Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή; Την εισάγουμε…

Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή; Την εισάγουμε…

Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή; Την εισάγουμε…

Για να δούμε μερικές συγκρίσεις… Πάνω από 100 δις ευρώ είναι οι εξαγωγές της Ολλανδίας μόνο από αγροτικά προϊόντα. Ποια, η Ολλανδία, που η μισή χώρα είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά έφτιαξαν φράγματα παντού και είναι στην βόρεια Ευρώπη, άρα ο χειμώνας είναι πιο κρύος και διαρκεί περισσότερο από ότι στην χώρα μας. Ποιες είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων; Στα 9,88 δις ευρώ το 2022, ενώ η χώρα εισήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 10,21 δις ευρώ. Εμ βέβαια, αφού εισάγουμε σχεδόν όλο το κρέας που καταναλώνουμε, τον γύρο από την …Ολλανδία, γάλα, πατάτες, ντομάτες, λεμόνια, ακόμη και καρπούζια. Πως τα καταφέρνουμε; Με την ανυπαρξία προγραμματισμού και από το γεγονός ότι βάλαμε βαμβάκι, επιδοτούμενο, ακόμη και στις στέγες των σπιτιών, ένα προϊόν το οποίο δεν τρώγεται, αλλά αποτελεί πρώτη ύλη μια βιομηχανίας, την οποία στην Ελλάδα αφού την επιδοτήσαμε, την ξεπατώσαμε.

Στη φωτογραφία, Ολλανδοί κτηνοτρόφοι κυρίως, διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε χρήμα, οι οποίες, όπως λένε θα τους εξοντώσουν. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ακόμη ψάχνουν τι φταίει και δεν πάνε καλά οι εκμεταλλεύσεις τους. Ας το κάνουν όπως οι Ολλανδοί και σε ότι αφορά στην παραγωγή και σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις. Ξέρουν όμως; Και αν δεν ξέρουν, τι κάνει το κράτος για να τους μάθει; Και τι λέει το πανό της φωτογραφίας; Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή. Ναι καλά, εμείς την εισάγουμε και έχουμε.

Σε 10, σε 20, σε 50 χρόνια, όλα θα γίνουν

Τον απολογισμό της διοίκησης του παρουσίασε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος και ήταν προφανώς ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα του. Και γιατί να μην είναι… Και την πλατεία την έφτιαξε και το πάρκο το διαμόρφωσε, τα σκουπίδια τα μαζεύει, τις λακκούβες τις σκέπασε, τα σπασμένα πεζοδρόμια τα διόρθωσε, τα αδέσποτα τα μάντρωσε, μέχρι και νέο νοσοκομείο θα φέρει στην πόλη. Τι, δεν τα έκανε όλα αυτά; Ε πως, όλα τα έχουν μελετήσει στην παράταξη του, όλα θα τα εντάξουν σε χρηματοδοτήσεις, όλα θα γίνουν, σε 10, σε 20, σε 50 χρόνια. Μέχρι και πλατάνια, θα βγάλουν φύλλα τον χειμώνα. Μέχρι τότε βέβαια, θα φτάσουμε να είμαστε 50 χρόνια πίσω από την Ξάνθη και 100 πίσω από την Αλεξανδρούπολη. Μην ξεχνάτε όμως, ότι και ο λαγός μπροστά πήγαινε, αλλά στο τέλος, τον πέρασε η χελώνα. Να σημειώσουμε ωστόσο, πως ο συγκεκριμένος μύθος δηλώνει ότι συχνά η κοπιαστική προσπάθεια νικάει το φυσικό χάρισμα, όταν αυτός που το έχει δεν το καλλιεργεί. Δυστυχώς στην Κομοτηνή, λείπει ακόμη και η προσπάθεια. Αλλά, από Santa Run, πετάμε…

Το μάρκετινγκ του καφέ

Στην κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Ε, ναι, αφού όλοι με έναν καφέ στο χέρι κυκλοφορούμε και όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις, η πλειοψηφία τους είναι τα μοντέρνα καφενεία, για να πάρεις καφέ στο χέρι ή με ντελίβερι στο σπίτι. Και είναι ελληνικός ο καφές που καταναλώνουμε; Μπα, κυρίως από την Ιταλία τον εισάγουμε. Και παράγει καφέ η Ιταλία; Ούτε κόκκο, αλλά το έχει κάνει εθνικό της προϊόν, αν και είναι στην 21η θέση στην κατάταξη των χωρών που καταναλώνουν καφέ. Λέτε, λόγω της υπερκατανάλωσης καφέ να είναι που έχουμε πολλά νεύρα οι Έλληνες; Χμ, να δείτε νεύρα που έχουν οι Ιταλοί, που τους έχουμε τροποποιήσει αλα ελληνικά όλους τους καφέδες τους. Α και για να μην ξεχαστούμε, αυτό με την Ιταλία και τον καφέ, λέγεται μάρκετινγκ, δηλαδή, ο τρόπος να παίρνεις τα λεφτά από την τσέπη του άλλου και να τα βάζεις στην δική σου. Και ο άλλος, να είναι και ευχαριστημένος. Και ας τον πληρώνει το καφέ, ακριβότερα από την Ρώμη και το Μιλάνο.

Δεν έσπασε ο διάολος το ποδάρι του να φτάσει στα 666

Εντάξει, την τσίμπησαν την αύξηση οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Κρίμα μόνο που τα καθαρά διαμορφώνονται στα 667 ευρώ, ενώ αν έμενε στα 666 θα είχε και πλάκα. Τώρα, μόνο μιζέρια, καθότι στην ΕΕ, οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μόνο από τους Βούλγαρους. Ναι, αλλά, εμείς έχουμε και τα καλάθια, του νοικοκυριού, της σαρακοστής, του Πάσχα, του νονού… έχουμε και τα pass, οπότε θα φάμε μπακαλιάρο στην εθνική επέτειο και αρνί το Πάσχα. Χρόνια να μας κόβει ο Θεός και σε μέρες να τους τα δίνει τους πολυχρονεμένους μας.

Κατόρθωμα της ΕΕ, αλάζει και φέτος η ώρα

Και ενώ θα έχουμε φάει τον αγλέορα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, Κυριακή ξημερώματα στις 3 θα πρέπει να σηκωθούμε για να αλλάξουμε τα ρολόγια ώστε να δείχνουν 4 και θα χάσουμε και μια ώρα ύπνο. Εδώ, να το πούμε άλλη μια φορά, η ΕΕ δεν κατάφερε μετά από χρόνια συζητήσεων να καταλήξει στο αν θα έχουμε αλλαγές στην ώρα, ενώ για τον κορώνα όλα τα αποφάσισε και τα εφάρμοσε σε ελάχιστο χρόνο. Επίσης, συνεχίζει να δίνει δανικά και αγύριστα στους ναζί της Ουκρανίας, καθώς και πολεμικό υλικό υπακούοντας στο αφεντικό της, τις ΗΠΑ. Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν να αγοράζουν πιο ακριβό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για να τιμωρήσουν την Ρωσία, κατέστρεψαν τις οικονομίες τους, για να τιμωρήσουν την Ρωσία… Πλέον, στην ΕΕ, δεν υπάρχουν ηγέτες πολιτικοί, αλλά μάνατζερ που υπακούν σε τράπεζες και σε πολυεθνικές.  Και οι μάνατζερ, ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη των εταιρειών.

Η ελευθερία το μεγαλύτερο αγαθό

Αντί σχολίου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, μια παράγραφος από τον λόγο του Κολοκοτρώνη στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό