Χαρίτου: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τουριστικά λεωφορεία και πρακτορεία που βρίσκονται στο χείλος των λουκέτων»

Χαρίτου: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τουριστικά λεωφορεία και πρακτορεία που βρίσκονται στο χείλος των λουκέτων»

Τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων και πρακτορείων αναδεικνύουν με ερώτησή τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου. Προβλήματα που έχει αναδείξει με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής κος Χαρίτου, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των τουριστικών πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων της Ροδόπης και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, γιατί ο οδικός τουρισμός έχει ιδιαίτερα βαρύτητα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού τονίζεται ότι ο εν λόγω κλάδος, αν και αποτελεί τον κύριο κορμό της τουριστικής δραστηριότητας διακινώντας πάνω από το 85% του παγκόσμιου τουρισμού, είναι από τους μεγάλους χαμένους της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε τον Τουρισμό, από τις αρχές του 2020 ως σήμερα. Τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με τα ελλιπή κυβερνητικά μέτρα στήριξης, έχουν φέρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο χείλος της επιβίωσης. Πρόσφατα μάλιστα, αποκλείστηκαν και από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές το νέο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και η αβεβαιότητα της αγοράς, μπορεί να οδηγήσουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε μια ακόμη χαμένη χρονιά, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο των λουκέτων και των απολύσεων. Γι’ αυτό ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξης για τουριστικά λεωφορεία και πρακτορεία ώστε να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 17Φεβρουαρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Τουρισμού

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υποδομών και Μεταφορών

Οικονομικών

 

Θέμα: «Στο χείλος των λουκέτων τουριστικά λεωφορεία και πρακτορεία»

Αναμφίβολα τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, αν και αποτελούν τον κύριο κορμό της τουριστικής δραστηριότητας διακινώντας πάνω από το 85% του παγκόσμιου τουρισμού, ανήκουν στους μεγάλους χαμένους της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε τον Τουρισμό.

Από το Φεβρουάριο του 2020 τα τουριστικά λεωφορεία στην πλειοψηφία τουςβρίσκονται σε μόνιμη σχεδόν στάση, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί και λόγω της υγειονομικής αβεβαιότητας, που τα απανωτά κύματα της πανδημίας έχουν επιφέρει. Τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με τα ελλιπή κυβερνητικά μέτρα στήριξης, έχουν φέρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και στο χείλος της επιβίωσης. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου (21/5/21) η κατάρρευση του κύκλου εργασιών τους φτάνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και είναι πια πλήρης η αδυναμία τους για κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Χωρίς καμία αιτία και λογική τα τουριστικά λεωφορεία εξαιρέθηκαν από οποιοδήποτε μορφή ενίσχυσης, όπως το μέτρο της αναστολής προσωπικού ή το μέτρο επιδότησης ενοικίου, ενώ η πλειοψηφία αυτών αποκλείστηκε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ακόμη και από αυτά των Περιφερειών, όπως το ΝΗΣΙδΑ του Νοτίου Αιγαίου. Πρόσφατα μάλιστα αποκλείστηκαν, όπως και οι περισσότεροι ΚΑΔ τουριστικών επιχειρήσεων, από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από το πρόγραμμα ενίσχυσης που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ύψους άνω των 400 εκατ. €.

Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα του κλάδου παραμένουν έντονα και διογκώνονται. Το κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα και η αβεβαιότητα της αγοράς μπορεί να οδηγήσουν σε μια ακόμη χαμένη χρονιά για τα τουριστικά λεωφορεία, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο των λουκέτων και των απολύσεων. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα, όπως ρύθμιση, σε βάθος τριετίας, για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας και στοχευμένες πρωτοβουλίες για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα του αυξημένου κόστους λειτουργίας που απειλεί την ήδη τραγική κατάσταση βιωσιμότητας του κλάδου.

Ακόμη, πολλές φορές οι φορείς του κλάδου έχουν επισημάνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την απόκτηση του ειδικού ηλεκτρονικού σήματος (HAS), διαδικασία που έχει καθυστερήσει και που αποκλείει τις επιχειρήσεις από ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων, δυσχεραίνοντας την επιβίωσή τους. Τέλος, το ζήτημα των ορίων ηλικίας των λεωφορείων, δημιουργεί προσχώματα και επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια για ανάκαμψη των επιχειρήσεων.

Οι άνθρωποι του ελληνικού Τουρισμού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη ώστε να ξεπεράσουν την κρίση. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι των τουριστικών λεωφορείων, πρακτορείων και πολλών άλλων κλάδων βρίσκονται στον αέρα. Η Πολιτεία, ενόψει και της έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν που βρίσκεται μπροστά μας, οφείλει να στηρίξει την βιωσιμότητά τους με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις.

Επειδή οι κλάδοι των τουριστικών λεωφορείων και πρακτορείων αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες επιβίωσης,

Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί σχεδόν από όλες τις χρηματοδοτήσεις της προηγούμενης περιόδου,

Επειδή ο Τουρισμός για τα νησιά αλλά και για το σύνολο της εθνικής Οικονομίας αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων,

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι  Υπουργοί

  1. Προτίθενται να ενισχύσουν τους ΚΑΔ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (7911, 7912, 4939, 8230) σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και έκτακτες επιχορηγήσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας;
  2. Προτίθενται να δώσουν λύση στα προβλήματα αποκλεισμού από χρηματοδοτήσεις που έχουν δημιουργήσει οι δυσλειτουργίες με την εφαρμογή του HAS;
  3. Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ελάφρυνσης των επιπλέων βαρών που καλούνται αυτές οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν, όπως η ρύθμιση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε διάστημα τριετίας ή η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων;
  4. Πως θα απαντήσουν στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις αλλαγές στις ηλικίες των λεωφορείων ειδικά σε μια περίοδο που είναι αναγκαιότητα να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να κρατηθούν ζωντανές;

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό