Δημήτρης Χαρίτου : «Αξιοποιείτε ως ευκαιρία τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας για να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ»

Δημήτρης Χαρίτου : «Αξιοποιείτε ως ευκαιρία τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας για να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ»

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την δευτεροβάθμια περίθαλψη

  • Αξιοποιείτε ως ευκαιρία τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας για να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ
  • Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θα σκάσει με θύματα κυρίως τους οικονομικά αδύνατους
  • Στην ίδια λογική η απόφαση σας για μετατροπή του νέου Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την δευτεροβάθμια περίθαλψη, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η κατάργηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αποτελεί τον δούρειο ίππο για να αλώσετε από μέσα το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θύματα της θα είναι κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα».

Απευθυνόμενος στην υπουργό τόνισε: «Ποια ευελιξία δίνετε στο σύστημα; Ευελιξία σε όσους διαθέτουν πορτοφόλι δίνετε. Για ποια ευκαιρία επιλογής στον ασθενή, μας λέτε υποκριτικά; Αν δεν διαθέτει χρήμα, ακόμη και αν είναι επείγουσα η ανάγκη του ή θα περιμένει στην αναμονή ή θα παρακαλάει τον κάθε κομματάρχη, τον διορισμένο διοικητή. Μας γυρίζετε πίσω σχεδόν μισό αιώνα, πριν καθιερωθεί το ΕΣΥ.

Εμάς δεν μας ακούτε ούτε τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Εσείς όμως δεν ακούτε ούτε τους φορείς των υγειονομικών που σηκώνουν όλο το βάρος. Με ποιους συνομιλείτε; Τόσα πολλά γραμμάτια έχετε υπογράψει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και έχετε βουλωμένα τα αφτιά σας;»

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής λέγοντας: «Με τις ρυθμίσεις σας κύριοι τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση από αυτήν που ήδη βρίσκονται.

Με ελλείψεις πάνω από 40% των οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Με αντίστοιχα ποσοστά ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Έχει κατεβάσει ρολά η ουρολογική κλινική, ενώ οριακά κρατιέται ανοιχτή η ορθοπεδική, χάρη στην προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού».

Απευθυνόμενος στην υπουργό της επισήμανε ότι: «3,5 χρόνια τώρα, τα δυο από αυτά μέσα στην πανδημία, μία όλο κι όλο προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έγιναν μόνο όσες είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ενώ για να υπάρξει κινητικότητα στο ιατρικό προσωπικό για τα επαρχιακά νοσοκομεία τόνισε: «Θα θεσμοθετήσετε ισχυρά κίνητρα, ειδικά για τα επαρχιακά νοσοκομεία για την προσέλκυση και την παραμονή γιατρών; Θα καθιερώσετε ως εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ; Θα προχωρήσετε στην αύξηση των αποδοχών στις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων, καθώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Εσείς τίποτα από όλα αυτά δεν έχετε κάνει!»

Συνδέοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος ο βουλευτής κος Χαρίτου επεσήμανε: «Δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος όταν μονομερώς, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, φέρατε ρύθμιση για να μεταβάλλετε τον χαρακτήρα του από ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα, το μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ.

Απορρίψατε την τροπολογία που σας καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020 στη Βουλή για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση, αλλά και η δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας και την τοπική κοινωνία».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό