύσκεψη με τους πυρόπληκτους του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Το παρών στην σύσκεψη έδωσαν και οι Βουλευτές της Περιφέρειας από την ΝΔ, από Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, αντίστοιχα Αγγελική Δελικάρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος,-Καβάλα- Σπύρος Τσιλιγγίρης-Ξάνθη- και Δημήτρης Κυριαζίδης-Δράμα-. Από τη Ροδόπη, δεν ήταν στην σύσκεψη ο Βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ήταν παρόντα όμως μέλη της ΔΕΕΠ της τοπικής ΝΔ.

Οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν και τα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση της Τρίτης με συναδέλφους τους και αναλόγως θα καθορίσουν την στάση τους.

Πηγή+φωτος: ertnews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό