
Δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν για την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε κατάσταση πολιτικής πίεσης παραμένει η κυβέρνηση, που δέχεται τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς σε κομβικά θέματα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν πως η προσπάθεια για επανεκκίνηση δεν απέδωσε καρπούς καθώς το σκάνδαλο με τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις κυριαρχεί στην επικαιρότητα (αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση ΠΑΣΟΚ για προανακριτική). Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό στο Μαξίμου διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου αλλά και στα …ψιλά γράμματα των μετρήσεων.
Ικανοποίηση στους «γαλάζιους» υπάρχει για το γεγονός πως διατηρείται η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως σταμάτησε η μικρή άνοδος που καταγραφόταν στα ποσοστά της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Opinion Poll στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ εμφανίζει μικρές απώλειες της τάξης του 0.6% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και είναι στο 29.8%. Μεγάλη παραμένει η ψαλίδα από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη εκτίμηση ψήφου είναι στο 13.9 %.
Ωστόσο μια σειρά ευρημάτων στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις χτυπούν… καμπανάκια στο κυβερνών κόμμα. Και ενδεικτικά αναφέρεται πως:
-Το 92.8% στην έρευνα της Opinion Poll απαντά « ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στον αντίποδα μόλις το 3.1 % απαντά «όχι» και το 2.1% «μάλλον όχι»
-Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με έρευνα της Pulse. Μάλιστα έχει σημασία πως και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό αυτό είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 74 %.
-Στο ερώτημα πού αποδίδουν οι πολίτες ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ( υπήρχε δυνατότητα μέχρι δύο απαντήσεων): το 51.6% απάντησε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αναλογική ευθύνη και το 50.3% απάντησε οι υπουργοί/ πολιτικά πρόσωπα. Στη συνέχεια- στην έρευνα της Opinion Poll – το 16.9% απάντησε η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 15.8% οι κομματάρχες και οι μεσάζοντες, το 10.1 % οι κτηνοτρόφοι που ήθελαν παράνομες επιδοτήσεις, το 2.4% οι επιχειρήσεις/ τεχνικοί σύμβουλοι που κατάρτιζαν τις προτάσεις.
-Το 88.2% στην έρευνα της Opinion Poll απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν ήταν πολιτικά αναγκαίες οι παραιτήσεις των υπουργών. Ωστόσο υπάρχει ένα 38.6% ( 44.6% στην Ν.Δ) που απαντά « ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν έγιναν βεβιασμένα χωρίς να διερευνηθεί καλύτερα η ύπαρξη ευθυνών τους ή όχι.
-Στο ερώτημα ποιον κυρίως αφορά πολιτικά το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ – σύμφωνα με έρευνα της Pulse – το 33% απαντά αφορά την σημερινή κυβέρνηση, το 33% δηλώνει ότι αφορά όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ενώ το 23% δηλώνει ότι αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.
Πώς αντιμετωπίζουν οι «γαλάζιοι» την αντιπολίτευση
Να κλείσει τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θέλει η κυβέρνηση. Ωστόσο στο θέμα αυτό φαίνεται πως η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη και σύμφωνα με την Opinion Poll το 49.3% τάσσεται υπέρ των εκλογών στο τέλος της 4ετίας αλλά το 44.6% υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο στους «γαλάζιους» πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα με ποιο κύριο συναίσθημα/ κίνητρο θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις επόμενες κάλπες, το 48% απαντά με κριτήριο την προοπτική (δηλαδή ποιος προσφέρει ελπίδα),, το 23% με κριτήριο την ανησυχία (δηλαδή ποιος προσφέρει σιγουριά) και το 7% την επιβράβευση. Ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό που φτάνει το 12% που δηλώνει ως κριτήριο τον θυμό, δηλαδή για να τιμωρήσει.
Το επόμενο διάστημα από το στρατόπεδο της Ν.Δ. θα αυξηθούν τα πυρά προς την πλευρά της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί εδώ πως σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είναι η «γαλάζια» κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να εστιάσουν σε μία θετική ατζέντα, προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος που έχουν μετακινηθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Θα τονίσουν παράλληλα τη σημασία της σταθερότητας, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Πηγή: ethnos.gr