Χριστούγεννα στην πόλη της Κομοτηνής: Ο λόγος που αξίζει να την επισκεφτείτε!

Χριστούγεννα στην πόλη της Κομοτηνής: Ο λόγος που αξίζει να την επισκεφτείτε!

Εκτός από τη μεγάλη ιστορία της πόλης τώρα έχετε έναν ακόμα λόγο να επισκεφθείτε την Κομοτηνή

Σε ένα από τα πιο πολυπρόσωπα σημεία της Ελλάδας, στην πανέμορφη Κομοτηνή, ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αποκτά έναν ακόμα πιο μαγευτικό και παραμυθένιο χαρακτήρα.

Μία πόλη πολυπολιτισμική και άκρως ενδιαφέρουσα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στην ιστορική εξέλιξη της βορειοανατολικής Ελλάδας, ένας τόπος όπου πραγματικά αξίζει να κάνει στάση κανείς απ’ όποιο σημείο της χώρας μας κι αν ξεκινά το ταξίδι του. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα έχουμε πια ακόμα έναν καλό λόγο να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης προκειμένου να βυθιστούμε στον κόσμο μερικών εκ των διασημότερων παιδικών αφηγήσεων του κόσμου.

Πέρσι, το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήθηκε στο πάρκο της πόλης είχε ως θέμα τη διάσημη ιστορία του Πινόκιο, ταξιδεύοντας μικρούς και μεγάλους στο όμορφο, συγκινητικό και τόσο τρυφερό σύμπαν του περίφημου παραμυθά Κάρλο Κολόντι. Αυτές τις γιορτές, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ στήνουν από την αρχή το παραμυθένιο τους χωριό στην καρδιά του κέντρου, αυτή τη φορά με μία διαφορετική, αλλά εξίσου όμορφη, θεματική ταυτότητα.

Όποιος ταξιδέψει, λοιπόν, αυτόν τον Δεκέμβριο στην Κομοτηνή μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, θα δει στο κατάλληλα διαμορφωμένο πάρκο της Αγίας Παρασκευής, να ορθώνεται μπροστά του ένας ολόκληρος κόσμος μέσα στον οποίο πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο αγαπημένους ήρωες της παιδικής, παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, η Χάιντι, ο Παπουτσωμένος Γάτος, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, ο Εγωιστής Γίγαντας, Ο Μόγλης και ο τσιγγούνης Σκρουτζ γίνονται οι πρωταγωνιστές των πιο παραμυθένιων Χριστουγέννων και συνυπάρχουν με τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, σ’ ένα πραγματικά ονειρικό σκηνικό που ζωντανεύει από την αρχή πολλά από τα παραμύθια που αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία.

(Photo: Visit Komotini)

Συγκεκριμένα στο όμορφο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή, θα παρουσιαστούν κλασικές παιδικές ιστορίες, με χριστουγεννιάτικο ή μη χαρακτήρα. Κάθε παραμύθι θα παρουσιάζεται μέσα από μια απόλυτα χαρακτηριστική αναπαράσταση με τρισδιάστατα εκθέματα και υπερμεγέθεις κατασκευές, που θα παραπέμπουν στην πλοκή της κάθε ιστορίας ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή κεφάτοι παιδαγωγοί και animateur ντυμένοι με παραμυθένιες στολές θα σας ξεναγήσουν στα «μυστικά» του χριστουγεννιάτικου χωριού.

(photo: Visit komotini)

Στο πάρκο της Κομοτηνής θα παρουσιαστούν φέτος τα παρακάτω 8 παραμύθια:

Σκρουτζ – Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – Κάρολος Ντίκενς, Αγγλία

Χάνσελ και Γκρέτελ – Αδελφοί Γκριμ, Γερμανία

Ο Εγωιστής Γίγαντας -Όσκαρ Γουάιλντ, Ιρλανδία

Παπουτσωμένος Γάτος – Σαρλ Περώ, Γαλλία

Μικρός Πρίγκιπας (κεντρική πύλη) – Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, Γαλλία

Χάιντι, το κορίτσι των Άλπεων – Γιοχάνα Λουίζε Σπύρι, Ελβετία

Μόγλη, Το βιβλίο της Ζούγκλας – Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Μεγάλη Βρετανία

1000 και 1 νύχτες

Aν ταξιδεύετε στην Κομοτηνή με παιδιά

Εκτός από το πανέμορφο χριστουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί και φέτος στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στην καρδιά της Κομοτηνής, η πόλη μεταμορφώνεται τις γιορτές σε μία ζωντανή παραμυθοχώρα που μαγεύει μικρούς και μεγάλους με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα γίνουν πολλές δράσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, παραστάσεις και εργαστήρια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά, με το πνεύμα των Χριστουγέννων πάντα στο επίκεντρο. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Κομοτηνή αυτές τις γιορτές, ή βρίσκεστε ήδη εκεί, μπείτε στη σελίδα του Facebook της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να μάθετε περισσότερα σχετικά τις δράσεις και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ακόμα, στην Κομοτηνή βρίσκεται το το τρίτο Μέγαρο της Ελλάδας μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπως κάθε Χριστούγεννα, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις. όπως παιδικές παραστάσεις και κονσέρτα κλασικής μουσικής. Ξεχωρίζει, βέβαια, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία με άρωμα Βιέννης, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου. Ρίξτε μία ματιά στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής εδώ. Αλλά και στην επίσημη σελίδα του Δήμου Κομοτηνής.

Ο πύργος του ρολογιού

Από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία στην πόλη της Κομοτηνής, ο περίφημος Πύργος του Ωρολογίου κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα κατά την περίοδο του οθωμανικού εκσυγχρονισμού από τον Αμπντούλ Καδίρ Κεμάλ Πασά. Αν και ο Πύργος υπήρξε αρχικά τμήμα του κεντρικού τεμένους της πόλης, γνωστό ως Γενί Τζαμί ή Νέο Τζαμί, τη δεκαετία του 1950 στον πύργο έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην τελική του μορφή.

Το βυζαντινό φρούριο

Επιβλητικό και άκρως εντυπωσιακό, το βυζαντινό φρούριο και το τείχος της Κομοτηνής υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία κατάφερε να διατηρηθεί ανέπαφο μέχρι και το 1363. Η Οθωμανική εισβολή, ωστόσο, κατέστρεψε ένα σημαντικό κομμάτι του βυζαντινού κάστρου. Αρκετούς αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, οι 16 πύργοι του φρούριου κατεδαφίστηκαν από τον βουλγαρικό στρατό μαζί με ένα ακόμα μεγάλο τμήμα του τείχους. Σήμερα μπορείτε να δείτε μόνο λίγα ερείπια από αυτό που θεωρείται το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μνημείο της Κομοτηνής, ωστόσο, το ιστορικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου σημείου παραμένει μεγάλη, ενώ η θέα που θα αντικρίσετε από εδώ είναι μοναδική.

Το κεντρικό Ηρώο 

Στο κέντρο της Κομοτηνής, στο δυτικό άκρο του δημοτικού Άλσους, αξίζει να σταθείτε και στο περίφημο Σπαθί που είναι ουσιαστικά μία πανύψηλη μαρμάρινη στήλη ύψους 14 μέτρων με το ομοίωμα ενός μεταλλικού ξίφους, τοποθετημένου κατακόρυφα.. Σημαντικό μνημείο της πόλης, αλλά και το σημείο συγκέντρωσης σε όλες τις εθνικές επετείους και τους εθνικούς εορτασμούς στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.

Το Ίδρυμα Ν. Ζ. Παπανικολάου (Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής)

Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα για τη ιστορία της Κομοτηνής, τότε κατευθυνθείτε προς το Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο είναι μία δωρεά του ευεργέτη της πόλης Νικολάου Ζ. Παπανικολάου. Το μουσείο φέρει την επίσημη ονομασία Ίδρυμα οικογενείας Νικολάου Ζ. Παπανικολάου, συμβολαιογράφου Κομοτηνής, «Βυζαντινό Μουσείο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» και στεγάζει σημαντικά κειμήλια από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, όπως χειρόγραφα πάνω σε πάπυρο ή περγαμηνές, κεραμικά καθημερινής χρήσης και άλλα σπάνια εκθέματα τα οποία αποκαλύπτουν πολλά για την ιστορική εξέλιξη της Κομοτηνής μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Στον πρώτο όροφο του κτηρίου στεγάζεται το αμφιθέατρο, συνολικής χωρητικότητας 320 θέσεων όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το δάσος της Νυμφαίας

Με αφετηρία την Κομοτηνή, μπορείτε να ξεκινήσετε για μία υπέροχη απόδραση στο πευκοδάσος της Νυμφαίας, το οποίο απέχει από την καρδιά της πόλης μόλις 4 χιλιόμετρα.

Μπορείτε να απολαύσετε μία αξέχαστη βόλτα στην καταπράσινη φύση, να περπατήσετε σε φυσικά μονοπάτια, να κάνετε πικνίκ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να παίξετε κάποιο ομαδικό άθλημα στα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, ειδικά αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά. Το πιο εντυπωσιακό σημείο στο δάσος, πάντως, δεν είναι άλλο από το λεγόμενο Τουριστικό Περίπτερο, όπου θα βρείτε σε λειτουργία καφετέρια, εστιατόριο και ένα μεγάλο μπαρ, ενώ εδώ η θέα στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της Ροδόπης είναι πραγματικά μοναδική.

*Η παραχώρηση των χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών έγινε από το Visit Koμοτηνή (FacebookInstagram)

Πηγή: travel.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό