Χρέη: Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ρυθμίσεις σε 240-420 δόσεις

Χρέη: Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ρυθμίσεις σε 240-420 δόσεις

Με μεγάλη αργοπορία προχωρά η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης του Ν. 4738/2020 (240-420 δόσεις), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο άγχος για την τύχη της περιουσίας των οφειλετών, οι οποίοι αν και προσπαθούν να ρυθμίσουν, ακόμα αναμένουν να κάνουν την οριστική υποβολή της αίτησής τους, για να προστατεύσουν τα ακίνητά τους, αλλά και τις καταθέσεις τους.

Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη


Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης, οι Τράπεζες και τα Funds κοινοποιούν διαταγές πληρωμής και κατασχετήριες εκθέσεις, αν και τους έχει κοινοποιηθεί η αρχή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Ειδική Γραμματεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πάνω από 35.000 οφειλέτες έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα και έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, ενώ από αυτούς περίπου 600 έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις.

Εντός του Νοεμβρίου, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ρύθμιση οφειλών σε 240 και 420 δόσεις.

Σημειώνεται ότι μετά την αίτηση, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες με τους πιστωτές να είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται ή να απορρίπτουν την αίτηση.

Όσο διαρκεί η δίμηνη προστασία, που λαμβάνει ο οφειλέτης με την υποβολή της αίτησης, οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού, περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης, δεν είναι νόμιμη.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο ο οφειλέτης τηρεί την ρύθμιση των 240-420 δόσεων προστατεύεται πλήρως.

Μόνο σε περίπτωση μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις, θα αναβιώσουν πάλι τα αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης και είσπραξης, καθώς και τυχόν ποινικές ευθύνες για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό