Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί η έκδοση συντάξεων»

Χαρίτου: «Με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερεί η έκδοση συντάξεων»

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης η έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ με επιπτώσεις στους δικαιούχους σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, τονίζουν σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι εκκρεμεί από τα μέσα του 2020 η έκδοση κύριων συντάξεων. Ενώ οι λεγόμενες συντάξεις «εμπιστοσύνης» που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως fast track διαδικασία δεν επιτάχυνε την έκδοση τους. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων καθώς και τον αριθμό των συντάξεων «εμπιστοσύνης» που έχουν μέχρι εκδοθεί μέχρι σήμερα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Θέμα : Αδιαφανείς διαδικασίες και κωλυσιεργίες με τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης».

 

Αδιέξοδο παρατηρείται στην έκδοση νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, ενώ συνταξιούχοι καταγγέλουν αδιαφάνεια σε σχέση με την σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και κωλυσιεργίες με τις συντάξεις «εμπιστοσύνης». Συγκεκριμένα, καταγγέλεται ότι ακόμα αναμένουν την έκδοση κύριας σύνταξης συνταξιούχοι του δημοσίου με αίτηση πρωτοκολλημένη μέσα στο 2020, ενώ την ίδια στιγμή καμία επιτάχυνση της διαδικασίας δεν φαίνεται να έχει προκύψει με τις συντάξεις «εμπιστοσύνης», οι οποίες υποτίθεται ότι θα εκδίδονταν, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με διαδικασίες «fasttrack». Ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυετή εξουθενωτική αναμονή.

 

Επειδή θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει διαρκώς νέες «καινοτομίες», αλλά οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται.

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  1. Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξη αυτή τη στιγμή και ποια έτη αφορούν;

 

  1. Πόσες συντάξεις “εμπιστοσύνης” έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα;

 

  1. Υπάρχει έλεγχος σε σχέση με την τήρηση της σειράς εξέτασης των φακέλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό