Εκλογές 2023-Ροδόπη: το «γαλατικό χωριό» με τους καβγάδες του

Εκλογές 2023-Ροδόπη: το «γαλατικό χωριό» με τους καβγάδες του

Παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική περιοχή της χώρας όπου αναδείχθηκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τα τοπικά στελέχη έχουν κηρύξει έναν ιδιότυπο εμφύλιο μεταξύ τους με σφοδρές αλληλοκατηγορίες, ακόμη και για ανάμειξη του τουρκικού προξενείου, κάτι που όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, όπως αναφέρει σε άρθρο του, ο Αντώνης Τελόπουλος στο efsyn.gr

Βρισκόμαστε στο 2023 μ.Χ. Ολη η χώρα έχει πέσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειάς του. Ολη; Οχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού νομού της Βόρειας Ελλάδας, της Ροδόπης, αντιστέκονται στη γαλάζια επέλαση.

Κάπως έτσι θα περιέγραφαν πιθανότατα οι Ουντερζό και Γκοσινί, δημιουργοί του γνωστού κόμικς «Αστερίξ», το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα σύμφωνα με χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων που από χθες το βράδυ διακινούν έναν χάρτη της χώρας που αποδεικνύει τη σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ. σε όλους τους νομούς εκτός από τη Ροδόπη.

Παρ’ ότι λοιπόν η κρισιμότητα των στιγμών αντενδείκνυται για χιούμορ, η συγκεκριμένη κατάσταση περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στη Ροδόπη από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και καιρό έχουν κηρύξει έναν ιδιότυπο εμφύλιο μεταξύ τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη ήταν σαφές και λίγο-πολύ αναμενόμενο για λόγους που θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω.

Αυτό που όμως ξεπέρασε κάθε όριο αμετροέπειας είναι το πολιτικό «ξεκατίνιασμα» -που επακολούθησε της ανακοίνωσης του αποτελέσματος- μεταξύ των τοπικών στελεχών των αντιτιθέμενων πλευρών. Ολα ξεκίνησαν όταν η γραμματέας της Ν.Ε. Ροδόπης Αγγελική Κουγιουμτζόγλου ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook τον χάρτη της επικράτειας που απεικονίζει τη διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος στη Ροδόπη.

Η άστοχη αυτή ανάρτηση δημιούργησε πλήθος σχολίων, μεταξύ των οποίων και της δημοτικής συμβούλου Κομοτηνής Ελένης Λαφτσή, που εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορών εναντίον των μελών της νομαρχιακής επιτροπής αλλά και του νεοεκλεγέντος βουλευτή Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ, κατηγορώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ για νοθεία και απογειωμένο βαθμό πατριωτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα παρέμβαση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στις βουλευτικές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Λαφτσή είναι σύζυγος του πρώην βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκη Χαρίτου, που μόλις χθες απώλεσε τη βουλευτική έδρα από τον Φερχάτ Οζγκιούρ.

Θεωρίες συνωμοσίας

Είναι γεγονός πως το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής διαχρονικά επιχειρεί να παίξει έναν ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις στους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης. Αυτό, όμως, απέχει παρασάγγας από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα τουρκικής ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας και δη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η μειονότητα στη Ροδόπη ήταν και είναι πληθυσμιακά ισχυρή και, όπως είναι εύλογο, στηρίζει διαχρονικά υποψηφίους όλων των κομμάτων που ανήκουν σ’ αυτή.

Συνεπώς, η σαρωτική νίκη του Φερχάτ Οζγκιούρ δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, αυτό έχει συμβεί και με μειονοτικούς υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. στο παρελθόν. Μάλιστα η οικογένεια Μητσοτάκη, χάρη στη στάση του πατρός Μητσοτάκη έναντι των μειονοτικών ζητημάτων, είχε έντονη πολιτική διείσδυση στη μειονότητα, ιδιαίτερα η αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρούσε ισχυρά ποσοστά δημοφιλίας σε αυτή την πληθυσμιακή κατηγορία.

Παίζει όμως μόνο η παρέμβαση του προξενείου καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι, οι ευνοϊκοί συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η σκληρή στάση ορισμένων κρατικών παραγόντων και η προκατάληψη που έδειχναν πολύ συχνά ενάντια στη μειονότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καταγγελίες για καταχρηστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μόνο σε μειονοτικά χωριά.

Ιλχάν Αχμέτ, πολύ σκληρός για να πεθάνει

Αναμφίβολα πρωταγωνιστής των εκλογών στη Ροδόπη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, τη μη επανεκλογή του οποίου είχαν προεξοφλήσει πολλοί τοπικοί αναλυτές, που έπεσαν όμως πανηγυρικά έξω στις προβλέψεις τους, καθώς ο βετεράνος μειονοτικός βουλευτής, που εκλέγεται στη Ροδόπη από το 2004 και μάλιστα με διάφορα κόμματα (Ν.Δ., Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ), επανεκλέχθηκε και με σχετική άνεση.

Πολλοί είχαν προεξοφλήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον Ιλχάν Αχμέτ εξαιτίας της πρόσφατης κόντρας του με τον πρώην πρόξενο της Τουρκίας, γεγονός όμως που δεν επαληθεύτηκε, διαψεύδοντας συνεπώς και την άποψη πως το προξενείο τα καθορίζει τελικά όλα στη μειονότητα.

Πηγή: efsyn.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό