Εκδήλωση διαβούλευσης με τους φορείς Υγείας της ΑΜΘ διοργάνωσε η ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή-64,3 εκατ. ευρώ  για ιατροτεχνικό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία μέσω ΕΣΠΑ

Εκδήλωση διαβούλευσης με τους φορείς Υγείας της ΑΜΘ διοργάνωσε η ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή-64,3 εκατ. ευρώ για ιατροτεχνικό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία μέσω ΕΣΠΑ

Την πολιτική της Διοίκησής του στον κρίσιμο τομέα της Υγείας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή φορέων, δομών και συλλόγων του τομέα της Υγείας από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Μέτιος παρουσίασε το έργο που έχει υλοποιηθεί στον τομέα αυτόν καθώς επίσης το σχεδιασμό της Διοίκησής του για το επόμενο διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την τοποθέτησή του περιγράφοντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας στη λειτουργία της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας δέχτηκε μεγάλη πίεση και ευχαρίστησε δημόσια τους φορείς Υγείας που «με πολύ κόπο κατάφεραν να εξασφαλίσουν το υπέρτατο αγαθό της Υγείας στους κατοίκους της Περιφέρειάς μας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό Υγείας από το ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο μέσα από ελέγχους στο περιβάλλον, στα νερά και στα απόβλητα, μέσα από ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η Διοίκηση της Περιφέρειας διέθεσε μέχρι σήμερα 64,3 εκ. €:

– 13,6 εκ. € στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

– 4,5 εκ. € στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (επιπλέον 1,6 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)

– 4 εκ. € στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

– 5,8 εκ. € στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

– 8,1 εκ. € στο Νοσοκομείο Καβάλας.

– 9,3 εκ. € στο Νοσοκομείο Δράμας (επιπλέον 4 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου)

– 4,2 εκ. € στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας

– 1,4 εκ. € στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης  για τη συνολική ανακατασκευή του

– 3 εκ. € για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ

– 344.000 € για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου.

– 500.000 € στο Λιμενικό Σώμα για πλωτό ασθενοφόρο για τη Σαμοθράκη και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη

– 4 εκ. € για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)

Όσον αφορά το προσωπικό Υγείας, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ φτάνουν τα 23,6 εκ. € για την πρόσληψη συνολικά 240 ατόμων.

Επόμενο θέμα που έθιξε ο Περιφερειάρχης ήταν αυτό της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για την στήριξη και αυτών των δομών.

Ψυχική Υγεία:

– 1,4 εκ. € για Κέντρα Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

– 519.000 € για παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες από Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον Έβρο και στη Ροδόπη.

– 828.000 € σε κατ’οίκον νοσηλεία για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές από τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

– 2,9 εκ. € για την ανάπτυξη Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στη Δράμα.

Εξαρτήσεις:

– 1,2 εκ. € για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και για την πρόληψη εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ)

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην ενίσχυση δομών Υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 από άλλες πηγές χρηματοδότησης: ενίσχυση νοσοκομείων με υποσταθμούς οξυγόνου, φιάλες οξυγόνου, καρότσια νοσηλείας ΜΕΘ, στολές προστασίας, προμήθεια οικίσκων isobox, υποδοχή και φιλοξενία νέων της περιοχής μας που σπούδαζαν σε γειτονικές χώρες κτλ.

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Μέτιος αφιέρωσε στο θέμα των κουνουπιών που «η αντιμετώπισή του μας απασχολεί έντονα και το οποίο εντείνεται κάθε χρόνο από την κλιματική αλλαγή, με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας».

Τόνισε ότι για την τριετία 2023-2025 η Περιφέρεια διαθέτει αυξημένους πόρους 13 εκ. € για ακόμα πιο εντατικούς επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ελέγχους και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στο ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Τέλος το λόγο πήραν οι Διοικητές Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας και Δράμας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Διευθυντής ΕΚΑΒ ΑΜΘ κ.ά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό