«Έμφραγμα» από το «κυκλοφορικό»

«Έμφραγμα» από το «κυκλοφορικό»

«Έμφραγμα» από το «κυκλοφορικό»

Ήταν ένα καιρό, όχι πολύ μακρινό, που στο δημοτικό συμβούλιο έπαιζε ο όρος «κυκλοφορικό» αντί «κυκλοφοριακό», λόγω επαγγελματικής ιδιότητας επικεφαλής συνδυασμού. Δεν είχε και πολύ άδικο, καθότι πρόκειται για πρόβλημα που οδηγεί την Κομοτηνή σε «έμφραγμα». Ενόψει λοιπόν της προεκλογικής περιόδου και μαζί με άλλα θέματα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι συνδυασμοί. Να το αντιμετωπίσουν και όχι να το «χαϊδέψουν».  Ας θυμηθούμε τι έλεγε σχετικά ο δημοτικός συνδυασμός «Ξεκίνημα για την Πόλη», πριν τέσσερα χρόνια;

«Στην πόλη μας η κυκλοφορία οχημάτων είναι πλέον άναρχη, χωρίς ελέγχους, με αποτέλεσμα σπατάλη καυσίμου, χάσιμο χρόνου και συνθήκες εκνευρισμού.

  • Απαιτείται ανασχεδιασμός και επέκταση του υπάρχοντος συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
  • Τώρα που το Πανεπιστήμιο ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις του στην Πανεπιστημιούπολη, τα κτήρια της πρώην Νομικής μπορούν να αποτελέσουν διοικητικό κέντρο, με μεταφορά εκεί των διάσπαρτων κρατικών υπηρεσιών.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην «Τσανάκλειο» δημοτικών υπηρεσιών.
  • Κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
  • Απελευθέρωση των δρόμων.
  • Ανάπτυξη ορθολογική για τις πιάτσες ταξί με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την κυκλοφοριακή διευκόλυνση των οδηγών ταξί και γενικότερα της κυκλοφορίας.
  • Υπηρεσία βιολογικού καθαρισμού των ταξί δωρεάν

Στόχος των ανωτέρω πρωτοβουλιών, η κυκλοφοριακή ανακούφιση του ευρύτερου κέντρου της πόλης.»

Για όποιον οι προτάσεις φαίνονται μεγαλόπνοες και πως η εφαρμογή τους κρατήσει χρόνια, ας σκεφτεί πόσες δεκαετίες αδράνειας πέρασαν για να φτάσουμε στο σημερινό χάλι. Και βέβαια και όχι μόνον για την Κομοτηνή, επανασύσταση, όχι όπως στην αρχικής της μορφή, της δημοτικής αστυνομίας και επαναδραστηριοποίηση της Τροχαίας.

Μέτωπο, διακομματικό, απέναντι σε Μέτιο;

Αέρα στα πολιτικά πανιά του Μέτιου η ανακοίνωση στήριξης από τον πρωθυπουργό, αν και αναμενόμενη. Από μήνες πριν ο Ποπολάρος είχε εκτιμήσει πως με Κούλη νικητή των εκλογών, ο Μέτιος είτε εύκολα είτε δύσκολα, θα είχε μια νέα θητεία. Η εκτίμηση παραμένει, ακόμη και αν έχουμε μια έκπληξη, δηλαδή να μην έχουν υποψήφιο ΠαΣοΚ και Σύριζα και να μείνει ο …ανεξάρτητος Τοψίδης, μοναδικός ισχυρός αντίπαλος απέναντι στον νυν περιφερειάρχη. Ο χρόνος πιέζει, καθότι δε είναι και τόσο εύκολο να συγκροτηθούν εξ αρχής συνδυασμοί, με νέους επικεφαλής. Ίσως για αυτό Τοψίδης δείχνει τόσο αισιόδοξος για τις κάλπες του Φθινοπώρου. Ο καιρός θα δείξει και ο καιρός περνά γρήγορα μέσα στο κατακαλόκαιρο, ώστε να επαληθευτεί ή όχι αν θα υπάρξει στα μουλωχτά, μέτωπο κατά του Μέτιου και αν φτάσουμε σε δεύτερη κάλπη, στο μέτωπο θα προσχωρήσουν και μικρότεροι, σε αναλογία ψήφων, συνδυασμοί.

Αριστερά ή προς διπολισμό;

Ο Ποπολάρος προφανώς και δεν ψηφίζει στις εσωκομματικές εκλογές του Σύριζα και για μην παρεξηγηθεί το σχόλιο, ούτε ψήφισε Σύριζα στις εθνικές εκλογές. Δημοσιογραφικά ωστόσο και πολιτικά, δεν μπορεί να μην σχολιάσει την κούρσα διαδοχής του Τσίπρα. Αν λοιπόν αυτό το κόμμα συνεχίσει να λέγεται Αριστερό, αριστερά του ΠαΣοΚ που σχεδόν ταυτίζεται με την ΝΔ, αν θέλει να είναι σταθερά και με ξεκάθαρα λόγια κατά των κοτσαμπάσηδων, η επιλογή είναι μοναδική στο πρόσωπο του Πολάκη, ο οποίος όμως μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος. Αν από την άλλη ο Σύριζα επιθυμεί να παίξει την μια πλευρά του δίπολου απέναντι στη ΝΔ, ε υπάρχουν οι άλλοι υποψήφιοι. Αν μάλιστα τις επόμενες ημέρες δούμε τα κανάλια της επαρχίας της Αθήνας να προωθούν συγκεκριμένο υποψήφιο-α, ε τότε να είμαστε σίγουροι πως ο Σύριζα οδεύει προς μια σοσιαλδημοκρατία, η οποία κανέναν δεν θα ενοχλεί, δεν θα σπάσει αυγά και απλά θα περιμένει την εναλλαγή στην εξουσία, μόνος του ή σε συνεργασία με το ΠαΣοΚ, ως ένας μεγάλος πόλος του νέου διπολισμού.

Σχολές έχουμε, φοιτητές θα έχουμε;

Φοιτητομάνα η Κομοτηνή και δεκαετίες τώρα έχει τους φοιτητές και το εισόδημα που δαπανούν ως μοχλό στρεβλής μεν, ανάπτυξης δε. Ανάπτυξης εισοδημάτων και όχι παραγωγικής διαδικασίας αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις κυρίως στην γεωργία-κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την παραγωγή αγαθών τα οποία προέρχονται από τη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής παραγωγής. Μπορούμε να στηριχθούμε εσαεί στην «φοιτητική ανάπτυξη». Μάλλον ναι, αν και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν, τις νεοδημοκρατικές κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικά «πανεπιστήμια». Γιατί αν καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα και να στηθούν οι ιδιωτικές σχολές, που θα στηθούν άραγε; Προφανώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως στην πρωτεύουσα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά πως; Μήπως υποχρηματοδοτούμενο και συρρικνωμένο; Θα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των φοιτητών ή θα μειωθεί; Και αν μειωθεί, ποιες σχολές θα δούμε να …ξεμένουν από φοιτητές. Είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως να μας απασχολήσει και πολύ μακριά στον χρόνο.

«Δεν είδα «φως», δεν θα δεις ψήφο»

Ο Αύγουστος έχει πολλά πανηγύρια, πολλές μαζώξεις και έτσι όπως βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, ατέλειωτες ευκαιρίες πολιτικές για τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Χειραψίες, αγκαλιές, φωτογραφίες, υποσχέσεις, θα δώσουν και θα πάρουν. Σύντροφε ψηφοφόρε, αυτή η ώρα είναι καλύτερη από την κάλπη και για πάρεις κάτι από τη νυν δημοτική αρχή, προγραμματισμό έργων, ή από τον συνδυασμό που θέλει να πάρει την δημοτική εξουσία, με σαφή, ρητή δέσμευση για έργα. «Θα σε ψηφίσω, αλλά θέλω να δω αυτό να γίνει, να αρχίσει να γίνεται, ή να δεσμευτείς ενώπιων όλων ότι θα το κάνεις», θα πρέπει είναι η απάντηση σε κάθε αίτημα εκλογικής στήριξης. Και προσοχή, 3-4 μέρες πριν τις εκλογές, αν δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις, να το διαβιβάσεις στον υποψήφιοι, «δεν είδα «φως», δεν θα δεις ψήφο». Όχι να «πιαστούμε Κώτσοι», ως συνήθως, δούναι και λαβείν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό