Δράμα: Εκδηλώσεις Μνήμης για την 82η επέτειο της σφαγής του Δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1941

Δράμα: Εκδηλώσεις Μνήμης για την 82η επέτειο της σφαγής του Δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τον Σεπτέμβριο του 1941

► Το πρόγραμμα των τελετών στις Κοινότητες του Δήμου Δράμας

► Την κορύφωση των εκδηλώσεων αναμένεται να τιμήσει ο Υπ. Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τις σκοτεινές εκείνες μέρες των σφαγών στην περιοχή της Δράμας και σε Κοινότητες της περιοχής  καθώς και στο Δοξάτο.

Πρόκειται για την τρίτη βουλγαρική κατοχή, και την πρώτη εξέγερση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, για αντίποινα της οποίας οι βούλγαροι κατακτητές, προχώρησαν σε σφαγές και εκτελέσεις του ελληνικού λαού.

Οι Δραμινοί είχαν ήδη βιώσει δύο σκληρές βουλγαρικές κατοχές, τις οποίες πλήρωσαν με αίμα και αιχμαλωσίες και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες.

Παρ’ όλα αυτά, ο λαός της Δράμας και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας άντεξε και κράτησε από τα δεινά και μπορεί σήμερα να τιμά με εκδηλώσεις μνήμης τους αδικοχαμένους ανθρώπους της.

Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου 1941, στην περιοχή της Δράμας, διοργανώνεται η πρώτη εξέγερση. Στη συνέχεια, ο βουλγαρικός στρατός κατοχής προβαίνει σε αντίποινα και από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου 1941, προβαίνει σε σφαγές και εκτελέσεις χιλιάδων Δραμινών κατοίκων της περιοχής. Οι σφαγές έγιναν τόσο στην πόλη της Δράμας, όσο και στο Δοξάτο, αλλά και σε πολλές Κοινότητες της περιοχής, όπως και στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης και σε άλλα σημεία.

Αυτές τις μέρες, όλος ο Νομός Δράμας  βρίσκεται σε μια διαδικασία εκδηλώσεων, προκειμένου να τιμήσει τους νεκρούς από τις βουλγαρικές θηριωδίες του 1941.

Οι εκδηλώσεις στις Κοινότητες του Δήμου Δράμας

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων στο Δήμο Δράμας, αυτές ξεκινούν στις Κοινότητες από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και κορυφώνονται την Παρασκευή 29 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από Κοινότητες του Δήμου Δράμας.

Την Παρασκευή 22/9 στην Κοινότητα Νικοτσάρας, στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νικοτσάρα κ. Χρήστο Τζάφο για το ιστορικό της ημέρας. Ακολούθως έχει προγραμματιστεί προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Την ίδια μέρα στις 11.30 στην Κοινότητα Μυλοποτάμου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. . Θα ακολουθήσει ομιλία από την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μυλοποτάμου κ. Ελένη Παντελίδου  για το ιστορικό της ημέρας. Ακολούθως έχει προγραμματιστεί προσκλητήριο σφαγιασθέντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος

Το Σάββατο 23/9, στην Κοινότητα Κουδουνίων και ώρα 10:30 – Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Κουδουνίων κ. Μιχαήλ Κοτσαμπάση  για το ιστορικό της ημέρας. Προσκλητήριο  σφαγιασθέντων. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εθνικός Ύμνος.

Την ίδια μέρα και ώρα 11.30 στην Κοινότητα Καλού Αγρού, Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων. Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Καλού Αγρού  κ. Γεώργιο Παναγιώτογλου   για το ιστορικό της ημέρας. Προσκλητήριο  σφαγιασθέντων. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εθνικός Ύμνος.

Την Κυριακή 24/9 και ώρα 10.00 στην Κοινότητα Χωριστής, Τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό  Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. 10:45- Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Σφαγιασθέντων το 1941. Επιμνημόσυνη δέηση. Ομιλία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας  Χωριστής κ. Κωνσταντίνο Ζαρόγλου,    για το ιστορικό της ημέρας. Προσκλητήριο  σφαγιασθέντων . Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής Εθνικός Ύμνος.

Κεντρική εκδήλωση στη Δράμα

Την Παρασκευή 29/9 και από ώρα 07.30 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κκ Δωρόθεου.

Στις 10:00 προβλέπεται η προσέλευση των επισήμων και στις 10:30 θα τελεστεί Μνημόσυνο.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την επέτειο της ημέρας και στη συνέχεια εν πομπή θα γίνει μετάβαση στο σημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία» με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην  προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος.

Την τελετή αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Δένδιας.

Την ίδια ημέρα στο Μνημείο Κορυλόβου και ώρα 17:30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κορυλόβου, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος.

Επίσης, στην Κοινότητα Μοναστηρακίου  στις 17:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και  Σταματούλας Ζαχαροπούλου, Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου  Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη. Θα γίνει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος.

Πηγή: proinos-typos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό