Χαρίτου: «Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης στις επικείμενες μεταθέσεις»

Χαρίτου: «Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης στις επικείμενες μεταθέσεις»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μετά την επικοινωνία που είχε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και την έντονη ανησυχία που διατυπώθηκε εγγράφως για το ενδεχόμενο να μην ενισχυθεί με κανέναν αστυνομικό στις επικείμενες μεταθέσεις του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, πραγματοποίησε σήμερα νέα παρέμβαση του στη Βουλή.

Ο βουλευτής με νέα ερώτησή του υπενθυμίζει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Θεοδωρικάκο ότι απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής μόλις τον περασμένο Ιούνιο για το θέμα της υποστελέχωσης στην Δ.Α. Ροδόπης είχε δεσμευτεί ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Α. Ροδόπης με αστυνομικό προσωπικό, τόσο κατά τις τακτικές μεταθέσεις, όσο και κατά τις λοιπές τοποθετήσεις – μετακινήσεις του τρέχοντος έτους». Δέσμευση που βέβαια δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να συνοδευτεί από πράξεις μέσω των αποφάσεων στις επικείμενες μεταθέσεις του Σεπτεμβρίου.

Με την ερώτηση ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει  ώστε στις επικείμενες μεταθέσεις του τρέχοντος έτους να ενισχυθεί με προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, αλλά και να λάβει μέτρα προκειμένου σταδιακά να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που σήμερα υπάρχουν στην Διεύθυνση. Γεγονός που επηρεάζει αρνητικά  τις συνθήκες εργασίας των υπηρετούντων αστυνομικών αλλά εκ των πραγμάτων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας  στους πολίτες της Ροδόπης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης στις επικείμενες μεταθέσεις του τρέχοντος έτους

 

Με την υπ. αριθμ. 6048 ερώτηση που σας κατέθεσα στις 27/06/2022 ζητούσα, μεταξύ άλλων, να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, όπου οι υπηρετούντες αστυνομικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους με πολύ μικρότερο ανθρώπινο δυναμικό από αυτό που το οργανόγραμμα προβλέπει για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Στην από 19/07/2022 απάντησή σας αναφέρατε για το επίμαχο θέμα της υποστελέχωσης ότι «Ως προς τη στελέχωση της Δ.Α. Κομοτηνής και των υφιστάμενων αυτής Υπηρεσιών, σημειώνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή τους με αστυνομικό προσωπικό, τόσο κατά τις τακτικές μεταθέσεις, όσο και κατά τις λοιπές τοποθετήσεις – μετακινήσεις του τρέχοντος έτους».

Σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης που μου κοινοποιήθηκε η βούληση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, όσον αφορά το επικείμενο Συμβούλιο Συμπληρωματικών Μεταθέσεων έτους 2022, είναι να μην ενισχύσει με ούτε έναν αστυνομικό την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, γεγονός που με υποχρεώνει να επανέλθω στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της Δ.Α. Ροδόπης.

Οι υπηρεσιακές απαιτήσεις που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί το αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α. Ροδόπης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Όμως στη Διεύθυνση από τις 527 συνολικά οργανικές θέσεις, οι 95 εξ’ αυτών είναι κενές. Ενώ αν σε αυτούς προστεθούν και οι 45 αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. αλλά και Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Ε.Υ.Π. κ.λ.π., τότε τα κενά υπερβαίνουν τα 130.

Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ενίσχυση με προσωπικό της Δ.Α. Ροδόπης στις επικείμενες μεταθέσεις θα επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίες – ασφάλειας του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού και κυρίως η ποιότητα του παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης.

Να σημειωθεί ότι οι αποσπάσεις προσωπικού που γίνονται από άλλες Διευθύνσεις στη Διεύθυνση Ροδόπης για την διαχείριση του μεταναστευτικού δεν αποτελούν λύση αλλά «μπαλώματα» στο γενικό πρόβλημα λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

Όπως υποστηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης υπάρχει δυνατότητα άμεσης επίλυσης του προβλήματος με κάλυψη ικανού αριθμού των κενών οργανικών θέσεων, με υπαστυνόμους άρθρου 7 παρ. 7 Ν.3686/2008 – ανθυπαστυνόμους – αρχιφύλακες Π.Δ.82/2006, αρχιφύλακες – υπαρχιφύλακες (άρθρου 12 Ν.3686/2008) – αστυφύλακες, κατά την σύνταξη των πινάκων ανακήρυξης κενών οργανικών θέσεων που μπορούν να καλυφθούν με τις Συμπληρωματικές Μεταθέσεις έτους 2022 και εν συνεχεία πλήρη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εντός του έτους 2023.

Επειδή η πρόσφατη δέσμευσή σας ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της Δ.Α. Ροδόπης με αστυνομικό προσωπικό, τόσο κατά τις τακτικές μεταθέσεις, όσο και κατά τις λοιπές τοποθετήσεις – μετακινήσεις του τρέχοντος έτους» δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια.

Επειδή οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης σε συνδυασμό με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, επηρεάζουν αρνητικά τόσο τις συνθήκες εργασίας των υπηρετούντων αστυνομικών όσο και το παρεχόμενο έργο ασφάλειας στους πολίτες της Ροδόπης.

Επειδή οι αποσπάσεις προσωπικού από άλλες Διευθύνσεις στη Διεύθυνση Ροδόπης για την διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελούν «μπαλώματα» και σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κος υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό της υποστελεχωμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης στις επικείμενες μεταθέσεις του τρέχοντος έτους;
  2. Τι μέτρα θα λάβετε για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που σήμερα υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου έργου στην τοπική κοινωνία;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό