
Αυτοί οι συνδυασμοί λαχανικών στο μαγείρεμα είναι λάθος – και ίσως το κάνετε κι εσείς!
Αυτά είναι τα λαχανικά που καλό είναι να μην μαγειρεύονται μαζί – και ο λόγος θα σας εκπλήξει
Όταν μαγειρεύουμε λαχανικά, πολλοί έχουμε τη συνήθεια να τα ρίχνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα. Ωστόσο, αυτό που συχνά αγνοούμε είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί λαχανικών όχι μόνο δεν λειτουργούν γευστικά, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και τη θρεπτική τους αξία ή να χαλάσουν την υφή του πιάτου.
Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και τη μαγειρική, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που καλό είναι να αποφεύγονται. Δείτε παρακάτω ποιοι είναι και γιατί:
Λαχανικά που δεν «ταιριάζουν» στην ίδια κατσαρόλα
Πατάτα & Ντομάτα
Η ντομάτα, λόγω της οξύτητάς της, δυσκολεύει το μαλάκωμα της πατάτας. Το αποτέλεσμα; Πατάτες που μένουν σκληρές, ακόμα και μετά από αρκετή ώρα βρασμού.
Καρότο & Παντζάρι
Το παντζάρι απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος απ’ ό,τι το καρότο. Αν τα βράσουμε μαζί, το καρότο τείνει να λιώσει και να διαλυθεί, ενώ το παντζάρι παραμένει σκληρό.
Κουνουπίδι & Καρότο
Το κουνουπίδι μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα απ’ το καρότο. Όταν μπουν μαζί στην κατσαρόλα, υπάρχει κίνδυνος το κουνουπίδι να χάσει την υφή του, να γίνει υπερβολικά μαλακό ή να διαλυθεί.
Λάχανο & Πατάτα
Κατά το βράσιμο, το λάχανο απελευθερώνει θειούχες ενώσεις που αλλοιώνουν τη γεύση άλλων υλικών, όπως η πατάτα. Το φαγητό καταλήγει να έχει βαρύ άρωμα και “περίεργη” γεύση.
Σπανάκι & Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (όπως το καρότο)
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου όταν καταναλώνεται με τροφές που το περιέχουν. Έτσι, χάνεται μεγάλο μέρος της διατροφικής αξίας.
Γλυκοπατάτα & Κολοκύθι
Η γλυκοπατάτα είναι σκληρότερη και χρειάζεται περισσότερο μαγείρεμα, ενώ το κολοκύθι είναι πολύ ευαίσθητο. Αν μαγειρευτούν μαζί, το κολοκύθι καταστρέφεται προτού καν μαγειρευτεί η γλυκοπατάτα.
Συμβουλές για σωστό μαγείρεμα λαχανικών
Για καλύτερο αποτέλεσμα τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία, προτείνεται:
-
Μαγείρεμα σε στάδια: Προσθέστε τα λαχανικά στο σκεύος με βάση τον χρόνο που χρειάζονται για να μαγειρευτούν. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με το παντζάρι, έπειτα βάλτε καρότο και στο τέλος το κολοκύθι.
-
Μαγείρεμα ξεχωριστά: Αν θέλετε τέλειο αποτέλεσμα, μαγειρέψτε κάθε λαχανικό χωριστά και ενώστε τα στο τέλος.
-
Κόψιμο σε κατάλληλα μεγέθη: Τα πιο σκληρά λαχανικά καλό είναι να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια για να μαγειρεύονται γρηγορότερα και ομοιόμορφα.
Με αναφορες:iefimerida.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ