Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής:

Κοινωνική απειλή χαρακτήρισε τη σεξουαλική κακοποίηση των νέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. Τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί κάθε χρήσιμη ιδέα και υπογράμμισε ότι δεν είναι μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις όπως η αποκρουστική περίπτωση του Κολωνού αλλά μια διαρκής πρόκληση.

Τα στοιχεία δηλώνουν την διεθνή διάσταση και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ποσοστό παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα φτάνει το 16% και συνήθως οι θύτες είναι στο περιβάλλον των παιδιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση που θα βελτιώσει το σχέδιο αυτό.

Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.

Βάζει επίσης, όπως είπε, τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην βουλευτή Έλενα Ράπτη η οποία όπως τόνισε, έχει παίξει σημαντικό ρόλο για να βοηθήσει να εκπονηθεί το νομοσχέδιο αυτό μέσα από τα βιβλία που έχουν γραφτεί σε απλή κατανοητή γλώσσα ώστε τα ίδια τα παιδιά να αντιλαμβάνονται πότε είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά τι είναι το μη ασφαλές άγγιγμα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και πως θα μπορούν να έχουν το θάρρος να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στους δασκάλους, τους γονείς ή και άτομα που εμπιστεύονται.

Θα υπάρχει επίσης σειρά πρωτοκόλλων από το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ανηλίκων με τις δικαστικές αρχές.

Επίσης, προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Θα ιδρυθούν νέα κέντρα υποστήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτό τον σχεδιασμό και είναι σημαντικό ότι θα παρακολουθείται το έργο αυτό από τον υπουργό Επικρατείας και δυο όργανα θα τον συνεπικουρούν σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι μια επίπονη άσκηση δυναμικού συντονισμού τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι από τα 80 προγράμματα τα 2/3 έχουν ενταχθεί σε δράσεις μέσα στο 2022.

Εχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές και δικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις αυτές, είπε και πρόσθεσε ότι έχουν αυστηροποιηθεί και οι ποινές καθώς τέτοιου είδους εγκλήματα τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη και με πολύ σκληρούς όρους για την απόλυση.

Είναι μια μάστιγα με πολλές αιτίες που ξέρει να κρύβεται στα υπόγεια της κοινωνίας και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους πολύπλοκους δρόμους για να εξιχνιάζουμε τέτοια εγκλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας είπε ότι αποστρέφει το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Δεν εντόπισαν τον κίνδυνο και αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Το απόστημα όμως έσπασε οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται και η τιμωρία τους θα είναι σκληρή.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό