Χαρίτου: «Να αποκατασταθεί η αδικία για 844 παιδιά της Ροδόπης και να λάβουν κουπόνια (vouchers) ένταξης σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ»

Χαρίτου: «Να αποκατασταθεί η αδικία για 844 παιδιά της Ροδόπης και να λάβουν κουπόνια (vouchers) ένταξης σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να ενταχθούν σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ τα 844 παιδιά της Π.Ε. Ροδόπης που παρότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έλαβαν κουπόνια (vouchers). Ενώ κάνει λόγο για αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί, διαφορετικά, όπως σημειώνει, ο αποκλεισμός 844 οικογενειών από την χορήγηση κουπονιών (vouchers) σε συνδυασμό με την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση θα έχει  τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και την οικονομία της.

Ο βουλευτής Ροδόπης με ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και συνυπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλεί την κυβέρνηση  να προχωρήσει στην χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή του προγράμματος των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε μαζί με τα κονδύλια που δεν θα αποροφηθούν για βρεφικούς σταθμούς και ΑμΕΑ να καλύψουν την αξία των vouchers αυτών.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να καλύπτει με κουπόνια (vouchers) όλα τα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. που αποδεικνύει την αδιαφορία της για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες  ακόμα κι αν αυτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αυξημένες ανάγκες ως τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές  κ.α.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜA: Εκτός Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ 844 παιδιά της Π.Ε. Ροδόπης παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε  η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ένα στα τρία παιδιά μένουν φέτος εκτός vouchers στο πρόγραμμα Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ, παρότι οι οικογένειές τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η σχετική πρόσκληση.

Συγκεκριμένα  84.200 παιδιά δεν θα πάρουν κουπόνι δωρεάν εγγραφής για τα ΚΔΑΠ, αν και έχουν πλήρεις φακέλους, ενώ από τα 53.700 κουπόνια που δόθηκαν για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα μείνουν ανενεργά τα 26.000, διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες θέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ για τα οποία δόθηκαν 9.000 κουπόνια ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι μόλις  4.500. Επιπλέον η  Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ) κάνει λόγο για αδικίες μεταξύ γονέων λόγω του συστήματος μοριοδότησης που δίνει έμφαση κυρίως στο οικογενειακό εισόδημα και όχι σε άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Ενώ  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να καλύπτει με κουπόνια (vouchers) όλα τα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μειώνει χρόνο με τον χρόνο τον αριθμό των κουπονιών, πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο έλλειμμα στην κοινωνική της πολιτική, την απαξίωσή της προς τις κοινωνικές δομές και την αδιαφορία της για τις οικογένειες, ακόμα κι αν αυτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν αυξημένες ανάγκες ως τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές  κ.α.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε όλη την χώρα και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, όπου ο αριθμός των παιδιών που αποκλείονται από τους πίνακες των δικαιούχων, αν και  κατέθεσαν πλήρη φάκελο και είχαν δικαίωμα να λάβουν κουπόνι (voucher) ανέρχονται σε  844. Συγκεκριμένα πρόκειται για 765 παιδιά στον Δήμο Κομοτηνής, 34 στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, 25 στον Δήμο Ιάσμου και 20 στον Δήμο Αρριανών.

Ο αποκλεισμός 844 οικογενειών από την χορήγηση κουπονιών (vouchers) είναι  ενδεικτικός της γενικευμένη πολιτικής εγκατάλειψης της ακριτικής Ροδόπης και σε συνδυασμό με την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση  θα έχει  τεράστιες επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και για την οικονομία της.

Επειδή με την ανακοίνωση των δικαιούχων κουπονιών (vouchers)  844 οικογένειες αποκλείστηκαν από την επιδότηση για την φοίτηση των παιδιών τους σε  ΚΔΑΠ.

 Επειδή η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τις ελληνικές οικογένειες      ενόψει μάλιστα της πρόσθετης πίεσης που θα υποστούν  τον προσεχή χειμώνα.

Επειδή από τη μη υλοποίηση vouchers για βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και στην Π.E. Ροδόπης θα περισσέψουν κονδύλια στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό του ενιαίου προγράμματος.

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

  1. Θα λάβετε μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να χορηγηθούν κουπόνια (vouchers) σε όλες τις οικογένειες της Π.Ε. Ροδόπης που παρότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα;
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή την χρηματοδότηση του ενιαίου προγράμματος των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ ώστε, προστιθέμενη στα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν για βρεφικούς σταθμούς και ΑμΕΑ λόγω έλλειψης θέσεων να καλύψουν την αξία των vouchers αυτών;
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό