Η Κομοτηνή μια πόλη που διψά για ποδήλατο. Κατασκεύασε δίκτυο ποδηλατοδρόμων με πόρους του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής 2,7 εκατ. ευρώ !

Η Κομοτηνή μια πόλη που διψά για ποδήλατο. Κατασκεύασε δίκτυο ποδηλατοδρόμων με πόρους του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής 2,7 εκατ. ευρώ !

Η Κομοτηνή λόγω του γεγονότος πως είναι μια επίπεδη πόλη, στην κυριολεξία «διψάει» για ποδήλατο !

Από τις διοικήσεις στο Δήμο όλα τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησαν προσπάθειες για την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, με στόχο την μείωση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, που μετά την ανάπλαση της πλατείας, πολλές θέσεις στάθμευσης «εξαφανίστηκαν», με αποτέλεσμα να φορτωθεί το κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο.

Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων ήταν και ένα σχέδιο αποσυμφόρησης της πόλης από το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπως αυτό προτάθηκε και από την τότε κυκλοφοριακή μελέτη.

Η νομική δέσμευση για την υλοποίηση του έργου με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 και το έργο παραδόθηκε στο τέλος του 2015.

Η κυκλοφοριακή μελέτη εκείνης της περιόδου θητείας Παπαδριέλλη επικαιροποιήθηκε ώστε να μελετηθούν και να  συμπεριληφθούν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προέκυψαν από την υλοποίηση της παρέμβασης της δημιουργίας του δακτυλίου Ποδηλατοδρόμων.

Ο σχεδιασμός περιλάμβανε την λειτουργία ενός δικτύου κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο θα ενώνεται ακτινωτά με κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της πόλης.

Τη Δεδομένη χρονική στιγμή το δίκτυο δεν παρέχει αδιάκοπη σύνδεση με κάποια από τις γειτονιές της Κομοτηνής. Η περιοχή της εκτενοπόλ συνδέεται με το δακτύλιο, κατά κάποιο τρόπο μέσω του ποδηλατοδρόμου στην

Φιλίππου και τον ποδηλατοδρόμο της Λ. Γ. Παπανδρέου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές και τον τρόπο σύνδεσης θα πρέπει να μελετηθούν και να εξεταστεί το πώς θα γίνει η σύνδεση.

Ο δήμος Κομοτηνής είναι στην φάση εκπόνησης του ΣΒΑΚ (σχέδιο βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) όπου  θα εξεταστεί συνολικά η κινητικότητα σε όλη την περιοχή της Κομοτηνής και με βάση τα συμπεράσματα του ΣΒΑΚ θα υπάρξει εξειδίκευση για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν και αφορούν στην επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Κομοτηνής.

Επίσης ο προγραμματιζόμενος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση Δικτύου κεντρικών οδών της πόλης της Κομοτηνής θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ακτινωτή σύνδεση του δακτυλίου με άλλες περιοχές της πόλης.

Δεν υπάρχει προς το παρόν σύνδεση με το Πανεπιστήμιο και τον οικισμό του Κοσμίου. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στα δύο σημεία γίνεται μέσω επαρχιακών οδών, οι οποίες διοικητικά «ανήκουν» στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Είναι πάντως  μέσα στο σχεδιασμό τους η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στις δύο οδούς, υπάρχει χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών  υπάρχει πρόοδος

Αν και εδώ και χρόνια με πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, όπως  η  εξασφάλιση ποδηλάτων για ενοίκιο, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν, όσο θα άρμοζε σε μια πόλη που διψάει για ποδήλατο και μπορεί να το υποστηρίξει σθεναρά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ποδηλατοδρόμων, οι δημότες αρχίζουν σιγά σιγά, να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα και να εμπιστεύονται το ποδήλατο για τις εξορμήσεις τους στο κέντρο της πόλης, μερίδες πολιτών από όλο το φάσμα των ηλικιών.

 

Ειδικότερα,

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Κομοτηνής, συνολικού προϋπολογισμού 2.700.000€, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής και συγκεκριμένα στο  Επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης.

Σχηματίζουν έναν κεντρικό δακτύλιο που περικλείει το κέντρο της πόλης και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης από βασικούς άξονες κατοικίας (Εικόνα 1).

Έχουν κατασκευαστεί 650μ ποδηλατοδρόμου διπλής κυκλοφορίας πλάτους 2,50μ (οδοί Ν. Ζωίδη και Απ. Σούζου) και 1100μ ποδηλατοδρόμου μονής κυκλοφορίας πλάτους 1,20μ σε κάθε πλευρά του δρόμου (οδοί Ορφέως και Δημοκρίτου).

Ο ποδηλατοδρόμος κατασκευάστηκε από έγχρωμο σκυρόδεμα, βελτιωμένο με την προσθήκη χαλαζιακής άμμου και λείανση της επιφάνειας με χρήση στροφείου. Στην τελική επεξεργασία έγινε προσθήκη χρώματος.

Με αυτόν τον τρόπο η συντήρηση είναι εύκολη, κοστίζει ελάχιστα και είναι δυνατή ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Ταυτόχρονα, έγινε υπογειοποίηση των δικτύων Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε., απελευθερώνοντας επιπλέον χώρο για τον πεζό και τον ποδηλάτη.

Με την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, καταργήθηκαν ως επί το πλείστον η παράνομη στάθμευση, καθώς και η στάθμευση στην μία από τις δύο πλευρές του δρόμου, καθόσον ο χώρος αυτός διατίθεται για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και πεζοδρομίου.

Επίσης, κατασκευάστηκαν ειδικές ράμπες για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Για την κατασκευή του δικτύου λήφθηκαν υπ’ όψιν οι προδιαγραφές των Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ-Δ).

Παράλληλα, διαμορφώθηκαν διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων που οριοθετούν τις θέσεις στάθμευσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας.

Για την διαμόρφωση αυτή λήφθηκε υπόψη ως δεδομένο ότι απαγορεύεται η στάθμευση για απόσταση 5,00μ από την διασταύρωση των οδών, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΥΜΕ, 2007).

Για επιπλέον ασφάλεια των ποδηλατών από τα κινούμενα οχήματα, εκτός από την ειδική λωρίδα ασφαλείας, τοποθετήθηκε κάγκελο ασφαλείας κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου στα τμήματα όπου δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης.

Πέραν του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων που χωροθετείται στον κεντρικό δακτύλιο της πόλης, προωθείται η επέκταση του και στις γειτονιές, αναπτυσσόμενο ακτινικά, ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού ιστού, δημιουργώντας έτσι ένα συνεχές δίκτυο κίνησης των ποδηλατών (Εικόνα 1).

Η χωροθέτηση του ποδηλατοδρόμου θα δεσμεύσει τμήμα του λειτουργικού πλάτους της οδού, πλάτους 1,20μ ανάλογα με το αν είναι μίας κατεύθυνσης, ή συνολικού πλάτους 2,50μ αν είναι δύο κατευθύνσεων, αφήνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση για την κίνηση των οχημάτων.

Ο ποδηλατόδρομος, είναι επιθυμητό να διαχωρίζεται με νησίδα από την λωρίδα κυκλοφορίας, ή να κατασκευάζεται επί του πεζοδρομίου, ώστε να μην παραβιαστεί από τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Στην ερώτηση αν σκέφτεται ο Δήμος Δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, σε σχολεία σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ο  Δήμος Κομοτηνής, μέσα από χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου δημιούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα ενοικίασης δημοτικών ποδηλάτων.

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης και ειδικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας έχει προχωρήσει σε δράσεις προώθησης της χρήσης των ποδηλάτων. Επιπλέον στο παρελθόν στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής δημοσιότητας των ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου υπήρξαν δράσεις προώθησης του ποδηλάτου.

 

-Πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της πόλης με τη χρήση ποδηλάτου;

Η χρήση του ποδηλάτου έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της πόλης, με τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης του δακτυλίου των ποδηλατοδρόμων (αστικός εξοπλισμός, πεζοδρόμια κλπ)  ενώ η χρήση του ποδηλατοδρόμων επέτρεψε την ασφαλή χρήση του ποδήλατου από δημότες όλων των ηλικιών.

-Πόσο έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα και κυρίως το κυκλοφοριακό από την χρήση του ποδηλάτου; -Ποιες ηλικίες το χρησιμοποιούν περισσότερο;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης της Κομοτηνής. Με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ ο δήμος Κομοτηνής θα συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία και θα μπορέσει με αντικειμενικό τρόπο να μετρήσει τη χρήση και τις ηλικίες που κάνουν  ποδήλατο.

Τις τελευταίες ερωτήσεις μας απάντησε ο κ. Δήμος Ισπικούδης που είναι Ειδικός Σϋμβουλος στο Δήμαρχο Κομοτηναίων, όπως και τα στοιχεία για το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στην Κομοτηνή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό